Як звільнити працівника за розкрадання майна, — настанови від Держпраці

Роботодавцю не потрібно отримувати згоду профспілки, щоб звільнити працівника за крадіжку. Але, навіть спіймавши його «на гарячому», роботодавець мусить дочекатись вироку суду.

Як звільнити працівника за розкрадання майна, — настанови від Держпраці

Наказ про звільнення за розкрадання

ГУ Держпраці у Херсонській області роз’яснює, що звільнення працівника за розкрадання майна роботодавця передбачене п. 8 ч. 1 ст. 40 КЗпП.

Увага!

Не має значення, чи застосовувалися раніше до працівника заходи дисциплінарного або громадського стягнення, у робочий або неробочий час здійснено розкрадання, а також кількість і вартість викраденого (п. 26 постанови № 9 Пленуму Верховного суду).

Однак, звільнити за цією підставою можна, лише якщо вина працівника буде встановлена вироком суду, що набув законної чинності, або підтверджена постановою компетентного органу про накладення адміністративного стягнення або застосування заходів громадської дії.

Законодавство передбачає за здійснення розкрадання:

  • адміністративну відповідальність, у разі дрібного розкрадання (ст. 51 КпАП);
  • кримінальну відповідальність (ст. 185 — 191 ККУ).

Дрібним є розкрадання, якщо вартість викраденого майна на момент здійснення правопорушення не перевищує 0,2 неоподатковуваного мінімуму доходів громадян (у 2020 році — 210,20 грн).

У випадку такого розкрадання протокол про адміністративне правопорушення можуть скласти як органи внутрішніх справ, так і власник підприємства або уповноваженим ним органом самостійно (ст. 255 КпАП). Далі протокол слід надіслати до суду.

Звільнення за розкрадання: алгоритм для кадровика

Якщо розкрадання не підпадає під дане визначення, необхідно від­разу ж звернутися до органів внутрішніх справ.

Можливість звільнення працівника за п. 8 ст. 40 КЗпП пов’язана з установленням самого факту розкрадання майна, а не з мірою, застосованою за це. Тобто, для розірвання трудового договору за цією підставою, достатньо, щоб вина працівника була встановлена.

Звільнити працівника на підставі п. 8 ст. 40 КЗпП роботодавець може не пізніше ніж через місяць з дня набуття чинності вироком суду або дня прийняття постанови про накладення адміністративного стягнення чи заходів громадської дії, не враховуючи часу звільнення працівника від роботи у зв’язку з тимчасовою непрацездатністю або перебуванням його у відпустці (ст. 148 КЗпП).

Для звільнення за розкрадання майна згода профспілки не потрібна.

За інформацією ГУ Держпраці у Херсонській області

Особливості трудових договорів із сумісниками

Статті за темою

Усі статті за темою

Звільнення директора товариства

Як оформити звільнення директора товариства, внести правильний запис до трудової книжки про звільнення директора, одержати зразки наказів про виконання обов’язків та про звільнення директора? Пропонуємо скористатися нашими порадами у цій статті
106669

Звільнення за переведенням на інше підприємство

Звільнення за переведенням на роботу на інше підприємство, крім згоди працівника, передбачає домовленість роботодавців. Про порядок звільнення у зв’язку з переведенням та про особливості такого звільнення під час воєнного стану читайте у цій статті
122770

Наказ про звільнення за прогул: зразок

Звільнення працівника на підставі пункту четвертого статті 40 КЗпП — за прогул — оформлюють відповідним наказом. Скачайте зразок наказу про звільнення за прогул без поважних причин, щоб дотримати вимог законодавства з праці та ДСТУ 4163:2020.
50639

Гарячі запитання

Усі питання і відповіді