Відрядження до затоплених регіонів — роз'яснення експерта

Автор
керівник експертної групи Експертус Кадри
Які обов'язки покладаються на роботодавця?

Відрядження до затоплених регіонів — роз'яснення експерта

Експерт системи «Експертус Кадри» Ольга Догадіна відповіла на запитання про те, чи має право підприємство відрядити працівників у відрядження та які необхідно оформити документи для відправки працівників у відрядження для ліквідації наслідків повені в зв'язку з підривом Каховської ГЕС. Також експерт пояснила, хто повинен видавати наряд у відрядженні та нести відповідальність за життя відрядженої людини?

Відрядження під час воєнного стану

Так, що таке відрядження, КЗпП не визначає. Загальноприйняте визначення базується на терміні з Інструкції про службові відрядження в межах України та за кордон, затвердженій наказом Мінфіну від 13.03.1998 № 59:

Службове відрядження — поїздка працівника за розпорядженням керівника підприємства на певний строк до іншого населеного пункту для виконання службового доручення поза місцем постійної роботи (за наявністю документів, що підтверджують зв’язок відрядження з основною діяльністю підприємства).

Основні ознаки поїздки працівника, що вказують на відрядження:

  • працівник їде за дорученням (наказом) керівника;
  • працівник їде до іншого населеного пункту;
  • працівник виконуватиме роботу, передбачену трудовим договором;
  • підставою для поїздки є документ, що підтверджує зв’язок поїздки з основною діяльністю підприємства.

Якщо всі ці ознаки присутні у Вашому випадку, оформіть відрядження.

Наприклад, якщо основна діяльність підприємства пов’язана з обслуговуванням газорозподільчих мереж і мета працівника у відрядження — перевірка цілісності таких мереж в затоплених районах після підриву Каховської ГЕС, а також виконання необхідних ремонтних робіт, то в роботодавця наявні підстави направити працівників у відрядження.

Однак, зауважимо, що роботодавець зобов’язаний створити безпечні і нешкідливі умови праці (ч. 1 ст. 153 КЗпП). Роботодавець зобов’язаний переконатись, що у відрядженні у працівників також будуть безпечні і нешкідливі умови праці. Інакше, працівники можуть відмовитись виконати наказ про направлення у відрядження і роботодавець не має права притягнути їх до відповідальності за порушення трудової дисципліни.

Роботодавець не вправі вимагати від працівника виконання роботи, що становить явну небезпеку для життя працівника, а також в умовах, що не відповідають законодавству про охорону праці. Працівник має право відмовитися виконувати доручену роботу, якщо створилася виробнича ситуація, що становить небезпеку для життя чи здоров'я такого працівника або людей, які його оточують, і навколишнього середовища (ч. 5 ст. 153 КЗпП).

Роботодавець, який направляє працівника у відрядження, повинен:

  • виплатити добові за час перебування у відрядженні;
  • компенсувати вартість проїзду до місця призначення і назад;
  • компенсувати витрати з найму жилого приміщення;
  • зберегти місце роботи, посаду;
  • оплатити працю в розмірі не нижче середнього заробітку на умовах, визначених колдоговором або трудовим договором (ст. 121 КЗпП).

Отже, всі витрати на відрядження повинні бути за рахунок роботодавця, якщо інше не передбачено договором з підприємством, до якого направляють у відрядження працівники.

Рекомендація місяця від редакції порталу «Кадровик-01»

Запрошуємо на вебінар «Перевірки Держпраці під час воєнного стану», який відбудеться 23 травня. Спікер — посадова особа Держпраці. У програмі — підстави для перевірки, як уникнути штрафів, різниця між трудовим договором і ЦПХ.

❗️Якщо хочете отримати персональну відповідь від посадової особи Держпраці, поставте запитання до 20 травня включно в чат вебінару❗️

Щоб переглянути вебінар та отримати сертифікат, реєструйтеся Система «Експертус Кадри» святкує День народження

Перевірки Держпраці під час воєнного стану

Статті за темою

Усі статті за темою

Бланк посвідчення про відрядження: хто може не заповнювати

Інструкція про службові відрядження в межах України та за кордон, затверджена наказом Мінфіну від 13.03.1998 № 59, передбачає, що працівників направляють у відрядження на підставі наказу керівника установи або його заступника. У наказі про відрядження зазначають пункт призначення, найменування підприємства, в яке відряджено працівника, строк та мета відрядження.
124902

Положення про службові відрядження працівників

Для забезпечення трудової дисципліни працівниками, що направляються у відрядження, а також урегулювання організаційних та фінансових питань, пов’язаних із відрядженнями, радимо розробити Положення про відрядження (далі — Положення).
51720

Відрядження працівника під час воєнного стану

Відрядження під час воєнного стану набуло нових особливостей: правила оформлення відрядження працівнику-дистанційнику, працівнику, який перебуває у простої або за кордоном. Як направляти працівників у відрядження під час воєнного стану — читайте у статті
21473

Наказ на відрядження

Минулого року Податковий кодекс зазнав змін, які стосуються направлення у відрядження. Дізнатися чи вплинули вони на роботу кадровика та скачати актуальний зразок наказу про відрядження ви зможете у матеріалі.
155822

Гарячі запитання

Усі питання і відповіді