Не повідомили податкову про прийняття працівника: як уникнути штрафів?

Винятки можливі під час воєнного стану

Не повідомили податкову про прийняття працівника: як уникнути штрафів?

Державна податкова служба закликала роботодавців правильно оформлювати трудові відносини та вчасно повідомляти про прийняття на роботу органи ДПС. 

Прийняття на роботу під час воєнного стану

Таке повідомлення — обов'язковий етап, що передує допущенню працівника до роботи (як і укладення трудового договору).

Відповідні норми закріплено у Кодексі законів про працю України (ст.24) та у затвердженому урядом Порядку повідомлення Державній податковій службі та її територіальним органам про прийняття працівника на роботу.

Повідомлення про прийняття на роботу подають до територіальних органів Державної податкової служби за місцем обліку платників єдиного соціального внеску. Це може зробити:

  • власник підприємства;
  • уповноважений орган чи особа;
  • фізична особа (за винятком прийняття членів виконавчих органів господарського товариства, керівника підприємства, установи, організації);
  • резидент Дія Сіті.

За неподання до податкової повідомлення про прийняття працівника на роботу передбачено штраф. Розмір стягнення становить одну мінімальну заробітну плату за одного працівника, при прийнятті на роботу якого відбулося таке порушення (ст. 265 КЗпП).  

Втім, під час дії воєнного стану можуть не застосовувати штрафи, передбачені цим положенням КЗпП. Закон України «Про організацію трудових відносин в умовах воєнного стану» (а. 4, ст.16) дозволяє уникнути стягнення, якщо приписи про усунення порушень, які виявили під час перевірки, роботодавець виконає у встановлений строк та в повному обсязі. 

У ДПС також додали, що подати повідомлення про прийняття на роботу можна в електронній формі. Якщо повідомлення подається з електронним цифровим підписом, працівника можна залучати до робіт одразу після відправлення.

За матеріалами Державної податкової служби України, Східного міжрегіонального управління Державної служби з питань праці 

Рекомендація місяця від редакції порталу «Кадровик-01»

Запрошуємо на вебінар «Перевірки Держпраці під час воєнного стану», який відбудеться 23 травня. Спікер — посадова особа Держпраці. У програмі — підстави для перевірки, як уникнути штрафів, різниця між трудовим договором і ЦПХ.

❗️Якщо хочете отримати персональну відповідь від посадової особи Держпраці, поставте запитання до 20 травня включно в чат вебінару❗️

Щоб переглянути вебінар та отримати сертифікат, реєструйтеся Система «Експертус Кадри» святкує День народження

Перевірки Держпраці під час воєнного стану

Статті за темою

Усі статті за темою

Наказ про призначення уповноваженої особи

Існує декілька способів призначити уповноважену особу із закупівель. Якщо на вашому підприємстві вирішили доручити додаткові обов’язки уповноваженої особи із закупівель штатному працівнику або призначити Уповноваженого за суміщенням, стануть у пригоді зразки відповідних наказів за ДСТУ 4163:2020. Скачайте їх зі статті
38060

Строковий трудовий договiр: зразок і порядок укладання

Що таке строковий трудовий договір, ніби й зрозуміло з самої назви, але є нюанси. В яких випадках правомірно укладати строковий договір? Як оформити прийняття й що при цьому слід перевірити? Роз’яснюємо деталі, зокрема, про строкові трудові договори в умовах воєнного стану та додаємо зразок строкового трудового договору 2024.
116094

Гарячі запитання

Усі питання і відповіді