Премія до свята під час війни — пояснюють експерти

Пояснення надала експерт із трудового законодавства Експертус Кадри Ірина Матійко

Премія до свята під час війни — пояснюють експертиПремія до святкової дати належить до фонду інших заохочувальних і компенсаційних виплат як винагорода/заохочення, яку виплачують раз на рік або одноразово. Така премія є складовою зарплати (ч. 3 ст. 2 Закону України «Про оплату праці» від 24.03.1995 № 108/95-ВР; далі — Закон № 108).

Чи можна під час воєнного стану преміювати працівників до свят

Умови запровадження та розміри надбавок, доплат, премій, винагород та інших заохочувальних виплат підприємства, установи та організації встановлюють у колективному договорі або іншому локальному нормативному акті.

Премія до свята під час війни — пояснюють експертиЯкі норми не застосовуємо під час воєнного стану

Закон України «Про організацію трудових відносин в умовах воєнного стану» не забороняє роботодавцям преміювати працівників під час воєнного стану. Проте на період воєнного стану роботодавець може зупинити дію окремих положень колдоговору. 

Якщо роботодавець не зупинив дію положень колдоговору, положення про оплату праці або положення про преміювання в частині преміювання працівників, обмеження для виплати премій відсутні.

Рекомендація місяця від редакції порталу «Кадровик-01»

Запрошуємо на вебінар «Перевірки Держпраці під час воєнного стану», який відбудеться 23 травня. Спікер — посадова особа Держпраці. У програмі — підстави для перевірки, як уникнути штрафів, різниця між трудовим договором і ЦПХ.

❗️Якщо хочете отримати персональну відповідь від посадової особи Держпраці, поставте запитання до 20 травня включно в чат вебінару❗️

Щоб переглянути вебінар та отримати сертифікат, реєструйтеся Система «Експертус Кадри» святкує День народження

Перевірки Держпраці під час воєнного стану

Статті за темою

Усі статті за темою

Положення про преміювання працівників: зразок

За відсутності колективного договору в організації має бути розроблено інший нормативний акт з питань оплати праці. Наприклад, положення про преміювання за підсумками роботи за місяць, квартал тощо. Примірний зразок положення про преміювання знайдете у статті.
37313

Зразок наказу про преміювання працівників

До працівників можна застосовувати будь-які заохочення, визначені ПВТР. Зокрема, одним із видів заохочення є преміювання. Скачайте приклад наказу про преміювання працівників, щоб документувати заохочення без помилок.
117140

Організація преміювання працівників

Одним із найпоширеніших способів мотивування працівників є призначення для них додаткових грошових виплат, а саме — премій. Кожен роботодавець самостійно визначає доцільність виплати премій та встановлює умови, за яких у працівника виникає право отримати премію. Зазвичай, працівникам виплачують премії за особливі досягнення в роботі та враховують вклад і зусилля, який вніс працівник до розвитку компанії.
17780

Гарячі запитання

Усі питання і відповіді