Сезонні роботи: укладення договору та гарантії працівникам

Законодавство обмежує максимальну тривалість трудового договору

Сезонні роботи: укладення договору та гарантії працівникам

Сезонні роботи — такі, що можуть виконуватися лише впродовж певного періоду і внаслідок природних і кліматичних умов. Підставою для такої зайнятості є сезонний трудовий договір (різновид строкового).  Тривалість такого договору відповідає тривалості сезону та не може перевищувати шести місяців.

Трудові відносини із сезонними працівниками

Перелік робіт, які вважаються сезонними, містить Список сезонних робіт і сезонних галузей (затверджений Постановою Кабінету Міністрів України від 28.03.1997 року № 278). Що ж до особливостей роботи сезонних працівників, то їх визначає Указ Президії Верховної Ради СРСР «Про умови праці робітників і службовців, зайнятих на сезонних роботах» від 24.09.1974 року № 310-ІХ (в частині, що не суперечить Конституції України та законодавству України).

Вже під час прийняття працівника та укладення з ним строкового трудового договору слід попередити таку особу про сезонний характер роботи (це відображається в наказі). У мирний час випробування сезонним працівникам не встановлюється, проте на час дії воєнного стану роботодавець має таке право.

Важливим є обов'язок роботодавця інформувати всіх працівників, які зайняті на умовах строкового трудового договору, про вакансії, які  передбачають укладення трудового договору на невизначений термін. 

Зауважте: якщо особа продовжить працювати після закінчення сезонної роботи, трудовий договір вважатимуть укладеним на невизначений строк.

Сезонні роботи: укладення договору та гарантії працівникам

СКАЧАТИ

Водночас не забувайте, що сезонні працівники мають такі ж права у сфері праці, що й інші: оплачуваний лікарняний та отримання відпустки (пропорційно до відпрацьованого часу — згідно з Законом України «Про відпустки»).

Також сезонні працівники підпорядковуються Правилам внутрішнього трудового розпорядку та умовам колективного договору. Система оплати праці, умови запровадження надбавок, доплат, премій, винагород та інших виплат так само однаково поширюються на всіх працівників.

За інформацією Східного міжрегіонального управління Державної служби України з питань праці

Письмові комунікації для кадровика

Статті за темою

Усі статті за темою

Трудовий договір з нефіксованим робочим часом: особливості укладення

Одним із видів трудового договору є трудовий договір з нефіксованим робочим часом. Прийняття на роботу з нефіксованим трудовим договором передбачає низку особливостей. Що має містити заява про прийняття на роботу з нефіксованим робочим часом, зразок її заповнення? Чи приймається наказ про прийняття на роботу з нефіксованим робочим часом, зразок такого наказу? Усе про трудовий договір з нефіксованим робочим часом, алгоритм укладення та реалізації, читайте у статті.
15873

Прийняття на роботу неповнолітніх

Праця неповнолітніх осіб — нині актуальна тема. Працевлаштування неповнолітніх в Україні та особливості звільнення неповнолітніх з роботи хоч і регулюються законодавством, однак лишають низку питань для роботодавців. Способи працевлаштування неповнолітніх, тривалість відпустки для неповнолітніх, дозвіл на працевлаштування неповнолітніх, додаткові підстави звільнення для неповнолітніх, про все це — у статті
12259

Строковий трудовий договiр: зразок і порядок укладання

Що таке строковий трудовий договір, ніби й зрозуміло з самої назви, але є нюанси. В яких випадках правомірно укладати строковий договір? Як оформити прийняття й що при цьому слід перевірити? Роз’яснюємо деталі, зокрема, про строкові трудові договори в умовах воєнного стану та додаємо зразок строкового трудового договору 2024.
121606

Ключове про трудовий договір зі зразком

Конституція України кожному громадянину гарантує право на працю. Реалізація цього права починається з укладання трудового договору. Що таке трудовий договір та його види? Який вид та форму договору обрати? З якого моменту трудовий договір вважається укладеним? У чому полягає відмінність трудового договору від цивільно-правових договорів? Як виглядає приклад трудового договору? Які можливості діють в період воєнного стану? Ми підготували для вас роз’яснення та зразок трудового договору 2024.
253987

Різниця між трудовим та цивільно-правовим договором

Трудовий договір та цивільно правова угода — два види договорів, що найчастіше укладаються між роботодавцем та працівником. Вони мають ряд важливих відмінностей, які впливають на права та обов’язки сторін, а також на порядок припинення відносин. У цій статті ви знайдете основні відмінності між трудовим та цивільно-правовим договором а також корисні поради щодо того, що краще обрати трудовий чи цивільно-правовий договір
2144

Гарячі запитання

Усі питання і відповіді