Штрафи на роботодавців у 2019 році

UA RU
Ще минулого року Держпраці активізувала перевірки роботодавців на дотримання законодавства про працю. Не одному порушнику довелося сплатити чималі кошти. Із 2019 року штрафи за порушення трудового законодавства знову зростають. За що та в якому розмірі доведеться відповідати роботодавцю із нового 2019 року?

Підвищення штрафів у 2019 році пов’язане із прийняттям Закону «Про Державний бюджет України на 2019 рік». Цим законом підвищено мінімальну зарплату в 2019 році — 4173 грн., — від якої і залежать розміри штрафів за порушення трудового законодавства.


⚡ ТОП-5 консультацій ⚡


Скільки доведеться заплатити роботодавцю у 2019 році за одного «нелегала»

Законодавство про працю попереджає: за фактичний допуск одного працівника до роботи без трудового договору, оформлення його не на повну ставку в разі фактичного виконання роботи цілий день або виплату заробітної плати в «конверті» працедавці сплатять 125 190 гривень.

Окрім цього, статтею 41 Кодексу України про адміністративні правопорушення України передбачено адміністративну відповідальність на керівника підприємства від 8500 грн. до 17 000 грн за фактичний допуск працівника без трудового договору.

Отже, один нелегал підприємству може коштувати 142 190 грн (125 190 грн + 17 000 грн) + виплата такому працівникові заробітної плати, не нижчої від середньої за відповідним видом економічної діяльності в регіоні.

Якщо не допустили до інспектора до перевірки, яка проводиться з метою виявлення нелегальних працівників чи виплати зарплати «в конверті», працедавцю загрожує 417 300 гривень штрафу.

Перегляньте ВІДЕО ➦19 підстав для інспектування підприємств

Порушення та розмір штрафів на роботодавця у 2019 році

Будь-які правильні трудові відносини розпочинаються так:

укладення трудового договору

видання наказу про прийняття на роботу

повідомлення про прийняття працівника

За порушення порядку — відповідальність.

Вид порушення

Розмір штрафу 2019

  • фактичний допуск працівника до роботи без оформлення трудового договору
  • оформлення працівника на неповний робочий час у разі фактичного виконання роботи повний робочий час
  • виплата зарплати (винагороди) без нарахування та сплати єдиного внеску

30 МЗП за кожного працівника — 125 190 грн

недотримання мінімальних державних гарантій в оплаті праці (наприклад, за не оплату роботи в нічний час, роботу в вихідний або святковий день, понадурочну роботу та інші питання оплати праці)

10 МЗП за кожного працівника — 41 730 грн

порушення встановлених строків виплати заробітної плати працівникам, інших виплат, передбачених законодавством про працю, більш як за один місяць, виплата їх не в повному обсязі

3 МЗП — 12 519 грн

недотримання встановлених законом гарантій та пільг працівникам, які залучаються до виконання обов’язків, передбачених законами України «Про військовий обов’язок і військову службу», «Про альтернативну (невійськову) службу», «Про мобілізаційну підготовку та мобілізацію»

10 МЗП за кожного працівника — 41 730 грн

порушення інших вимог трудового законодавства, крім передбачених вище

1 МЗП за кожного працівника — 4173 грн

Неналежно оформлений наказ про прийняття на роботу загрожує штрафом

Підприємству треба приділити увагу на правильність оформлення наказів про прийняття працівників на роботу. Оскільки визнаний недійсним наказ про прийняття «коштуватиме» підприємству — 125 190 грн.

За що військкомат може притягнути роботодавця до відповідальності?

Штрафи на роботодавців із 2019 року зростуть
Юлія Видиборецьголовний редактор системи «Експертус Кадри»
Кодекс України про адміністративні правопорушення визначає чотири види порушень, за вчинення яких військовий комісаріат (далі — військкомат) може притягнути роботодавця до адміністративної відповідальності

Не повідомили про прийняття працівника — заплатіть штраф

Якщо підприємство несвоєчасно повідомило або не повідомило фіскальну службу про прийняття працівника на роботу, — таке порушення обійдеться підприємству 4173 грн фінансового штрафу і до 1700 грн адміністративного штрафу.

Куди роботодавець сплачує штрафи із 2019-го

ВРУ ухвалила зміни до Бюджетного кодексу, а саме до статті 64. Зміни полягають в тому, що адміністративні штрафи та інші штрафні санкції, що накладають виконавчі органи місцевих рад, зараховують до відповідних місцевих бюджетів.

Тобто, штрафи за порушення законодавства про працю у 2019 році будуть зараховувані до відповідних бюджетів місцевого самоврядування.

За інформацією Управління Держпраці у Хмельницькій області


Стаття підготовлена за матеріалами журналу "Кадровик-01"

Рекомендація місяця від редакції порталу «Кадровик-01»

Запрошуємо на вебінар «Перевірки Держпраці під час воєнного стану», який відбудеться 23 травня. Спікер — посадова особа Держпраці. У програмі — підстави для перевірки, як уникнути штрафів, різниця між трудовим договором і ЦПХ.

❗️Якщо хочете отримати персональну відповідь від посадової особи Держпраці, поставте запитання до 20 травня включно в чат вебінару❗️

Щоб переглянути вебінар та отримати сертифікат, реєструйтеся Система «Експертус Кадри» святкує День народження

Перевірки Держпраці під час воєнного стану

Останні новини

Усі новини

Гарячі запитання

Усі питання і відповіді