Працівник не ходить у відпустку: аспекти проблеми

1336
Автор
шеф-редактор Експертус Кадри

Запитання

Чи можна притягнути до відповідальності працівника, який кілька років не ходить у відпустку?

Відповідь

Працівник не користується відпустками: аспекти проблемиЗаконодавство не передбачає відповідальності для працівника за невикористання щорічної відпустки.

Яка відповідальність працівника, якщо він не ходить у відпустку протягом трьох років  Водночас у мирний час відповідальність за ненадання відпусток несе роботодавець. Так, у мирний час заборонено: 

  • ненадання щорічних відпусток протягом двох років поспіль;
  • ненадання щорічних відпусток протягом робочого року особам віком до 18 років;
  • ненадання щорічних відпусток працівникам, які мають право на щорічні додаткові відпустки за роботу зі шкідливими й важкими умовами чи з особливим характером праці.

Втім, під час дії воєнного стану ці норми не застосовують — адже роботодавець має право обмежити чи відмовити у відпустці.

Якщо роботодавець ознайомив працівника з наказом про відпустку згідно з графіком, а той відмовляється, роботодавець має право притягти працівника до дисциплінарної відповідальності

Якщо ж йдеться про іншу оплачувану відпустку (різні види відпусток), то скористатися нею — право працівника. Роботодавець лише нестиме відповідальність, якщо відмовлятиме працівнику в законному праві на відпустку.

Як скласти номенклатуру справ кадрової служби на 2025 рік

Останні новини

Усі новини

Статті за темою

Усі статті за темою

Розраховуємо залишок відпусток наприкінці року

Для того щоб спланувати на майбутній рік графік відпусток, насамперед слід визначити залишок невикористаної відпустки за поточний, а можливо — і за попередні роки. Щоб не розгубитися в розрахунках користуйтеся довідкою про залишок відпустки. Що має містити довідка про залишок відпустки та як виглядає формула розрахунку днів відпустки — у статті.
17566

Заява на відпустку: зразок

«Як написати заяву на відпустку», — слова, які кадровик чує при оформленні щорічної основної відпустки, відпустки при народженні, для догляду за дитиною, за власний рахунок тощо. Щоб зекономити ваш час, ми зібрали зразки заяв на відпуску 2024 в одній статті. Користуйтесь та поповнюйте скарбничку бланків кадровика.
509895

Компенсація за невикористану відпустку при звільненні та заміна за бажанням працівника

Компенсація відпустки при звільненні — право працівників. Читайте у статті: що таке відпускні при звільненні; як розрахувати кількість днів компенсації за невикористану відпустку; коли можлива заміна відпустки грошовою компенсацією; чи законна грошова компенсація за невикористану відпустку без звільнення; як нараховується компенсація за невикористану відпустку?
190263

Калькулятор днів відпустки

Виникли проблеми з тим, як розрахувати кількість відпускних днів? Шукаєте розрахунок днів невикористаної відпустки при звільненні онлайн? Переймаєтесь як розрахувати кількість днів відпустки за фактично відпрацьований час та як порахувати кількість днів невикористаної відпустки? Рішення усіх питань — наш калькулятор відпусток онлайн.
518466