"Оренда" працівників не допоможе ухилитися від сплати податків

Працевлаштування найманих працівників за угодами «аутстафінгу» під пильним контролем Головного управління ДПС у Херсонській області

На Херсонщині власники великих виробничих підприємств отримують пропозиції працевлаштувати найманих працівників за угодами «аутстафінгу».

Це досить зручно, адже кадрову роботу бере на себе виконавець — не лише оформлює працівників у себе, а й веде трудові книжки, картки П-2, особові справи, нараховує зарплату, сплачує податки.

⭐️ Аутстафінг ⭐️

Своєрідна "оренда" працівників, які перебувають у трудових відносинах з іншим роботодавцем. Предметом договору аутстафінгу є послуга з надання компанією-провайдером (виконавцем) своїх працівників для виконання ними робіт у замовника.

Законодавчого визначення цього терміну немає

Позиція платників податків Херсонщини цілком зрозуміла в умовах адаптивного карантину. Їм доводиться віднаходити нові сучасні підходи зі скорочення витрат господарської діяльності.В першу чергу це стосується мінімізації витрат підприємства за рахунок регулювання чисельності штату працівників, скориставшись послугами підприємства-провайдера. В такому випадку немає ризиків сплати штрафів за порушення під час виплати зарплати, значно скорочуються витрати, пов’язані з процесом утримання персоналу. Але про відповідальність за нарахування та перерахування податків та зборів забувати не варто.

Херсонська версія оптимізації виглядає дещо інакше...

Для ухилення від сплати податків і зменшення бази оподаткування суб’єкту господарювання пропонується укласти договори аутстафінгу з двома підприємствами-провайдерами: резидентом та нерезидентом. Зарплата працівникам компанії-резидента, яка виплачується їм безпосередньо замовником, нараховується не в повному обсязі. Для виплати працівникам решти суми заробітної плати укладається цивільно-правовий договір між провайдером-нерезидентом (іноземною компанією) та кожним працівником. За такими договорами мають проводитися виплати працівникам, але без утримання ПДФО, ВЗ та ЄСВ.

Фактично працівник на українському підприємстві отримує заробітну плату в «конверті» від керівництва цього підприємства, а документально оформлений як трудовий ресурс від іншого підприємства-нерезидента, яке має виплачувати йому заробітну плату та перераховувати відповідні податки та збори.

Як проходять перевірки з праці під час карантину

В такому випадку, наймані працівники опиняються в незахищеному становищі, не беруть участі в загальнообов’язковому державному соціальному страхуванні, оскільки за них не перераховується єдиний внесок. Такі наймані працівники втрачають право на лікарняний, допомогу по безробіттю та від нещасного випадку, їм не нараховується страховий стаж для отримання пенсії.

Для суб’єктів господарювання за ухилення від сплати податків, зборів, інших обов’язкових платежів передбачена кримінальна відповідальність.

За матеріалами офіційного порталу Територіальних органів ДПС у Херсонській області, Автономній Республіці Крим та м.Севастополі

Особливості трудових договорів із сумісниками

Статті за темою

Усі статті за темою

Відповідальність за порушення законодавства про відпустки

Порушення законодавства про відпустки може мати серйозні наслідки для роботодавця. Інспектори праці перевіряють, чи надаються працівникам відпустки, чи є на підприємстві графік відпусток, чи виплачується компенсація за невикористану відпустку. Яку відповідальність за порушення законодавства про відпустки передбачає законодавство, читайте у статті.
27181

Відповідальність за порушення військового обліку на підприємстві

Державні органи, органи місцевого самоврядування, підприємства, установи та організації незалежно від форми власності та підпорядкування зобов’язані вести військовий облік працівників. Розглянемо, відповідальність за порушення у сфері військового обліку передбачена законодавством.
10126

Відповідальність за неведення особової картки П-2

Особова картка П-2 є документом, який містить важливу особисту інформацію про фізичну особу-працівника. Законодавством не передбачено прямих норм про відповідальність за неведення особової картки. Однак, чи є все-таки обов’язковим ведення особової картки — читайте у статті.
26978

Штрафи на роботодавців у 2023 році

За порушення у 2023 році так само будуть карати грошима. Роботодавець сплачує штраф (ст. 265 КЗпП). Винну посадову особу суд притягує до адміністративної відповідальності (ст. 41 КпАП)
30875

Гарячі запитання

Усі питання і відповіді