Працівник відмовляється йти у відпустку та вимагає надати йому грошову компенсацію: дії кадровика

Управління Держпраці у Кіровоградській області надало пояснення, як діяти у випадку, коли працівник вимагає замість відпустки грошову компенсацію

Працівник відмовляється йти у відпустку та вимагає надати йому грошову компенсацію: дії кадровика

Якщо працівник відмовляється використати своє право на відпочинок (щорічну відпустку), то роботодавець, має право в межах, установлених графіком відпусток, без заяви працівника видати наказ про надання йому відпустки.

Графік відпусток на 2021 рік: п’ять порад і готовий зразок

Відповідно до ст.139 КЗпП працівники зобов’язані своєчасно і точно виконувати розпорядження (накази) роботодавця. За їх невиконання працівник може бути притягнений до дисциплінарної відповідальності.

Водночас, Законом України «Про відпустки» визначено, що право на відпустки забезпечується гарантованим наданням відпустки визначеної тривалості із збереженням на її період:

  • місця роботи (посади),
  • заробітної плати (допомоги) у випадках, передбачених цим Законом.

У частині 4 ст. 24 Закону про відпустки зазначено, що за бажанням працівника частину щорічної відпустки цілком правомірно замінити грошовою компенсацією, однак тривалість фактично використаної працівником частини щорічної відпустки не може бути меншою ніж 24 календарних дні. Тобто, якщо працівник не хоче йти у щорічну відпустку тривалістю 30 календарних днів, йому один раз протягом двох років підряд можна виплатити грошову компенсацію за невикористану частину щорічної відпустки терміном 6 календарних днів. У таких випадках керівник зобов’язаний видати наказ про надання відпустки зазначеним категоріям працівників згідно з термінами, попередньо узгодженими при складанні графіку відпусток.

Також законодавство:

  • не передбачає терміну давності, після якого працівник втрачає право на щорічні відпустки,
  • не містить заборони працівникові використовувати щорічні відпустки, які йому не було своєчасно надано роботодавцем за попередні роки.

Чи вносити до графіка відпусток щорічні додаткові відпустки

При звільненні працівника, незалежно від підстав, йому має бути виплачено компенсацію за всі невикористані дні щорічних відпусток.

За матеріалами Управління Держпраці у Кіровоградській області

Особливості трудових договорів із сумісниками

Статті за темою

Усі статті за темою

Додаткова відпустка за роботу за комп’ютером: розрахуйте тривалість правильно

Майже всі офісні працівники, так звані «білі комірці», працюють із комп’ютером. Як визначити, кому з працівників і якої тривалості слід надавати щорічну додаткову відпустку за роботу на комп’ютері? Чи потрібно проводити атестацію робочих місць за умовами праці? Як вести облік часу, відпрацьованого на комп’ютері? Чи обов’язково, взагалі, надавати працівникам таку відпустку?
98516

Графік відпусток: бланк та зразок оформлення

Бланк графіку відпусток — це документ, який дозволяє організації планувати і контролювати відпустки працівників протягом року. Щоб дізнатися, що передбачає графік відпусток (рекомендована форма), читайте цю статтю.
62580

Тривалість щорічної основної відпустки після відпустки для догляду за дитиною

До кадровиків звернулась працівниця, яка щойно приступила до роботи після відпустки по догляду за дитиною, з проханням роз’яснити скільки невикористаних днів щорічної відпустки у неї залишилося до «декрету» і чому саме стільки? Щоб відповісти на ці запитання кадровик має знати, які саме періоди зараховують до стажу роботи, що дає право на отримання щорічної відпустки, та правильно розрахувати кількість днів невикористаної відпустки.
68357

Оформлення наказу про відпустку на Свято першого дзвоника 2024

Працівник хоче взяти відгул 1 вересня (цьогоріч Свято першого дзвоника припадає на 2 вересня) — дитина йде до школи. Директор не заперечує. Як оформити відпустку матері першокласника? Є варіанти: надати щорічну відпустку або відпустку без збереження зарплати
18359

Гарячі запитання

Усі питання і відповіді