Зарплата працівнику із нефіксованим робочим часом

21
Автор
керівник експертної групи Експертус Кадри

Запитання

Як нараховувати зарплату працівнику з нефіксованим робочим часом, якщо він взяв відпустку?

Відповідь

Працівник, що працює за трудовим договором з нефіксованим робочим часом, і бере відпустку без збереження зарплати, має право на отримання зарплати. Коли укладають трудовий договір із нефіксованим робочим часом, не визначають робочих днів і робочого часу, а встановлюють базові години та базові дні, коли роботодавець може викликати працівника на роботу. 

Оскільки йдеться про трудовий договір, то працівник має право на всі гарантії, що передбачає законодавство про працю, зокрема, й право на відпустки. Тому роботодавець може надавати працівнику відпустку без збереження зарплати. Роботодавець виплачує зарплату працівникові, який виконує роботу на підставі трудового договору з нефіксованим робочим часом, за фактично відпрацьований час (ч. 10 ст. 21-1 КЗпП). 

Мінімальна тривалість робочого часу працівника, який виконує роботу на підставі трудового договору з нефіксованим робочим часом, протягом календарного місяця становить 32 години. Якщо працівник протягом календарного місяця виконував роботу менше 32 годин, роботодавець повинен йому виплатити зарплату не менше, ніж за 32 години. 

Якщо роботодавець не надав роботи працівникові, він повинен виплатити йому зарплату за 32 години робочого часу (ч. 12, 13 ст. 21-1 КЗпП). 

Тому факт оформлення працівнику відпустки без збереження зар­плати на 4 к. дн. не перешкоджає роботодавцю забезпечити працівника роботою в інші базові дні календарного місяця.

Зміни у бронюванні

Останні новини

Усі новини

Статті за темою

Усі статті за темою

Словник кадровика

Словник кадровика — це збірка спеціалізованих термінів і понять, які використовуються в галузі управління персоналом і кадрового обліку. Докладніше про словник кадровика та використання абревіатур в HR-сфері — у статті.
163

Заява про відстрочку через інвалідність військовозобов’язаного

У статті знайдете зразок заяви на відстрочку від армії для особи з інвалідністю, адже його часто запитують у працівників кадрової служби та HR. Поділіться з персоналом шаблоном заяви та юридичними підказками щодо того, як її складати
27189

Заява на відстрочку у зв’язку із навчанням

У статті знайдете зразок заяви на відстрочку від мобілізації у зв’язку із навчанням, адже його часто запитують у працівників кадрової служби та HR. Поділіться з персоналом шаблоном заяви та юридичними підказками щодо того, як її складати
50981

Заява на відстрочку від мобілізації у зв’язку з утриманням трьох дітей

У статті знайдете зразок заяви на відстрочку від мобілізації у зв’язку з утриманням трьох дітей, адже його часто запитують у працівників кадрової служби та HR. Поділіться з персоналом шаблоном заяви та юридичними підказками щодо того, як її складати
35105

Заява на відстрочку від мобілізації через інвалідність члена сім’ї

У статті знайдете зразок заяви на відстрочку від мобілізації через інвалідність члена сім'ї. Його доволі часто запитують у працівників кадрової служби та HR. Поділіться з персоналом шаблоном заяви та юридичними підказками щодо того, як її складати
24110