Новоприйнятий працівник не з’являється на роботі: з’ясування причин відсутності та звільнення

Кандидата на посаду відібрано. Усі необхідні документи оформлено. Але з незрозумілих причин особа не з’являється на роботі з першого ж дня. У кадровика одразу виникає низка запитань, відповіді на які даємо у статті.

Трудовий договір — це угода між працівником і власником підприємства, установи, організації (далі — організація) або уповноваженим ним органом чи фізичною особою (далі — роботодавець), за якою працівник зобов’язується виконувати роботу, визначену цією угодою, з підляганням внутрішньому трудовому розпорядку, а роботодавець зобов’язується виплачувати працівникові заробітну плату і забезпечувати умови праці, необхідні для виконання роботи, передбачені законодавством про працю, колективним договором і угодою сторін (частина перша ст. 21 Кодексу законів про працю України; далі — КЗпП).

Відповідно до статті 24 КЗпП працівник не може бути допущений до роботи без укладення трудового договору, оформленого наказом чи розпорядженням власника або уповноваженого ним органу, та повідомлення центрального органу виконавчої влади з питань забезпечення формування та реалізації державної політики з адміністрування єдиного внеску на загальнообов’язкове державне соціальне страхування про прийняття працівника на роботу в порядку, встановленому Кабінетом Міністрів України.

Новоприйнятий працівник не з’являється на роботі: з’ясування причин відсутності та звільненняДізнайтеся, Що робити, якщо подали повідомлення до ДФС, а працівник передумав і не приступив до роботи

З’ясування причин відсутності новоприйнятого працівника

Якщо прийнятий працівник не вийшов на роботу, насамперед необхідно з’ясувати причину його відсутності. Можливо, працівник захворів чи у нього трапилось якесь лихо, або він просто передумав працювати в організації. Подальші дії безпосереднього керівника та кадровика залежатимуть від причини відсутності працівника.

Якщо вдалося зв’язатися з працівником у телефонному режимі і працівник повідомив, що:

Якщо не вдалося встановити зв’язок з працівником, необхідно скласти акт про відсутність працівника на роботі з невідомих причин у перший день його відсутності.

Увага!

Якщо роботодавець доведе факт прогулу без поважних причин працівника з першого робочого дня, звільняти працівника за пунктом 4 статті 40 КЗпП немає потреби, оскільки особу не було фактично допущено до роботи, отже, трудовий договір не вважається укладеним.

Оформлення звільнення працівника, який не приступив до роботи

Після встановлення факту небажання приступити до роботи, на підставі заяви працівника чи акта про відмову працівника приступити до роботи роботодавцю необхідно видати наказ про скасування наказу про прийняття на роботу. Якщо трудовий договір укладено в письмовій формі, наказ має містити й розпорядчу дію щодо скасування трудового договору.

Після скасування наказу про прийняття на роботу слід подати повідомлення про прийняття на роботу на цього працівника з позначкою у графі 2 «скасовуюче».

Відповідно до пункту 1.1 Інструкції про порядок ведення трудових книжок працівників, затвердженої наказом Мінпраці, Мін’юсту, Мінсоцзахисту від 29.07.1993 № 58, трудові книжки ведуться на всіх працівників, які працюють в організації або у фізичної особи понад п’ять днів.

Новоприйнятий працівник не з’являється на роботі: з’ясування причин відсутності та звільненняДізнайтеся, що робити, якщо працівник відмовляється отримати трудову книжку

Отже, у трудовій книжці працівника, який не приступив до роботи, не повинно бути запису про прийняття на роботу і, відповідно, — про скасування наказу. Між тим в Книзі обліку руху трудових книжок і вкладишів до них (типова форма № П-10) має бути зроблено запис про прийняття на роботу, а при поверненні трудової книжки особі у графі 12 «Дата і підстава видачі працівнику трудової книжки при звільненні» Книги робиться посилання на наказ про скасування трудового договору. Власник трудової книжки має поставити підпис про її одержання.


Стаття підготовлена за матеріалами журналу "Кадровик-01"

зміст

Як оперативно передати відомості про працівників на вебпортал ПФУ

Останні новини

Усі новини

Гарячі запитання

Усі питання і відповіді