У 2020 році штрафів на роботодавців побільшає

У 2020 році приймуть новий Закон «Про охорону праці». Робоча назва законопроекту — «Про безпеку праці та здоров’я працівників». Про новації — в стислому огляді.

Новий закон розробляють Мінсоцполітики, Держпраці та представники профспілок. Законопроект вже розміщено на сайті ФПУ.

Закон поширюватиметься не лише на працівників і роботодавців, а й на осіб, що надають послуги за ЦПД та практикантів.

Як укласти договір підряду, який не визнають трудовим

Медичні огляди як і раніше проводитимуть за кошти роботодавця, а ось категорій, для кого медогляд обов’язковий, побільшає. Окрім працівників, , які не досягли 21-річного віку, медичним оглядам підлягатимуть нічні працівники і працівники, стан здоров'я яких за підозрою роботодавця може створити небезпеку або завдати шкоди їх здоров'ю або здоров’ю інших працівників.

У статті 265 КЗпП з’являться нові штрафи. Так, за неподання або подання завідомо недостовірних відомостей, що визначені законодавством про безпеку праці та здоров’я працівників, роботодавцю доведеться сплатити штраф у розмірі 1 % від середньомісячного фонду оплати праці юридичної чи фізичної особи, з якої стягується штраф, за попередній рік, але не менше трикратного розміру МЗП.

Робота в умовах підвищеної небезпеки, експлуатації машин, механізмів, устаткування підвищеної небезпеки без дозволу держави спричинить штраф у розмірі 3 % від середньомісячного фонду оплати праці юридичної чи фізичної особи, за попередній рік, але не менше ніж 5 МЗП.

За невиконання приписів інспекторів праці сплачуватимемо 5 % від середньомісячного фонду оплати праці за попередній рік, але не менше 10 МЗП.

А ось за завдання шкоди життю або здоров’ю працівників внаслідок недоліків на споруді, в обладнанні або методах роботи штраф становитиме 25 % від середньомісячного фонду оплати праці за попередній рік, але не менше 50 МЗП.

Нагадаємо, що нині штрафи на роботодавців за статтею 265 КЗпП сягають 30 МЗП за неоформлених працівників, а за перешкоджання перевірці, мета якої виявити неоформлених працівників, роботодавці сплачують 100 МЗП.

У 2020 році штрафів на роботодавців побільшає

СКАЧАТИ

У 2018 році на роботодавців наклали штрафів у сумі 1 млрд. 650 млн. грн. Кадровиків найчастіше притягують до відповідальності за помилки в оформленні трудових книжок та картах П-2, хиби в табелях, невідповідність штатного розпису Класифікатору професій.

Ірина Іванченко,
шеф-редактор журналу «Кадровик-01» та системи «Експертус Кадри»

Особливості трудових договорів із сумісниками

Статті за темою

Усі статті за темою

Відповідальність за порушення законодавства про відпустки

Порушення законодавства про відпустки може мати серйозні наслідки для роботодавця. Інспектори праці перевіряють, чи надаються працівникам відпустки, чи є на підприємстві графік відпусток, чи виплачується компенсація за невикористану відпустку. Яку відповідальність за порушення законодавства про відпустки передбачає законодавство, читайте у статті.
27181

Відповідальність за порушення військового обліку на підприємстві

Державні органи, органи місцевого самоврядування, підприємства, установи та організації незалежно від форми власності та підпорядкування зобов’язані вести військовий облік працівників. Розглянемо, відповідальність за порушення у сфері військового обліку передбачена законодавством.
10126

Відповідальність за неведення особової картки П-2

Особова картка П-2 є документом, який містить важливу особисту інформацію про фізичну особу-працівника. Законодавством не передбачено прямих норм про відповідальність за неведення особової картки. Однак, чи є все-таки обов’язковим ведення особової картки — читайте у статті.
26978

Штрафи на роботодавців у 2023 році

За порушення у 2023 році так само будуть карати грошима. Роботодавець сплачує штраф (ст. 265 КЗпП). Винну посадову особу суд притягує до адміністративної відповідальності (ст. 41 КпАП)
30875

Гарячі запитання

Усі питання і відповіді