Відпустка чорнобильцю: чи можна не надавати через війну?

Радимо вам зважати на ці рекомендації під час ухвалення рішення

Відпустка чорнобильцю: чи можна не надавати через війну?Не надавати відпустки понад 24 к. дн. — право, а не обов’язок роботодавця.

Чи можна відмовити в чорнобильській відпустці

У період дії воєнного стану роботодавець може:

  1. обмежити тривалість щорічної основної відпустки (далі — щорічна відпустка)  і надавати тільки 24 к. дн. за поточний робочий рік (абз. 1 ч. 1 ст. 12 Закону України «Про організацію трудових відносин в умовах воєнного стану» від 15.03.2022 № 2136-IX; далі — Закон № 2136);
  2. надати працівнику без збереження зарплати будь-який вид відпустки понад щорічну відпустку, передбачену абзацом першим частини першої статті 12 Закону № 2136. 

Відпустка чорнобильцю: чи можна не надавати через війну? Обмеження відпусток під час війни: винятки

Постраждалі 1 та 2 категорії мають право на додаткову відпустку зі збереженням зарплати строком 14 робочих днів на рік (п. 22 ст. 20, п. 1 ст. 21 Закону України «Про статус і соціальний захист громадян, які постраждали внаслідок Чорнобильської катастрофи» від 28.02.1991 № 796-XII; далі — Закон № 796).

Закон № 796 не відносить додаткову відпустку до щорічних, а визначає як пільгу та компенсацію за шкоду, завдану внаслідок Чорнобильської катастрофи. 

Відпустка чорнобильцю: чи можна не надавати через війну? Що робити з невикористаними днями відпустки

Оскільки в Законі № 796 йдеться про відпустку, роботодавець може обмежити надання і чорнобильської відпустки. Але не радимо цього робити, оскільки:

  • Закон № 796 не передбачає можливості компенсувати таку відпустку під час звільнення. Тому відмова надати чорнобильську відпустку призведе до того, що працівник не зможе скористатись пільгою і не отримає за це в майбутньому компенсації;
  • оплачують такі відпустки коштом державного бюджету (ст. 63 Закону № 796). Тому роботодавець не витрачає свої кошти, коли надає чорнобильську відпустку. Відповідно нема сенсу замінити її на відпустку без збереження зарплати.

Рекомендація місяця від редакції порталу «Кадровик-01»

Запрошуємо на вебінар «Перевірки Держпраці під час воєнного стану», який відбудеться 23 травня. Спікер — посадова особа Держпраці. У програмі — підстави для перевірки, як уникнути штрафів, різниця між трудовим договором і ЦПХ.

❗️Якщо хочете отримати персональну відповідь від посадової особи Держпраці, поставте запитання до 20 травня включно в чат вебінару❗️

Щоб переглянути вебінар та отримати сертифікат, реєструйтеся Система «Експертус Кадри» святкує День народження

Перевірки Держпраці під час воєнного стану

Статті за темою

Усі статті за темою

Відпустка за сумісництвом: тривалість, види та порядок надання

Законодавство гарантує право сумісникам отримувати щорічну відпустку і за основним місцем роботи, і за сумісництвом. Який порядок надання відпустки суміснику, чи можлива відпустка за сумісництвом на одному підприємстві, чи вносити сумісників до графіка відпусток, чи передбачає законодавство відпустку на дітей суміснику — розкажемо у статті.
57412

Відпустка одинокій матері

Одинокою матір’ю вважають жінку, яка не перебуває у шлюбі та у свідоцтві про народження дитини якої відсутній запис про батька дитини або запис про батька зроблено у встановленому порядку за вказівкою матері; вдову; іншу жінку, яка виховує й утримує дитину.
72188

Зразок заяви про перенесення відпустки

Наприкінці кожного року підприємства затверджують графік відпусток працівникам. Іноді у працівників виникає необхідність використати відпустку поза графіком. Щоб це реалізувати, зокрема, — працівник має написати заяву про перенесення відпустки на інший період.
30183

Щорічна додаткова відпустка за роботу із шкідливими і важкими умовами праці

Працівники, залучені до робіт, що мають шкідливий вплив на їх здоров’я, потребують тривалішого відпочинку. У зв’язку з цим, стаття 76 КЗпП гарантує надання таким працівникам щорічних додаткових відпусток.
14725

Оформлення компенсації відпустки: зразок та наказ

За бажанням працівника частину щорічної відпустки можна замінити грошовою компенсацією. Скачайте зразки заяви та наказу про виплату грошової компенсації за частину щорічної відпустки за ДСТУ 4163:2020
17849

Гарячі запитання

Усі питання і відповіді