Праця осіб з інвалідністю: додаткові перерви

452
Автор
шеф-редактор Експертус Кадри

Запитання

За вимогами МСЕК працівник, якого приймаємо на роботу, потребує «додаткових перерв». Як це організувати та як при цьому вирішити питання оплати праці?

Відповідь

Уточніть у працівника, як часто та якої тривалості йому потрібні перерви в роботі упродовж робочого дня. Якщо йдеться про перерви, як для усіх інших працівників, наприклад, для задоволення особистих потреб санітарно-гігієнічного призначення, — не встановлюйте додаткових перерв. Вони входять в оплачуваний робочий час. Якщо працівнику потрібні перерви, наприклад, через кожні 2 год роботи по 30 хв, щоб прийняти їжу чи ліки, встановіть наказом індивідуальний графік роботи. Додаткові перерви не оплачуйте, якщо іншого не передбачає колдоговір підприємства. Ще одне рішення — за заявою працівника встановіть неповний робочий день

Як облаштувати робоче місце для осіб з інвалідністю

Гарантії щодо зайнятості, охорони праці, праці жінок, молоді, осіб з інвалідністю надають у порядку, передбаченому законодавством про працю (ч. 2 ст. 3 КЗпП). 

Праця осіб з інвалідністю: додаткові перерви Праця осіб з інвалідністю: обо­в’я­зки роботодавця

Підприємства, установи, організації, фізичні особи, які використовують найману працю, зо­бо­в’я­зані виділяти та створювати робочі місця для працевлаштування осіб з інвалідністю, зокрема спеціальні робочі місця, створювати для таких осіб умови праці з урахуванням індивідуальних програм реабілітації і забезпечувати інші соціально-економічні гарантії, передбачені законодавством, надавати державній службі зайнятості інформацію, необхідну для організації працевлаштування осіб з інвалідністю, у порядку, встановленому КМУ (ч. 3 ст. 18 Закону України «Про основи соціальної захищеності осіб з інвалідністю в Україні» від 21.03.1991 № 875-XII).

Рекомендація місяця від редакції порталу «Кадровик-01»

Запрошуємо на вебінар «Новий закон про мобілізацію — аналіз змін, наслідки», який відбудеться 9 травня. Спікер — юрист, сертифікований експерт з військового обліку Юлія Видиборець.

Щоб переглянути вебінар та отримати сертифікат, реєструйтеся Система «Експертус Кадри» святкує День народження

Новий закон про мобілізацію — аналіз змін, наслідки

Останні новини

Усі новини

Статті за темою

Усі статті за темою

Праця осіб з інвалідністю: які пільги та гарантії передбачені

Особа з інвалідністю — особа зі стійким розладом функцій організму, що при взаємодії із зовнішнім середовищем може призводити до обмеження її життєдіяльності, внаслідок чого держава зобов’язана створити умови для реалізації нею прав нарівні з іншими громадянами та забезпечити її соціальний захист.
3191

Норматив робочих місць для працевлаштування осіб з інвалідністю

Протягом року кадрові служби пильнують, аби на підприємстві працювали особи з інвалідністю у кількості, що відповідає нормативу робочих місць. Однак дуже часто з’ясовується, що норматив не виконано. Одна з причин — оскільки у розрахунку беруть участь усереднені показники, після заокруглень фактична чисельність осіб з інвалідністю виявляється меншою, аніж планували. Як уникнути такої проблеми?
13713

Зразок виробничої характеристики для працівника, який оформлює інвалідність у МСЕК

Медико-соціальну експертну комісію (МСЕК) працівник повинен пройти для встановлення інвалідності. Для цього необхідна виробнича характеристика, шаблон якої розробили експерти Системи.
14616

Порядок працевлаштування осіб з інвалідністю

Держава захищає права працівників з інвалідністю та гарантує їм право на роботу. Як приймати на роботу таких працівників і дотримати вимог законодавства? Як оформити наказ про прийняття на роботу інваліда? Вберегтися від помилок під час працевлаштування осіб з інвалідністю допоможе консультація нашого експерта
30209

Звіт 10-ПОІ: коли і як правильно подавати

Звіт про працевлаштування інвалідів — один із найскладніших в кадровій практиці. Чимала кількість рядків для заповнення вимагає високої концентрації та уважності до деталей, а помилка тягне за собою накладання штрафу. Хто, як і в які терміни має подати звіт 10-ПОІ, роз’яснюємо у статті
23968