Додаткові відпустки під час воєнного стану

Чи накладаються обмеження на такі види відпусток?

image88

Відпустки в умовах воєнного стану

Закон України «Про організацію трудових відносин в умовах воєнного стану» № 2136 передбачає, що роботодавець має право скоротити тривалість щорічної основної відпустки до 24 календарних днів за поточний рік. 

Водночас законодавство не обмежує ані можливість надавати інші види відпусток (додаткові щорічні, навчальні, соціальні тощо), ані їх тривалість. 

Наприклад, щорічну додаткову відпустку за роботу із шкідливими і важкими умовами праці надають, керуючись Списком виробництв, цехів, професій і посад, зайнятість працівників в яких дає право на щорічні додаткові відпустки за роботу із шкідливими і важкими умовами праці та за особливий характер праці. Тривалість такої відпустки залежить від результатів атестації робочих місць за умовами праці та від часу роботи у таких умовах та визначається трудовим чи колективним договором.

Пам'ятайте: роботодавець може відмовити у наданні будь-якої відпустки працівникам, задіяним на об'єктах критичної інфраструктури (окрім відпусток у зв'язку з вагітністю та пологами та відпустка для догляду за дитиною до трьох років).

За матеріалами Східного міжрегіонального управління Державної служби України з питань праці

Рекомендація місяця від редакції порталу «Кадровик-01»

Запрошуємо на вебінар «Перевірки Держпраці під час воєнного стану», який відбудеться 23 травня. Спікер — посадова особа Держпраці. У програмі — підстави для перевірки, як уникнути штрафів, різниця між трудовим договором і ЦПХ.

❗️Якщо хочете отримати персональну відповідь від посадової особи Держпраці, поставте запитання до 20 травня включно в чат вебінару❗️

Щоб переглянути вебінар та отримати сертифікат, реєструйтеся Система «Експертус Кадри» святкує День народження

Перевірки Держпраці під час воєнного стану

Статті за темою

Усі статті за темою

Щорічна додаткова відпустка за роботу із шкідливими і важкими умовами праці

Працівники, залучені до робіт, що мають шкідливий вплив на їх здоров’я, потребують тривалішого відпочинку. У зв’язку з цим, стаття 76 КЗпП гарантує надання таким працівникам щорічних додаткових відпусток.
14732

Чорнобильські відпустки: види та порядок оформлення

Закон України «Про статус і соціальний захист громадян, які постраждали внаслідок Чорнобильської катастрофи» від 28.02.1991 № 796-XII (далі — Закон № 796) визначає гарантії громадянам, які постраждали внаслідок Чорнобильської катастрофи (далі — постраждалі), зокрема, у сфері відпусток. Розберемо даталі
64815

Щорічні додаткові відпустки: види та порядок надання

Як і кому надавати щорічні додаткові відпустки — питання актуальне для кадровика протягом усього року. Як визначити тривалість таких відпусток, який стаж зараховувати та чим відрізняються щорічні додаткові від інших видів відпусток — дізнайтеся у статті.
52673

Відпустки працівникам з інвалідністю

Працівники з інвалідністю належать до соціально незахищених верств населення. Вони потребують більше часу на відпочинок та лікування. Тому інваліди І-ІІІ груп мають пільги щодо тривалості та порядку надання відпустки інваліду. У цій статті — про відпустки інвалідам у воєнний час, про щорічні основні та додаткові відпустки працівникам з інвалідністю.
123074

Гарячі запитання

Усі питання і відповіді