Держпраці дарує бліцкурс «Укладання трудового договору»

Головна мета — допомогти Вам опанувати правила укладання трудових договорів з працівниками. Такий подарунок наразі актуальний, адже з 01.09.2020 розпочались перевірки роботодавців з питань оформлення трудових відносин. Не чекайте, коли на підприємство завітає інспектор, проведіть самоперевірку.

Держпраці дарує бліцкурс «Укладання трудового договору»

Управління Держпраці у Миколаївській області організувало бліцкурс «Укладання трудового договору». Він створений у вигляді питань та відповідей. Тож, маєте нагоду перевірити свої знання та правильність оформлення кадрової документації просто зараз.

Що таке трудовий договір?

Трудовим договором є угода між працівником і власником підприємства, установи, організації або уповноваженим ним органом чи фізичною особою, за якою працівник зобов’язується виконувати роботу, визначену цією угодою, а власник підприємства, установи, організації або уповноважений ним орган чи фізична особа зобов’язується виплачувати працівникові заробітну плату і забезпечувати умови праці, необхідні для виконання роботи, передбачені законодавством про працю, колективним договором і угодою сторін.



На який строк укладаються трудові договори?


Трудовий договір може бути:

  • безстроковим, що укладається на невизначений строк;
  • на визначений строк, встановлений за погодженням сторін;
  • таким, що укладається на час виконання певної роботи.
Топ-5 запитань кадровиків про строковий договір
В яких випадках трудовий договір має бути у письмовій формі?


Письмовий трудовий договір обов’язково оформлюється у письмовому вигляді у таких випадках:

  • 1) при організованому наборі працівників;
  • 2) при укладенні трудового договору про роботу в районах з особливими природними географічними і геологічними умовами та умовами підвищеного ризику для здоров'я;
  • 3) при укладенні контракту;
  • 4) у випадках, коли працівник наполягає на укладенні трудового договору у письмовій формі;
  • 5) при укладенні трудового договору з неповнолітнім;
  • 6) при укладенні трудового договору з фізичною особою;
  • 6-1) при укладенні трудового договору про дистанційну (надомну) роботу;
  • 7) в інших випадках, передбачених законодавством України (стаття 24 КЗпП).
Коли обов’язково укладати письмові трудові договори

СКАЧАТИ ПАМ'ЯТКУ
В яких випадках слід укладати строковий трудовий договір?


Строковий трудовий договір укладається у випадках, коли трудові відносини не можуть бути встановлені на невизначений строк з урахуванням характеру наступної роботи, або умов її виконання, або інтересів працівника та в інших випадках, передбачених законодавчими актами.

Що має містити у собі письмовий трудовий договір?

Трудовий договір має містити у собі всі істотні умови, а саме:

  • трудові обов’язки,
  • режим роботи,
  • тривалість робочого часу та часу відпочинку,
  • умови оплати праці,
  • пільги,
  • компенсації,
  • додаткові гарантії тощо.
Які документи має надати громадянин під час працевлаштування?

    При укладенні трудового договору кандидат на посаду зобов'язаний подати паспорт або інший документ, що посвідчує особу, трудову книжку, а у випадках, передбачених законодавством, — також документ про освіту (спеціальність, кваліфікацію), про стан здоров'я та інші документи.

    У яких випадках роботодавець має відмовити працівнику у працевлаштуванні?

    Роботодавець не може укласти трудовий договір з громадянином, якому за медичним висновком запропонована робота протипоказана за станом здоров'я.

    Які документи необхідно оформити перед тим як працівника буде допущено до роботи?

    Працівник не може бути допущений до роботи без укладення трудового договору, оформленого наказом чи розпорядженням власника або уповноваженого ним органу, та повідомлення центрального органу виконавчої влади з питань забезпечення формування та реалізації державної політики з адміністрування єдиного внеску на загальнообов’язкове державне соціальне страхування про прийняття працівника на роботу в порядку, встановленому КМУ.

    Про що роботодавець обов’язково має повідомити працівника перед початком роботи?

    До початку роботи за укладеним трудовим договором роботодавець зобов'язаний:

    • роз'яснити працівнику його права і обов'язки та проінформувати під розписку про умови праці, наявність на робочому місці, де він буде працювати, небезпечних і шкідливих виробничих факторів, які ще не усунуто, та можливі наслідки їх впливу на здоров'я, його права на пільги і компенсації за роботу в таких умовах відповідно до чинного законодавства і колективного договору — такі роз’яснення надає безпосередній керівник.
    • Ознайомити працівника з правилами внутрішнього трудового розпорядку та колективним договором. Зазвичай це робить працівник відділу кадрів.
    • Проінструктувати працівника з техніки безпеки, виробничої санітарії, гігієни праці і протипожежної охорони. Інструктажі проводить особа, яка відповідає за охорону праці.

    Особливості трудових договорів із сумісниками

    Статті за темою

    Усі статті за темою

    Трудовий договір з нефіксованим робочим часом: особливості укладення

    Одним із видів трудового договору є трудовий договір з нефіксованим робочим часом. Прийняття на роботу з нефіксованим трудовим договором передбачає низку особливостей. Що має містити заява про прийняття на роботу з нефіксованим робочим часом, зразок її заповнення? Чи приймається наказ про прийняття на роботу з нефіксованим робочим часом, зразок такого наказу? Усе про трудовий договір з нефіксованим робочим часом, алгоритм укладення та реалізації, читайте у статті.
    15996

    Прийняття на роботу неповнолітніх

    Праця неповнолітніх осіб — нині актуальна тема. Працевлаштування неповнолітніх в Україні та особливості звільнення неповнолітніх з роботи хоч і регулюються законодавством, однак лишають низку питань для роботодавців. Способи працевлаштування неповнолітніх, тривалість відпустки для неповнолітніх, дозвіл на працевлаштування неповнолітніх, додаткові підстави звільнення для неповнолітніх, про все це — у статті
    12304

    Строковий трудовий договiр: зразок і порядок укладання

    Що таке строковий трудовий договір, ніби й зрозуміло з самої назви, але є нюанси. В яких випадках правомірно укладати строковий договір? Як оформити прийняття й що при цьому слід перевірити? Роз’яснюємо деталі, зокрема, про строкові трудові договори в умовах воєнного стану та додаємо зразок строкового трудового договору 2024.
    122553

    Ключове про трудовий договір зі зразком

    Конституція України кожному громадянину гарантує право на працю. Реалізація цього права починається з укладання трудового договору. Що таке трудовий договір та його види? Який вид та форму договору обрати? З якого моменту трудовий договір вважається укладеним? У чому полягає відмінність трудового договору від цивільно-правових договорів? Як виглядає приклад трудового договору? Які можливості діють в період воєнного стану? Ми підготували для вас роз’яснення та зразок трудового договору 2024.
    254715

    Різниця між трудовим та цивільно-правовим договором

    Трудовий договір та цивільно правова угода — два види договорів, що найчастіше укладаються між роботодавцем та працівником. Вони мають ряд важливих відмінностей, які впливають на права та обов’язки сторін, а також на порядок припинення відносин. У цій статті ви знайдете основні відмінності між трудовим та цивільно-правовим договором а також корисні поради щодо того, що краще обрати трудовий чи цивільно-правовий договір
    2219

    Гарячі запитання

    Усі питання і відповіді