Відрядження: як розрахувати виплати?

Доведеться вирахувати два показники та обрати один з них

Відрядження: як розрахувати виплати?Протягом усього часу відрядження за працівником зберігається місце роботи, а оплата праці здійснюється відповідно до умов, визначених трудовим або колективним договором. Важливо, що розмір оплати при цьому не може бути нижчим, ніж середній заробіток.

Як направляти працівників у відрядження під час воєнного стану

Такі гарантії закріплені і ст. 121 Кодексу законів про працю України.

Усі робочі дні тижня оплачуються за графіком, установленим за місцем роботи, з якого працівник був відправлений у відрядження.

Таким чином, для обчислення суми виплат за час відрядження потрібно вирахувати дві величини:

  • середньоденну зарплату;
  • денну заробітну плату, розраховану, виходячи з тарифної ставки, за місяць, у якому працівник перебував у відрядженні.

Далі потрібно обрати більшу з двох величин та оплачувати час відрядження на підставі цього, більшого показника.

Зазначимо, середньоденна зарплата розраховується відповідно до Порядку «Про обчислення середньої заробітної плати» — виходячи з виплат, нарахованих працівникові у розрахунковому періоді.

Розрахунковий період при цьому становить два календарні місяці роботи перед місяцем відрядження (з першого по перше число). Якщо ж в цей час особа не працювала, то розглядають попередні два місяці роботи. Якщо ж і впродовж цього часу не було відпрацьовано жодного дня, то розрахунки проводять на підставі тарифної ставки у трудовому договорі. 

Якщо ж загальний стаж на підприємстві менший, ніж два місяці, середню зарплату розраховують за фактично відпрацьований період.

Варто пам'ятати, що усі виплати включаються до розрахунку середньої заробітної плати в нархованому розмірі (без виключення податків, стягнення аліментів тощо) — за винятком відрахувань із заробітної плати осіб, засуджених до виправних робіт без позбавлення волі.

Щоб розрахувати одноденну заробітну плату, слід повний оклад та інші нараховані працівникові за місяць відрядження виплати поділити на кількість робочих днів у місяці за графіком роботи.

За матеріалами Управління інспекційної діяльності у Кіровоградській області Південно-Східного міжрегіонального управління Державної служби з питань праці

Рекомендація місяця від редакції порталу «Кадровик-01»

Запрошуємо на вебінар «Перевірки Держпраці під час воєнного стану», який відбудеться 23 травня. Спікер — посадова особа Держпраці. У програмі — підстави для перевірки, як уникнути штрафів, різниця між трудовим договором і ЦПХ.

❗️Якщо хочете отримати персональну відповідь від посадової особи Держпраці, поставте запитання до 20 травня включно в чат вебінару❗️

Щоб переглянути вебінар та отримати сертифікат, реєструйтеся Система «Експертус Кадри» святкує День народження

Перевірки Держпраці під час воєнного стану

Статті за темою

Усі статті за темою

Бланк посвідчення про відрядження: хто може не заповнювати

Інструкція про службові відрядження в межах України та за кордон, затверджена наказом Мінфіну від 13.03.1998 № 59, передбачає, що працівників направляють у відрядження на підставі наказу керівника установи або його заступника. У наказі про відрядження зазначають пункт призначення, найменування підприємства, в яке відряджено працівника, строк та мета відрядження.
125075

Положення про службові відрядження працівників

Для забезпечення трудової дисципліни працівниками, що направляються у відрядження, а також урегулювання організаційних та фінансових питань, пов’язаних із відрядженнями, радимо розробити Положення про відрядження (далі — Положення).
51735

Відрядження працівника під час воєнного стану

Відрядження під час воєнного стану набуло нових особливостей: правила оформлення відрядження працівнику-дистанційнику, працівнику, який перебуває у простої або за кордоном. Як направляти працівників у відрядження під час воєнного стану — читайте у статті
21484

Наказ на відрядження

Минулого року Податковий кодекс зазнав змін, які стосуються направлення у відрядження. Дізнатися чи вплинули вони на роботу кадровика та скачати актуальний зразок наказу про відрядження ви зможете у матеріалі.
155876

Гарячі запитання

Усі питання і відповіді