Профспілка освітян роз’яснила, як оплачувати заміну тимчасово відсутніх учителів

Години заміщення оплачують як за основним місцем роботи, так і на роботі за сумісництвом.

Профспілка працівників освіти і науки України нагадала, що за години педагогічної роботи, виконаної понад встановлену норму, провадять додаткову оплату відповідно до отримуваної ставки заробітної плати в одинарному розмірі (абз. 12 п. 64 Інструкції про порядок обчислення заробітної плати працівників освіти, затвердженої МОН від 15.04.1993 № 102; далі — Інструкція № 102).

При заміщенні тимчасово відсутніх у зв’язку з хворобою або з інших причин педпрацівників, яке тривало не більше двох місяців провадиться погодинна оплата праці (п.73 Інструкції № 102).

Якщо заміщення тривало понад два місяці — оплата праці педагогів провадиться з першого дня заміщення за всі години фактичного навчального навантаження в порядку, передбаченому пунктом 68 Інструкції № 102, тобто за тарифікацією у повному обсязі.

Керівники навчальних закладів повинні організувати заміщення тимчасово відсутніх учителів учителями тієї ж спеціальності, забезпечивши оплату праці відповідно до пункту 73 (погодинно), чи пункту 68 (за тарифікацією) Інструкції № 102 (лист МОН від 28.11.2008 № 1/9-770 та ЦК Профспілки працівників освіти і науки України від 27.11.2008 № 02-5/465).

В окремих виняткових випадках учителі з інших дисциплін, заміняючи тимчасово відсутніх колег, виконують програму зі свого предмета дещо наперед, щоб згодом передати відповідні години учителю, який нині відсутній, для виконання відсутнім пропущеної програми. Учителю, який забезпечує заміну тимчасово відсутнього колеги, додаткову оплату не провадять, оскільки загальний обсяг педагогічного навантаження не збільшився, а розподілився в часі. Йому виплачують заробітну плату відповідно до тарифікації протягом всього часу, як за період тимчасового заміщення, так і за дні відсутності уроків, коли раніше відсутній учитель проводить уроки з пропущеного предмета.

Учителю, який був раніше відсутнім, після виходу на роботу виплачують заробітну плату відповідно до тарифікації та здійснюють додаткову оплату за проведені додатково уроки на умовах погодинної оплати праці відповідно до пункту 73 Інструкції № 102.

Профспілка зауважує, що пункт 12 Заходів щодо економного та раціонального використання державних коштів, затверджених постановою КМУ від 01.03.2014 № 65 (далі — Постанова № 65):

  • поширюється на навчальні заклади та установи освіти, які утворені КМУ, міністерствами та іншими органами державної влади та не має прямої дії стосовно комунальних навчальних закладів;
  • не поширюється на вихователів, помічників вихователів, учителів, майстрів виробничого навчання, викладачів професійно-технічних та вищих навчальних закладів незалежно від їх форми власності.

Органам місцевого самоврядування рекомендовано затвердити заходи щодо економного та раціонального використання бюджетних коштів з урахуванням затверджених Постановою № 65 заходів (підп. 1 п. 13 Постанови № 65).

Отже, години заміщення, проведені вчителем за відсутніх колег як за основним місцем роботи, так і на роботі за сумісництвом, мають оплачувати з погодинного розрахунку, виходячи зі ставки заробітної плати вчителя, який замінює тимчасово відсутнього колегу. Якщо заміщення тривало понад два місяці, оплату праці педагогів провадять з першого дня заміщення за всі години фактичного навчального навантаження за тарифікацією у повному обсязі.

За інформацією Профспілки працівників освіти і науки України

Особливості трудових договорів із сумісниками

Статті за темою

Усі статті за темою

Внутрішнє сумісництво: наказ, особова картка, облік робочого часу

З листа до редакції: «Декілька років тому ми дозволили жінці-лаборанту працювати у вільний від основної роботи час за внутрішнім сумісництвом у тій же лабораторії прибиральником виробничих приміщень. За таку роботу ми доплачували їй 50% окладу прибиральника. Зараз ця працівниця вирішила відмовитися від роботи прибиральника. Який слід видати наказ? Оскільки раніше було видано наказ про дозвіл працювати за сумісництвом, то тепер маємо написати «не дозволяємо надалі працювати»? Чи як правильно?»
69254

«Переведення» з сумісництва на основне місце роботи

Якщо необхідно оформити для працівника зміну роботи за сумісництвом на основне місце роботи, кадровики нерідко припускаються помилки, оформлюючи такий перехід як переведення. А як же правильно оформити таку процедуру?
30959

Відпустка за сумісництвом: тривалість, види та порядок надання

Законодавство гарантує право сумісникам отримувати щорічну відпустку і за основним місцем роботи, і за сумісництвом. Який порядок надання відпустки суміснику, чи можлива відпустка за сумісництвом на одному підприємстві, чи вносити сумісників до графіка відпусток, чи передбачає законодавство відпустку на дітей суміснику — розкажемо у статті.
60957

Прийняття на роботу за сумісництвом: форма наказу

Укладення трудового договору, зокрема при прийнятті на роботу за сумісництвом, оформлюють наказом про прийняття працівника на роботу. Скачайте зразок наказу, оформлений за вимогами ДСТУ.
130338

Сумісництво та суміщення: принципова різниця, яку необхідно врахувати

Сумісництво і суміщення професій і посад є досить проблемним питанням для працівників кадрових служб. Нерідко сумісництво та суміщення в трудовому праві плутають або, ще гірше, ототожнюють їх. У статті ви знайдете все про сумісництво і суміщення, порівняльна характеристика яких є дуже важливою. Отже, сумісництво і суміщення: в чому різниця?
98809

Гарячі запитання

Усі питання і відповіді