Оформлюємо відсутність батьків на час, поки школи та садочки закриті через відсутність газопостачання

Через проблеми із газопостачанням у країні до 6 березня закривають школи та садочки. Розказуємо, як організувати роботу працівників із дітьми чи легалізувати їхню відсутність.

Якщо працівник просить відпустити його до поновлення навчального процесу в школі? Надайте щорічну відпустку або відпустку іншого виду.

Якщо працівник може працювати по кілька годин — установіть неповний робочий час.

Якщо працівник використав всі можливі відпустки — визнайте причину відсутності поважною.

Варіант 1. Відпустка

Якщо працівник не може бути присутнім на робочому місці, має сидіти з дитиною, надайте відпустку.

Це може бути щорічна основна чи додаткова відпустка, відпустка без збереження зарплати за згодою сторін, що надається тривалістю до 15 к. д. на рік (ст. 26 Закону про відпустки).

Якщо працівник (працівниця) має право на додаткову відпустку працівникам із дітьми, це теж прийнятний варіант. Утім, не забувайте, що ділити на частини таку відпустку не можна.

Щоб отримати відпустку поза графіком або без збереження зарплати, працівник пише заяву. Роботодавець накладає резолюцію. Кадрова служба готує проект наказу.

Варіант 2. Неповний робочий час

Якщо працівник може працювати хоча б кілька годин на день або в певні дні тижня, встановіть за його заявою неповний робочий час.

Підстава — стаття 56 КЗпП.

Роботодавець зобов’язаний задовольнити прохання про неповний робочий час, якщо із заявою звертаються: працівниця, що має дитину віком до 14-ти років або дитину з інвалідністю віком до 18-ти років; особа, яка виховує малолітню дитину (дітей) без матері. Для інших категорій неповний робочий час можна установити лише за угодою між працівником і роботодавцем.

Як оформити. Наказом. Підстава — заява працівника.

Варіант 3. НЗ в табелі. Після виходу на роботу — пояснювальна. Директор визначає причину відсутності поважною

Якщо працівник використав всі відпустки, на які має право, однак не має можливості працювати, оберіть компромісний варіант — визнати причину відсутності поважною.

Як оформити. Працівник телефоном повідомляє, що буде перебувати вдома на час призупинення навчального процесу. Відповідальний за табельний облік на підприємстві, позначає цей період в табелі як «НЗ» (відсутність з нез’ясованих причин).

В перший робочий день після відновлення навчального процесу в школі працівник пише пояснення. Директор вказує в резолюції: «Визнати причину відсутності — поважною. Заходів дисциплінарного впливу не застосовувати».

Табельник складає коригуючий табель, дні відсутності позначає «І» (інші причини неявок). Ці дні працівнику не оплачують.


Стаття підготовлена за матеріалами журналу "Кадровик-01"

зміст

Рекомендація місяця від редакції порталу «Кадровик-01»

Запрошуємо на вебінар «Перевірки Держпраці під час воєнного стану», який відбудеться 23 травня. Спікер — посадова особа Держпраці. У програмі — підстави для перевірки, як уникнути штрафів, різниця між трудовим договором і ЦПХ.

❗️Якщо хочете отримати персональну відповідь від посадової особи Держпраці, поставте запитання до 20 травня включно в чат вебінару❗️

Щоб переглянути вебінар та отримати сертифікат, реєструйтеся Система «Експертус Кадри» святкує День народження

Перевірки Держпраці під час воєнного стану

Останні новини

Усі новини

Гарячі запитання

Усі питання і відповіді