За дискримінацію працівників з ВІЛ доведеться відповідати

Можлива кримінальна відповідальність

За дискримінацію працівників з ВІЛ доведеться відповідатиДержавна служба України з питань праці нагадала про обов'язки роботодавців щодо захисту прав працівників з ВІЛ/СНІД. Насамперед йдеться про неприпустимість дискримінації на робочому місці.

Як скласти оголошення про вакансію без дискримінації та вберегтися від штрафу в 10 мінімальних зарплат

У цьому допоможуть рекомендації Міжнародної організації праці. Зокрема, їх провідним принципом є те, що фактичний або приписуваний статус ВІЛ-інфікованої особи не повинен бути підставою для дискримінації, що перешкоджає прийняттю на роботу чи продовженню трудових відносин або реалізації рівних можливостей.

Тимчасова відсутність на роботі через захворювання або виконання обов’язків із догляду, пов’язаних із ВІЛ/СНІДом, прирівнюється до відсутності через інші причини, пов’язані зі станом здоров’я.

Відповідно, ВІЛ-позитивний статус не може бути причиною для звільнення працівника.

Під час прийняття на роботу від майбутніх працівників не можна вимагати жодних форм проходження ВІЛ-скрінінгу, адже тестування має відбуватися добровільно та без примусу. Якщо ж особа пройшла тест, вона має право на конфіденційність щодо результатів.

У Державній службі України з питань праці зауважили, що порушення вимог законодавства щодо  дискримінації ВІЛ-позитивних працівників може призвести до цивільної, адміністративної та кримінальної відповідальності.

За матеріалами Східного міжрегіонального управління Державної служби України з питань праці

Східне міжрегіональне управління
Державної служби України з питань праці
Східне міжрегіональне управління
Державної служби України з питань праці

Особливості трудових договорів із сумісниками

Статті за темою

Усі статті за темою

Оформлення запису в трудовій про прийняття строковика на час відпустки з вагітності та пологів основної працівниці

Буде помилкою вказати у трудовій, що працівницю прийняли за строковим трудовим договором на час відпустки з вагітності та пологів. Як тоді зробити правильний запис?
16339

Колективний договір

Порядок укладання колективного договору викликає у роботодавців безліч запитань. Як має виглядати типовий колективний договір? Колективний договір: обов'язковий чи ні? Чи потрібно реєструвати колективний договір? Чи передбачено відповідальність за відсутність колективного договору? Знайдіть відповіді у статті
163634

Резюме у роботі кадровика

Резюме — це перший документ, який бачить роботодавець. Його мета — надати роботодавцю чітке уявлення про те, чому саме цей кандидат підходить для вакансії. Як обрати працівника за резюме? Відповідь на це та інші питання а також резюме (шаблон) — у статті.
1366

Гарячі запитання

Усі питання і відповіді