Щорічна відпустка: повна тривалість чи пропорційно часу роботи?

Будьте обачними і не припускайтесь порушень, визначаючи тривалість відпустки працівника

Щорічна відпустка: повна тривалість чи пропорційно часу роботи?

Держпраці нагадала, що працівники мають право на щорічні основну та додаткові відпустки повної тривалості після закінчення шести місяців безперервної роботи на підприємстві (Закон України «Про відпустки», ст. 10).

Щорічна відпустка: повна тривалість чи пропорційно часу роботи?

СКАЧАТИ

Тобто працівник, навіть не відпрацювавши повний рік, набуває право на на всі види щорічних відпусток повної тривалості.  А от якщо відпустку надаватимуть до закінчення шестимісячного терміну безперервної роботи особи, то тривалість такого відпочинку вже визначають пропорційно до відпрацьованого часу.

Нагадуємо: згідно з Законом України «Про організацію трудових відносин в умовах воєнного стану» (ст. 12), під час воєнного стану щорічну основну оплачувану відпустку можуть обмежити до 24 календарних днів. Також роботодавець може відмовити у наданні будь-якого виду відпусток працівникам, залученим до робіт на об’єктах критичної інфраструктури (за винятком відпустки у зв’язку вагітністю та пологами та відпустки для догляду за дитиною до досягнення нею трирічного віку).

За інформацією Державної служби України з питань праці

Письмові комунікації для кадровика

Статті за темою

Усі статті за темою

Тривалість щорічної основної відпустки після відпустки для догляду за дитиною

До кадровиків звернулась працівниця, яка щойно приступила до роботи після відпустки по догляду за дитиною, з проханням роз’яснити скільки невикористаних днів щорічної відпустки у неї залишилося до «декрету» і чому саме стільки? Щоб відповісти на ці запитання кадровик має знати, які саме періоди зараховують до стажу роботи, що дає право на отримання щорічної відпустки, та правильно розрахувати кількість днів невикористаної відпустки.
67866

Щорічна відпустка у перший рік роботи

Для тих працівників, які тільки починають трудовий шлях та й для інших новопризначених робітників нерідко актуальним є питання — перша відпустка через скільки місяців? Про нюанси отримання щорічної відпустки у перший рік роботи та про її тривалість читайте у статті.
12246

Калькулятор днів відпустки

Виникли проблеми з тим, як розрахувати кількість відпускних днів? Шукаєте розрахунок днів невикористаної відпустки при звільненні онлайн? Переймаєтесь як розрахувати кількість днів відпустки за фактично відпрацьований час та як порахувати кількість днів невикористаної відпустки? Рішення усіх питань — наш калькулятор відпусток онлайн.
515147

Відпустка новоприйнятому працівнику

Загальновідоме правило — право працівника на відпустку повної тривалості у перший рік роботи настає після шести місяців безперервної роботи на підприємстві. А як же бути, якщо працівнику вкрай необхідно оформити відпусту до настання шестимісячного строку безперервної роботи? Коли стає доступною щорічна основна відпустка новому працівнику, читайте у статті.
14309

Гарячі запитання

Усі питання і відповіді