Виконання нормативу щодо працевлаштування осіб з інвалідністю перевірятимуть по-новому

Уряд змінив порядок перевірки працевлаштування осіб з інвалідністю. Перевіряє виконання нормативу Держпраці.

Як перевірити, чи виконано норматив із працевлаштування осіб з інвалідністю?

Зазнали змін два базових порядки, що стосуються працевлаштування осіб з інвалідністю:

  • Порядок зарахування кількості робочих місць для працевлаштування осіб з інвалідністю до виконання нормативу таких робочих місць, визначеного статтею 19 Закону України «Про основи соціальної захищеності осіб з інвалідністю в Україні» від 21.03.1991 № 875-XII (далі — Порядок зарахування);
  • Порядок проведення перевірки підприємств, установ, організацій та фізичних осіб, що використовують найману працю (далі — Порядок перевірок).

Обидва документи затверджені постановою КМУ від 31.01.2007 № 70. Уряд уніс зміни до них постановою від 05.06.2019 № 466.

Зміни актуальні насамперед для господарських об’єднань. Такі суб’єкти господарювання можуть зараховувати до нормативу загальну кількість працевлаштованих осіб з інвалідністю на всьому об’єднанні, а не за кожним підприємством окремо.

Також господарські об’єднання, як і об’єднання громадських організацій осіб з інвалідністю, мають готувати зведений звіт про зайнятість та працевлаштування осіб з інвалідністю за формою № 10-ПІ (далі — звіт № 10-ПІ).

Держпраці та її територіальні органи перевіряє, як підприємства та ФОП виконують норматив. У фокусі три запитання:

1. Чи зареєстровано підприємство/ФОП у відділенні Фонду соціального захисту інвалідів (далі — Фонд)?

2. Чи подали до відділення Фонду звіт № 10-ПІ?

3. Чи виконали норматив робочих місць для працевлаштування осіб з інвалідністю?

На роботодавців чекають планові та позапланові перевірки.

Строк планової перевірки — до 10-ти робочих днів, а на підприємствах, які належать до мікро- та малого підприємництва — до п’яти робочих днів.

Сумарна тривалість усіх планових перевірок одного підприємства протягом календарного року не перевищуватиме 30-ти робочих днів, а на мікро- та малих підприємствах — 15-ти робочих днів.

Про планову перевірку повідомлятимуть. Держпраці надішле рекомендований лист із повідомленням не пізніше ніж за 10 днів до початку перевірки, вкаже дати її початку і закінчення.

Строк позапланової перевірки — до 10-ти робочих днів, а на суб’єктах малого підприємництва — два робочих дні.

Продовження строку планових та позапланових перевірок не допускається.

Калькулятор розрахунку квоти осіб з інвалідністю

Роботодавець зобов’язаний надавати посадовій особі Держпраці, що перевіряє виконання нормативу:

    • штатний розпис;
    • особові картки, трудові книжки працівників з інвалідністю;
    • зведений звіт № 10-ПІ про зайнятість і працевлаштування осіб з інвалідністю для господарського об’єднання та окремі звіти об’єднання та підприємств;
    • звіти з праці (типова форма № 1-ПВ);
    • копії документів, що підтверджують інвалідність працівників;
    • накази (розпорядження) про прийняття на роботу, переведення на іншу роботу, розірвання трудового договору, про відрядження, про відпустки осіб з інвалідністю тощо;
    • трудові договори (контракти), укладені з особами з інвалідністю (у разі їх укладення в письмовій формі);
    • табель обліку використання робочого часу (типова форма № П-5);
    • розрахунково-платіжні відомості працівників і розрахунково-платіжні відомості (зведені).

    Галина Бєлікова,
    редактор-експерт Експертус Кадри

    Перегляньте вебінар « Працівники з інвалідністю, норматив та Звіт № 10-ПІ у 2019 році» від шеф-редактора напряму «Експертус Кадри» Ірини Іванченко.

    Звіт про зайнятість і працевлаштування інвалідів вебінарПереглянути запис

    Особливості трудових договорів із сумісниками

    Статті за темою

    Усі статті за темою

    Праця осіб з інвалідністю: які пільги та гарантії передбачені

    Особа з інвалідністю — особа зі стійким розладом функцій організму, що при взаємодії із зовнішнім середовищем може призводити до обмеження її життєдіяльності, внаслідок чого держава зобов’язана створити умови для реалізації нею прав нарівні з іншими громадянами та забезпечити її соціальний захист.
    3554

    Норматив робочих місць для працевлаштування осіб з інвалідністю

    Протягом року кадрові служби пильнують, аби на підприємстві працювали особи з інвалідністю у кількості, що відповідає нормативу робочих місць. Однак дуже часто з’ясовується, що норматив не виконано. Одна з причин — оскільки у розрахунку беруть участь усереднені показники, після заокруглень фактична чисельність осіб з інвалідністю виявляється меншою, аніж планували. Як уникнути такої проблеми?
    14527

    Зразок виробничої характеристики для працівника, який оформлює інвалідність у МСЕК

    Медико-соціальну експертну комісію (МСЕК) працівник повинен пройти для встановлення інвалідності. Для цього необхідна виробнича характеристика, шаблон якої розробили експерти Системи.
    18691

    Порядок працевлаштування осіб з інвалідністю

    Держава захищає права працівників з інвалідністю та гарантує їм право на роботу. Як приймати на роботу таких працівників і дотримати вимог законодавства? Як оформити наказ про прийняття на роботу інваліда? Вберегтися від помилок під час працевлаштування осіб з інвалідністю допоможе консультація нашого експерта
    31676

    Звіт 10-ПОІ: коли і як правильно подавати

    Звіт про працевлаштування інвалідів — один із найскладніших в кадровій практиці. Чимала кількість рядків для заповнення вимагає високої концентрації та уважності до деталей, а помилка тягне за собою накладання штрафу. Хто, як і в які терміни має подати звіт 10-ПОІ, роз’яснюємо у статті
    24242

    Гарячі запитання

    Усі питання і відповіді