Як взяти на роботу ВПО, у якої призупинений трудовий договір?

Можливі два варіанти розвитку ситуації

Як взяти на роботу ВПО, у якої призупинений трудовий договір? Як призупинити трудові договори на воєнний час

Поняття «призупинення дії трудового договору» запроваджено Законом України «Про організацію трудових відносин в умовах воєнного стану». Законодавство надає таке визначення: 

Призупинення дії трудового договору — це тимчасове припинення роботодавцем забезпечення працівника роботою і тимчасове припинення працівником виконання роботи за укладеним трудовим договором. 

Дію трудового договору можуть призупинити через військову агресію росії, що унеможливлює надання та виконання роботи.

Призупинення трудового договору не є розірванням трудових відносин. Тож, якщо з внутрішньо переміщеною особою призупинили трудовий договір через війну і така особа переїхала та бажає влаштуватися на нову роботу, оформити це можна як роботу за сумісництвом (основним місцем роботи є те, де працівник працює на підставі укладеного трудового договору та яке визначене як основне у заяві).

Важливо, що в такій ситуації працівника цілком можливо прийняти на повний робочий день (або тиждень), адже особа під час призупинення повністю вільна від обов'язків на основному місці роботи.

Крім того, на нову роботу можна влаштуватися і як на основну — проте для цього доведеться звільнитися з попередньої. Якщо через окупацію чи бойові дії немає зв'язку з роботодавцем, ВПО можуть звільнитися в односторонньому порядку.

Для цього потрібно подати заяву на ім’я роботодавця про припинення трудового договору до центру зайнятості за місцем проживання (не потрібно повертатися на небезпечні території). А вже центр зайнятості повідомить про звільнення роботодавця, Пенсійний фонд та податкову. Наступний день після подання заяви вважатимуть днем звільнення. 

Зауважимо, таким чином можна звільнитися не лише у разі працевлаштування на новому місці, а й просто за бажанням працівника — наприклад, для отримання допомоги з безробіття. 

За матеріалами Федерації професійних спілок України

Особливості трудових договорів із сумісниками

Статті за темою

Усі статті за темою

Трудові відносини в умовах воєнного стану

Воєнний стан в Україні продовжено до 16 листопада 2023 року. У законодавстві про працю є обмеження, пов'язані з його дією. Матеріал допоможе правильно організувати роботу та не допускати помилок.
3702

Гарячі запитання

Усі питання і відповіді