Школи і дитсадки не працюють через складні погодні умови. Як оформити відсутність батьків?

УкрГідрометцентр попередив, що у зв’язку з впливом активних циклонів в Україні складні погодні умови. На частині території оголошено штормове попередження. Через негоду в багатьох містах (Одеса, Миколаїв, Дніпро) школи тимчасово призупиняють навчальний процес. Як оформити відсутність батьків на цей час або організувати їх роботу?

Працівник просить відпустити його до поновлення навчального процесу в школі? Надайте щорічну відпустку або відпустку іншого виду.

Працівник може працювати по кілька годин? Установіть неповний робочий час.

Працівник використав всі види відпусток? Визнайте причину його відсутності поважною.

Школи і дитсадки не працюють через складні погодні умови. Як оформити відсутність батьків?Вам стане у пригоді: Наказ Департаменту освіти і науки, молоді та спорту КМДА від 01.01.2018 № 149

Школи і дитсадки не працюють через складні погодні умови. Як оформити відсутність батьків?

СКАЧАТИ

Чи можна надати таку відпустку як «відпустка без збереження зарплати на час карантину»?

Ні.

На період карантину роботодавець зобов’язаний надати працівниці, яка має дитину до 14-ти років, відпустку без збереження заробітної плати, — якщо жінка висловить таке бажання (п. 3-1 ч. 1 ст. 25 Закону України «Про відпуски»; далі — Закон про відпустки).

Школи і дитсадки не працюють через складні погодні умови. Як оформити відсутність батьків? Читайте також: Як організувати роботу працівників із дітьми під час карантину в школі чи дитсадку

Карантин оголошують органи місцевого самоврядування та органи місцевої виконавчої влади при виникненні інфекційних захворювань (п. 9.20 Державних санітарних правил і норм влаштування, утримання загальноосвітніх навчальних закладів та організації навчально-виховного процесу, затверджених постановою Головного державного санітарного лікаря України від 14.08.2001 № 63).

Оскільки причина призупинення навчального процесу не пов’язана з виникненням інфекційних захворювань, то підстави для надання цього виду відпустки — відсутні.

Надайте щорічну, соціальну відпустку чи відпустку за угодою сторін

Якщо працівник не може бути присутнім на робочому місці, доречний варіант — відпустка іншого виду згідно із Законом про відпустки:

  • щорічна (ст. 6-8);

Не хвилюйтесь, що не дотримаєте норми щодо виплати заробітної плати за час відпустки не пізніше ніж за три дні до її початку (ч. 1 ст. 21 Закону про відпустки, ч. 3 ст. 115 Кодексу законів про працю України).

Як виняток, відпускні можна виплатити одночасно з найближчою зарплатою, якщо про це просить працівник у заяві.

До відома!

Кожна особа, яка користується відпусткою, передбаченою в Конвенції про оплачувані відпустки від 24.06.1970 № 132 (далі — Конвенція), ратифікованій Законом України від 29.05.2001 № 2481-ІІІ, отримує за повний період цієї відпустки принаймні свою нормальну чи середню зарплату, нараховану відповідно до методу, що визначає компетентний орган влади або інший відповідний орган у кожній країні. Суми, що належать до виплати, виплачують зацікавленій особі до відпустки, якщо інше не передбачено в угоді, що стосується цієї особи і роботодавця (ст. 7 Конвенції).

Отже, за наявності окремої угоди між працівником і роботодавцем виплатити зарплату за час щорічної відпустки можна в інші строки, ніж визначено національним законодавством. Така угода може виникнути на підставі заяви працівника, узгодженої з роботодавцем.

Як оформити

Працівник подає заяву. Роботодавець накладає резолюцію. Кадрова служба готує проект наказу.

Установіть неповний робочий час

Якщо працівник може працювати під час призупинення навчання в школі хоча б кілька годин на день або в певні дні тижня, встановіть за його заявою неповний робочий час. Підстава — стаття 56 КЗпП.

Роботодавець зобов’язаний задовольнити прохання про неповний робочий час, якщо із заявою звертаються:

  • працівниця, що має дитину віком до 14-ти років або дитину з інвалідністю віком до 18-ти років;
  • особа, яка виховує малолітню дитину (дітей) без матері.

Для інших категорій неповний робочий час можна установити лише за угодою між працівником і роботодавцем.

Як оформити

Працівник подає заяву. Роботодавець накладає резолюцію. Кадрова служба готує проект наказу:

Школи і дитсадки не працюють через складні погодні умови. Як оформити відсутність батьків?
Школи і дитсадки не працюють через складні погодні умови. Як оформити відсутність батьків?
СКАЧАТИ

Визнайте причину відсутності працівника поважною

Якщо працівник використав всі відпустки, на які має право, однак не має можливості працювати, можете обрати компромісний варіант — визнати причину його відсутності на робочому місці — поважною.

Як оформити

Працівник телефоном повідомляє, що буде перебувати вдома на час призупинення навчального процесу. Працівник, відповідальний за табельний облік на підприємстві, в табелі обліку використання робочого часу (далі — табель) цей період позначає «НЗ» (відсутність з нез’ясованих причин).

В перший робочий день після відновлення навчального процесу в школі працівник пише пояснення, на якому керівник зазначає резолюцію: «Визнати причину відсутності — поважною. Заходів дисциплінарного впливу не застосовувати». Працівник, відповідальний за табельний облік, готує коригуючий табель, в якому дні відсутності працівника позначає «І» (інші причини неявок). Ці дні працівнику не оплачують.


Стаття підготовлена за матеріалами журналу "Кадровик-01"

зміст

Рекомендація місяця від редакції порталу «Кадровик-01»

Запрошуємо на вебінар «Перевірки Держпраці під час воєнного стану», який відбудеться 23 травня. Спікер — посадова особа Держпраці. У програмі — підстави для перевірки, як уникнути штрафів, різниця між трудовим договором і ЦПХ.

❗️Якщо хочете отримати персональну відповідь від посадової особи Держпраці, поставте запитання до 20 травня включно в чат вебінару❗️

Щоб переглянути вебінар та отримати сертифікат, реєструйтеся Система «Експертус Кадри» святкує День народження

Перевірки Держпраці під час воєнного стану

Останні новини

Усі новини

Гарячі запитання

Усі питання і відповіді