Практика перевірок: працівників оформлюють одразу після початку перевірки, але від штрафів це не убезпечує

Про результативні перевірки звітують звідусіль. Останній тренд — блискавична реакція роботодавців, які миттєво оформлюють трудові відносини з працівниками, щойно перевіряльник приступає до перевірки.

Так, Управління Держпраці у Рівненській області відмічає, що позапланові перевірки чи не найефективніше спонукають до легалізації трудових відносин.

Приклад — перевірка в стоматологічному кабінеті «Сімейна стоматологія» у Здолбунові. Приводом для контрольного заходу стало обстеження, проведене місцевою владою. Мета обстеження — дотримання суб’єктами господарювання законодавства при оформленні трудових відносин та в оплаті праці.

Робоча група, що проводила обстеження, повідомила Управління Держпраці про неоформлених працівників. За сигналом проведено позапланову перевірку. Державний інспектор з питань праці виявив, що в порушення вимог статті 24 КЗпП директор ПП «Бадій-КО» допустив до роботи зубного лікаря та медсестру без укладення трудового договору, оформленого наказом та відповідного повідомлення ДФС. Директор відреагував миттєво, не очікуючи на припис: зубного лікаря і сестру медичну наказом оформили на посади відповідно до штатного розпису, а повідомлення про прийняття на роботу передали до органів ДФС.

Підставою для позапланової перевірки може бути й звернення громадян до Управління Держпраці. У Рівному на підставі такого звернення інспектор з питань праці перевірила ФОП, що здійснює діяльність у галузі громадського харчування. Перевірка виявила, що підприємець допустила до роботи в лаундж-барі працівників без укладення трудового договору. І знову прихід інспектора був результативним — ще до завершення перевірки двоє найманих працівників працевлаштовані офіційно.

Порушення усунені, але заплатити за них роботодавцю все одно доведеться. Матеріали перевірок подані для винесення постанов за статтею 265 КЗпП (штраф у розмірі 30 мінімальних зарплат за кожного неоформленого працівника) та притягнення до адміністративної відповідальності.

Деякі роботодавці квапляться оформити трудові відносини з працівниками, не очікуючи перевірок. Так, у Сумській області Держпраці збирало роботодавців та роз’яснювало, скільки коштуватиме нелегальна праця, у тому числі підміна трудовим відносин цивільно-правовими договорами. Превентивно-роз’яснювальна робота Держпраці у Сумській області не була марною. Перевіряючи будівельне підприємство — ТОВ «Будсвіт-7», інспектори з праці з’ясували, що після роз’яснювальних заходів роботодавець офіційно працевлаштував 33 працівники, що до того виконували роботи за договорами цивільно-правового характеру. Працівники отримали від роботодавця й право на соціальний захист, і компенсації за роботу з небезпечними та шкідливими виробничими факторами.

За повідомленням Управління Держпраці у Вінницькій області лише за останній тиждень розглянуто 6 справ за статтею 265 КЗпП та накладено фінансові санкції на суму 19 200 грн. Проведено 18 перевірок дотримання законодавства про працю. Об’єкти контролю — не лише приватні підприємства, а й комунальні заклади.

Так, під час перевірки КЗ «Вінницька обласна психоневрологічна лікарня ім. академіка О. І. Ющенка» виявлені порушення статей 116, 117, 166 КЗпП. Порушуються строки виплати розрахункових сум перед звільненими працівниками, не виплачується середній заробіток за час затримки розрахунку із звільненими по день фактичного розрахунку, на роботах із шкідливими умовами праці працівникам не видають безоплатно за встановленими нормами молоко або інші рівноцінні харчові продукти. Головному лікарю внесено припис про усунення порушень. Складено протокол про адміністративне правопорушення за частиною 1 статті 41 КУпАП.

Протокол про адміністративне правопорушення складено і щодо директора автотранспортного підприємства — ТОВ «АТП-10565» (Тиврівський район). З-поміж виявлених порушення статей 83, 169 КЗпП: при звільненні працівникам невірно визначена кількість днів невикористаної відпустки, що підлягають компенсації, через це й саму компенсацію виплачено в меншому розмірі; не охоплені періодичними медичними оглядами за кошти роботодавця працівники, які працюють з комп’ютерами.

До відповідальності притягують і посадових осіб ТОВ «Бетон-Центр» (Вінницький район). На порушення статті 115 КЗпП заробітну плату працівникам виплачують лише раз на місяць.

Із тими роботодавцями, що не дослухаються до попереджень, розмова недовга, а штраф боляче б’є по кишені. На Харківщині Головне управління Держпраці наклало штраф у розмірі 384 тис. грн на будівельне підприємство, де виявлено чотирьох неоформлених працівників. Сплатити штраф підприємство повинно в добровільному порядку протягом місяця з дня винесення постанови про накладення штрафу. Відповідно до статті 265 КЗпП сплата штрафу не звільняє від усунення порушень законодавства про працю.

Ірина Іванченко,
шеф-редактор журналу «Кадровик-01»

За матеріалами Держпраці України

Особливості трудових договорів із сумісниками

Статті за темою

Усі статті за темою

Відповідальність за порушення законодавства про відпустки

Порушення законодавства про відпустки може мати серйозні наслідки для роботодавця. Інспектори праці перевіряють, чи надаються працівникам відпустки, чи є на підприємстві графік відпусток, чи виплачується компенсація за невикористану відпустку. Яку відповідальність за порушення законодавства про відпустки передбачає законодавство, читайте у статті.
27181

Відповідальність за порушення військового обліку на підприємстві

Державні органи, органи місцевого самоврядування, підприємства, установи та організації незалежно від форми власності та підпорядкування зобов’язані вести військовий облік працівників. Розглянемо, відповідальність за порушення у сфері військового обліку передбачена законодавством.
10129

Відповідальність за неведення особової картки П-2

Особова картка П-2 є документом, який містить важливу особисту інформацію про фізичну особу-працівника. Законодавством не передбачено прямих норм про відповідальність за неведення особової картки. Однак, чи є все-таки обов’язковим ведення особової картки — читайте у статті.
26980

Штрафи на роботодавців у 2023 році

За порушення у 2023 році так само будуть карати грошима. Роботодавець сплачує штраф (ст. 265 КЗпП). Винну посадову особу суд притягує до адміністративної відповідальності (ст. 41 КпАП)
30876

Гарячі запитання

Усі питання і відповіді