Відпустки: які обмеження накладає воєнний стан?

Дізнайтесь, які відпустки не можуть бути обмежені попри війну

Відпустки: які обмеження накладає воєнний стан?В умовах військового стану призупинено дію деяких норм Кодексу законів про працю та Закону України «Про відпустки».  Зокрема, якщо працівник залучений до виконання робіт на об’єктах критичної інфраструктури, робіт з виробництва товарів оборонного призначення або до виконання мобілізаційного завдання, роботодавець може відмовити йому в наданні будь-якого виду відпусток (за винятком відпустки у зв’язку вагітністю та пологами та відпустки для догляду за дитиною до досягнення нею трирічного віку).

А от працівникам, які не залучені до таких робіт, відмовляти у наданні відпусток не можна, якщо йдеться про щорічні відпустки за графіком або інші, що надаються в обов’язковому порядку.

Відпустки: які обмеження накладає воєнний стан?

СКАЧАТИ

Так, конкретний період надання щорічних відпусток у межах, установлених графіком, узгоджується між працівником і роботодавцем. Про дату початку відпустки працівника потрібно обов'язково повідомити щонайменше за два тижні до встановленого графіком терміну.

Якщо ж щорічну відпустку переносять на новий термін, її надання встановлюється за згодою між працівником і роботодавцем. Відповідно, верівник має змогу відмовити працівнику у наданні щорічної відпустки поза строками, визначеними графіком.

Також, під час воєнного стану можна обмежити тривалість щорічної основної відпустки працівника до 24 календарних днів (Закон України «Про організацію трудових відносин в умовах воєнного стану», ст. 12).

При цьому невикористані дні або переносять на період після завершення воєнного стану, або ж, за рішенням роботодавця, надають без збереження заробітної плати.

Єдиним винятком тут знову ж таки є відпустка у зв’язку з вагітністю та пологами, відпустка для догляду за дитиною до досягнення нею трирічного віку та відпустка у зв’язку з усиновленням дитини.

За інформацією Східного міжрегіонального управління Державної служби України з питань праці

Рекомендація місяця від редакції порталу «Кадровик-01»

Запрошуємо на вебінар «Новий закон про мобілізацію — аналіз змін, наслідки», який відбудеться 9 травня. Спікер — юрист, сертифікований експерт з військового обліку Юлія Видиборець.

Щоб переглянути вебінар та отримати сертифікат, реєструйтеся Система «Експертус Кадри» святкує День народження

Новий закон про мобілізацію — аналіз змін, наслідки

Статті за темою

Усі статті за темою

Оформлення компенсації відпустки: зразок та наказ

За бажанням працівника частину щорічної відпустки можна замінити грошовою компенсацією. Скачайте зразки заяви та наказу про виплату грошової компенсації за частину щорічної відпустки за ДСТУ 4163:2020
17476

Наказ про відпустки: зразки оформлення

Надання відпустки оформлюють наказом. Наказ про відпустку може бути оформлений за типовою формою № П-3 або за формою, відмінною від типової. Умова — збереження усіх основних показників, передбачених типовою формою, та дотримання вимог щодо оформлення організаційно-розпорядчих документів, визначених Національним стандартом України ДСТУ 4163:2020. У матеріалі актуальні зразки наказів про відпустку
125221

Заява на відпустку: зразок

«Як написати заяву на відпустку», — слова, які кадровик чує при оформленні щорічної основної відпустки, відпустки при народженні, для догляду за дитиною, за власний рахунок тощо. Щоб зекономити ваш час, ми зібрали бланки заяв на відпуску 2024 в одній статті. Скористайтесь запропонованими зразками заяв та поповніть скарбничку бланків кадровика.
455576

Зразок заяви про «чорнобильську» відпустку

Якщо на підприємстві є працівники, які постраждали внаслідок Чорнобильської катастрофи, та віднесені до 1 чи 2 групи постраждалих, для них гарантований додатковий відпочинок. А саме — додаткова відпустка за збереженням зарплати тривалістю 14 робочих (16 календарних) днів.
30432

Чорнобильські відпустки: види та порядок оформлення

Закон України «Про статус і соціальний захист громадян, які постраждали внаслідок Чорнобильської катастрофи» від 28.02.1991 № 796-XII (далі — Закон № 796) визначає гарантії громадянам, які постраждали внаслідок Чорнобильської катастрофи (далі — постраждалі), зокрема, у сфері відпусток. Розберемо даталі
64711

Гарячі запитання

Усі питання і відповіді