Зміна істотних умов праці: коли звільнити працівника, який не хоче продовжувати роботу?

Автор
керівник експертної групи Експертус Кадри
До запровадження нових умов зберігається попередній рівень оплати праці

Зміна істотних умов праці: коли звільнити працівника, який не хоче продовжувати роботу?

У мирний час про зміну істотних умов праці — систем та розмірів оплати праці, пільг, режиму роботи, встановлення або скасування неповного робочого часу, суміщення професій, зміну розрядів і найменування посад та інших — працівник повинен бути повідомлений не пізніше ніж за два місяці (ч. 3 ст. 32 КЗпП). У період дії воєнного стану роботодавець повідомляє працівника про зміну істотних умов праці, передбачених частиною третьою статті 32 КЗпП, не пізніш як до запровадження таких умов (ч. 2 ст. 3 Закону України «Про організацію трудових відносин в умовах воєнного стану» від 15.03.2022 № 2136-IX).

Чи можна звільнити працівника через відмову працювати після зміни істотних умов праці упродовж строку попередження

Роботодавець зобов’язаний дотримати встановленого КЗпП строку попередження про зміну істотних умов праці. Зміни вводять у дію не раніше, ніж спливе строк попередження.

Зміна істотних умов праці: як довго можна працювати на старих умовах?

На прохання працівника, який відмовляється продовжити роботу у змінених умовах праці, роботодавець може звільнити його за пунктом 6 статті 36 КЗпП у будь-який день із моменту отримання повідомлення про запровадження неповного робочого часу до фактичного запровадження нового режиму роботи, з виплатою, відповідно до статті 44 КЗпП вихідної допомоги.

Прохання працівник висловлює в заяві. Звільнення оформлюють наказом. Наказ за своїм змістом не відрізнятиметься від «стандартного» наказу про звільнення за пунктом 6 статті 36 КЗпП, єдина відмінність — у графі «Підстави» додайте ще таку підставу, як заява працівника про звільнення до закінчення строку попередження.

Таке звільнення є цілком правомірним. Інше тлумачення означатиме ущемлення встановлених статтею 43 Конституції України трудових прав працівника, попередженого про зміну істотних умов праці, який знайшов нове місце роботи.

Рекомендація місяця від редакції порталу «Кадровик-01»

Запрошуємо на вебінар «Як оформити відстрочку працівникам підприємства: алгоритм і судова практика», який відбудеться 11 липня. Спікер — адвокат, сертифікований експерт із військового обліку Леся Лавренюк

Щоб отримати сертифікат, реєструйтеся Система «Експертус Кадри» святкує День народження

Вебінар

Статті за темою

Усі статті за темою

Підстави для виплати та розмір вихідної допомоги при звільненні

Законодавство встановлює мінімальний розмір вихідної допомоги при звільненні працівника з роботи. Однак, роботодавець має право збільшити розмір вихідної допомоги у колективному договорі. Чи передбачає обмеження щодо виплати вихідна допомога при скороченні пенсіонера та які гарантії забезпечує вихідна допомога при звільненні військовослужбовцям — читайте у статті.
5112

Зразки заяв про звільнення з роботи

Трудове законодавство надає право працівникам розривати трудовий договір, укладений на невизначений строк, попередивши про це власника за два тижні. Але на час дії воєнного стану є поважна причина для звільнення без попередження. Детальніше читайте у статті.
607855

Звільнення під час воєнного стану: підстави і порядок

Звільнення під час воєнного стану в Україні регламентується Законом України «Про організацію трудових відносин в умовах воєнного стану» від 15.03.2022 № 2136-IX (далі — Закон № 2136), адже він має тимчасовий пріоритет над КЗпП. Закон № 2136 вніс зміни й у порядок припинення трудових відносин. Які нюанси необхідно врахувати під час звільнення працівника під час воєнного стану, розберемо у статті
153367

Звільнення працівника у зв’язку зі смертю

Кадровик є свідком різних подій у житті працівників: від одруження, народження дітей до хвороб і смерті. Не дивлячись на смуток від того, що працівник пішов із життя, необхідно правильно оформити припинення трудових відносин, видати родичам трудову та належні виплати. Деталі звільнення померлого працівника роз’яснюємо у статті.
37561

Гарячі запитання

Усі питання і відповіді