Зразок трудового договору

UA RU
Трудовий договір — усна чи письмова угода між працівником і роботодавцем, за якою працівник зобов’язується дотримуватися та виконувати усі умови угоди, а роботодавець — забезпечувати належні умови для роботи та вчасно і сповна виплачувати зарплату.

Зразок трудового договору ➦ СКАЧАТИ

Порядок укладання трудового договору

Трудовий договір у 2020 році укладаємо, керуючись нормами Кодексу законів про працю. А саме — форма трудового договору 2020 може бути як усною, так і письмовою. Проте не забуваймо про випадки, коли письмовий трудовий договір ОБОВ’ЯЗКОВО має бути письмовим:

  • при організованому наборі працівників;
  • при укладенні трудового договору про роботу в районах з особливими природними географічними і геологічними умовами та умовами підвищеного ризику для здоров’я;
  • при укладенні контракту;
  • у випадках, коли працівник наполягає на укладенні трудового договору у письмовій формі;
  • при укладенні трудового договору з неповнолітнім;
  • при укладенні трудового договору з фізичною особою;
  • в інших випадках, передбачених законодавством України.

Цей перелік — не вичерпний. За потреби, ви можете його розширити, прописавши потрібні випадки в колективному договорі чи ПВТР. Водночас підприємство може встановити обов’язковість укладення лише письмових трудових договорів.

Обираємо форму трудового договору

Оформлюючи трудові відносини з майбутнім працівником, кадровик має перевірити, чи обов’язково укладати трудовий договір у письмовій формі. Якщо законодавчі норми (перелік див. вище) цього не вимагають, з’ясуйте це питання з працівником — на усній чи на письмовій формі договору він наполягає.

Зразок трудового договору
Ірина Іванченкошеф-редактор системи «Експертус Кадри», журналів «Кадровик-01» та «Довідник секретаря та офіс-менеджера»
Важливим аспектом при виконанні квоти є те, що роботодавці розраховують її самостійно. На кожному підприємстві, як правило, вже є працівники, яким законодавство надало додаткові гарантії у сфері зайнятості. І перший крок кадрової служби — визначити, скільки таких осіб фактично працює на підприємстві.

Письмовий трудовий договір

Якщо письмова форма трудового договору обов’язкова або працівник забажав трудовий договір на папері, керуйтеся таким порядком.

Типової форми письмового трудового договору законодавчо не унормовано, тому кожне підприємство розробляє її самостійно. При цьому радимо скористатися ЗРАЗКОМ.

Зразок трудового договору 2020стане незамінним помічником кадровику протягом всього року ➦ СКАЧУЙТЕ

Зразок трудового договору

У трудовому договорі обов’язково мають бути зафіксовані всі умови, відмінні від умов колективного договору та правилах внутрішнього трудового розпорядку (приміром, додаткові пільги та гарантії, індивідуальні режим або графік роботи тощо). Не забудьте зазначати в трудовому договорі про встановлення випробування та його тривалість, наявність повної індивідуальної матеріальної відповідальності тощо.

Увага!

При визначенні умов трудового договору необхідно враховувати, що умови договорів про працю, які погіршують становище працівників порівняно з законодавством України про працю, є недійсними (ст. 9 КЗпП).

Після оформлення трудовий договір передається для підписання керівнику організації. Зверніть увагу, що окрім підпису керівника, має бути зазначено і дату підписання договору. На підписаному трудовому договорі проставляється відбиток печатки. Після цього отримуємо підпис працівника (із зазначенням дати підписання) на трудовому договорі.

Підписаний обома сторонами трудовий договір необхідно зареєструвати. Законодавчо не встановлено спосіб та порядок реєстрації трудових договорів. Це можна зробити в журналі реєстрації трудових договорів.

Журнал реєстрації трудових договорівдопоможе кадровику вести облік трудових договорів на підприємстві

В цьому журналі працівник має проставити підпис про отримання свого примірника трудового договору.


⚡ ТОП-5 консультацій ⚡


Усний трудовий договір

На відміну від укладення письмового трудового договору (коли законодавство зобов’язує), для усного договору необхідна згода працівника.

Згодою на укладення трудового договору в усній формі є заява працівника про прийняття на роботу. Заява має бути написана на ім’я керівника із зазначенням посади, на яку майбутній працівник вступає. Окрім цього у заяві має бути зазначено:

  • бажання працювати за сумісництвом;
  • тривалість робочого часу (зокрема, якщо передбачає працювати неповний робочий час);
  • графік роботи (якщо передбачає працювати за індивідуальним графіком);
  • повну матеріальну відповідальність (якщо майбутня робота передбачає це) тощо.

Після розгляду заяви керівник організації проставляє резолюцію.

Умови обробки персональних даних при укладенні трудового договору

Працівник кадрової служби роз’яснює претенденту на посаду порядок оформлення прийняття на роботу, у т. ч. підстави для обробки персональних даних відповідно до Закону України «Про захист персональних даних» від 01.06.2010 № 2297-VI (далі — Закон № 2297). Також необхідно повідомити особу про те, що володільцем персональних даних, які збираються, є організація, роз’яснити склад та зміст зібраних персональних даних, мету збору персональних даних, повідомити про осіб, яким передаватимуться персональні дані після укладення трудового договору (п. 2 ст. 12 Закону № 2297).

Після змін, внесених до Закону № 2297, які набрали чинності 01.01.2014, згода працівника на обробку його персональних даних не вимагається.


Стаття підготовлена за матеріалами журналу "Кадровик-01"

Рекомендація місяця від редакції порталу «Кадровик-01»

Запрошуємо на вебінар «Як оформити відстрочку працівникам підприємства: алгоритм і судова практика», який відбудеться 11 липня. Спікер — адвокат, сертифікований експерт із військового обліку Леся Лавренюк

Щоб отримати сертифікат, реєструйтеся Система «Експертус Кадри» святкує День народження

Вебінар

Останні новини

Усі новини

Гарячі запитання

Усі питання і відповіді