Компенсація за працевлаштування безробітних: програму розширили

В уряді розповіли, за прийняття на роботу яких працівників роботодавці можуть отримати компенсацію

image20

Як дистанційно прийняти працівника на роботу

Кабмін оновив порядок надання роботодавцям компенсацій за працевлаштування окремих категорій безробітних, розширивши програму. В Кабінеті Міністрів України зауважили, що на програму компенсацій у 2023 році закладено 400 млн грн.

Загалом уряд передбачає три типи компенсації при працевлаштуванні безробітної особи за направленням центру зайнятості:

1. Компенсація фактичних витрат у розмірі єдиного внеску на загальнообов’язкове державне соціальне страхування за особу за місяць (але не більше подвійного розміру мінімального страхового внеску) тривалістю 12 місяців впродовж наступних двох років у разі працевлаштування строком не менше ніж на 2 роки таких категорій громадян:

    • один з батьків або особа, яка їх замінює;
    • особа, що має на утриманні дитину (дітей) віком до шести років;
    • самостійно виховує дитину віком до 14 років або дитину з інвалідністю;
    • самостійно утримує особу з інвалідністю з дитинства (незалежно від віку) та/або особу з інвалідністю I групи (незалежно від причини інвалідності);
    • діти-сироти та діти, позбавлені батьківського піклування;
    • особи, звільнені після відбуття покарання або примусового лікування;
    • особи, яким до настання права на пенсію за віком залишилося 10 і менше років;
    • особи, яким виповнилося 15 років та які можуть, як виняток, прийматися на роботу (за згодою одного з батьків або особи, яка їх замінює);
    • особи, стосовно яких згідно із Законом встановлено факт позбавлення особистої свободи внаслідок збройної агресії проти України, після їх звільнення.

2. Компенсація 50% фактичних витрат на оплату праці (але не більше за розмір мінімальної заробітної плати) тривалістю 6 місяців впродовж наступного року у разі працевлаштування строком не менше ніж на один рік таких категорій:

    • особи, яким до настання права на пенсію за віком залишилося не більше 5 років
    • особи з інвалідністю, які не досягли пенсійного віку;
    • учасники бойових дій.

3. Компенсація 50% мінімальної заробітної плати за місяць тривалістю до 6 місяців впродовж наступного року у разі збереження гарантій зайнятості протягом вдвічі більшого за час компенсації періоду у разі працевлаштування таких категорій:

    • особи віком до 25 років, які сумарно мають страховий стаж не більше 12 місяців;
    • особи віком до 35 років — на перше робоче місце;
    • особи, звільнених із строкової військової або альтернативної (невійськової) служби — на перше робоче місце після такого звільнення.

За матеріалами Кабінету Міністрів України

Особливості трудових договорів із сумісниками

Статті за темою

Усі статті за темою

Оформлення запису в трудовій про прийняття строковика на час відпустки з вагітності та пологів основної працівниці

Буде помилкою вказати у трудовій, що працівницю прийняли за строковим трудовим договором на час відпустки з вагітності та пологів. Як тоді зробити правильний запис?
16308

Колективний договір

Порядок укладання колективного договору викликає у роботодавців безліч запитань. Як має виглядати типовий колективний договір? Колективний договір: обов'язковий чи ні? Чи потрібно реєструвати колективний договір? Чи передбачено відповідальність за відсутність колективного договору? Знайдіть відповіді у статті
163566

Резюме у роботі кадровика

Резюме — це перший документ, який бачить роботодавець. Його мета — надати роботодавцю чітке уявлення про те, чому саме цей кандидат підходить для вакансії. Як обрати працівника за резюме? Відповідь на це та інші питання а також резюме (шаблон) — у статті.
1363

Гарячі запитання

Усі питання і відповіді