Випробування під час прийняття на роботу: які зміни ввів воєнний стан?

Для низки пільгових категорій працівників тепер можуть встановлювати випробний період

Випробування під час прийняття на роботу: які зміни ввів воєнний стан?Українське законодавство надає низку пільг для людей з інвалідністю у сфері трудових відносин. 

Як подавати повідомлення про прийняття на роботу під час воєнного стану

Зокрема, Кодекс законів про працю України передбачає, що при укладенні трудового договору для осіб із інвалідністю випробування не встановлюється (ст. 26).

Проте під час воєнного стану слід керуватися положеннями Закону від 15.03.2022 № 2136-ІХ «Про організацію трудових відносин в умовах воєнного стану». А цей документ затверджує можливість встановлювати випробний термін для будь-якої категорії працівників (п. 2 ст. 2). Це можуть бути як особи з інвалідністю, так і вагітні жінки, одинокі матері з дітьми до 14 років або дитиною з інвалідністю, неповнолітні особи, внутрішньо переміщених особи.

Водночас встановлення випробування є не обов'язком, а правом роботодавця, тож компанія може самостійно ухвалювати рішення про доцільність випробування.

Зазначимо, норми Закону «Про організацію трудових відносин в умовах воєнного стану» діятимуть лише під час воєнного стану. Документ втратить чинність з дня припинення або скасування воєнного стану в Україні. 

За матеріалами Східного міжрегіонального управління Державної служби України з питань праці

Особливості трудових договорів із сумісниками

Статті за темою

Усі статті за темою

Оформлення запису в трудовій про прийняття строковика на час відпустки з вагітності та пологів основної працівниці

Буде помилкою вказати у трудовій, що працівницю прийняли за строковим трудовим договором на час відпустки з вагітності та пологів. Як тоді зробити правильний запис?
16342

Колективний договір

Порядок укладання колективного договору викликає у роботодавців безліч запитань. Як має виглядати типовий колективний договір? Колективний договір: обов'язковий чи ні? Чи потрібно реєструвати колективний договір? Чи передбачено відповідальність за відсутність колективного договору? Знайдіть відповіді у статті
163641

Резюме у роботі кадровика

Резюме — це перший документ, який бачить роботодавець. Його мета — надати роботодавцю чітке уявлення про те, чому саме цей кандидат підходить для вакансії. Як обрати працівника за резюме? Відповідь на це та інші питання а також резюме (шаблон) — у статті.
1367

Гарячі запитання

Усі питання і відповіді