Працівник відмовляється йти у щорічну основну відпустку після отримання повідомлення про її початок.

8659

Запитання

Що робити, якщо працівник відмовляється йти у щорічну основну відпустку після того, як отримав повідомлення про її початок?

Відповідь

Використання щорічної відпустки (далі — відпустка) — не тільки право, а й обов’язок працівника, як сторони трудових відносин.

Угоди про відмову від права на мінімальну оплачувану відпустку або про її невикористання з заміною компенсацією визнають недійсними або заборонені (ст. 12 Конвенції про оплачувані відпустки від 24.06.1970 № 132, ратифікованої Законом України від 29.05.2001 № 2481-ІІІ).

Погоджений із профспілкою чи іншим уповноваженим представником трудового колективу та затверджений роботодавцем графік відпусток має статус локального нормативного акта підприємства, обов’язкового для виконання сторонами трудового договору.

Працівник відмовляється йти у щорічну основну відпустку після отримання повідомлення про її початок.

СКАЧАТИ пам’ятку ➤

При складанні графіків ураховують насамперед інтереси виробництва, і потім — інтереси працівника та можливості для відпочинку (ч. 10 ст. 10 Закону про відпустки). Отже, якщо у графіку вказано дати початку і закінчення відпустки, працівник своєчасно ознайомлений з графіком і відмовляється йти у відпустку, роботодавець має право видати наказ про відпустку на підставі графіка, без заяви працівника.

Із наказом про відпустку працівника потрібно ознайомити мінімум за 2 тижні до встановленого графіком терміну (ч. 11 ст. 10 Закону про відпустки), виплатити кошти за час відпустки мінімум за три дні до її початку. Інакше на вимогу працівника відпустку доведеться перенести (п. 1-2 ч. 1 ст. 11 Закону про відпустки).

Якщо у графіку зазначено тільки місяць надання відпустки, за місяць до строку, передбаченого графіком, вручіть працівнику повідомлення під підпис.

Приклад:

Шановний Андрію Володимировичу!

Графіком відпусток на 2019 рік заплановано Вашу щорічну основну відпустку на 24 календарних дні на серпень.

Пропоную упродовж 10 календарних днів із дня отримання повідомлення подати заяву, в якій визначити дату початку відпустки.

У разі неподання заяви дату початку відпустки я визначу самостійно у межах строку, передбаченого графіком.

Директор Добродiй К. М. Добродій

Порядок повідомлення працівників про надання відпусток визначте у ПВТР.

Якщо працівник конфліктний, вручайте повідомлення при свідках. У разі відмови від ознайомлення зачитайте повідомлення вголос та складіть акт. Так само вчиніть і при ознайомленні працівника з наказом про відпустку.

Щорічна основна відпустка: кому, скільки надавати, як обчислити стаж?

Працівник відмовляється йти у щорічну основну відпустку після отримання повідомлення про її початок.
Ірина Житковаголовний редактор Експертус Кадри
Право працівника на відпустки забезпечено: наданням відпустки зі збереженням місця роботи (посади) і зарплати; забороною заміни відпустки грошовою компенсацією, крім випадків, передбачених статтею 24 Закону України «Про відпустки» від 15.11.1996 № 504/96-ВР (далі — Закон про відпустки).

Працівники зобов’язані працювати сумлінно, виконувати розпорядження роботодавця, додержувати трудової дисципліни (ст. 139 КЗпП). Графік відпусток — локальний нормативний акт роботодавця, обов’язковий для виконання працівником і роботодавцем. Якщо всупереч наказу працівник вийде на роботу під час відпустки, зажадайте при свідках письмових пояснень. Відтак можна оголосити догану за порушення трудової дисципліни (недотримання графіка відпусток та ігнорування наказу про відпустку). Поясніть працівнику, що за період самовільного виходу з відпустки працівник усе одно отримає відпускні, а не зарплату.

За можливості заблокуйте перепустку працівника на підприємство на час відпустки.

Особливості трудових договорів із сумісниками

Останні новини

Усі новини

Статті за темою

Усі статті за темою

Додаткова відпустка за роботу за комп’ютером: розрахуйте тривалість правильно

Майже всі офісні працівники, так звані «білі комірці», працюють із комп’ютером. Як визначити, кому з працівників і якої тривалості слід надавати щорічну додаткову відпустку за роботу на комп’ютері? Чи потрібно проводити атестацію робочих місць за умовами праці? Як вести облік часу, відпрацьованого на комп’ютері? Чи обов’язково, взагалі, надавати працівникам таку відпустку?
98603

Графік відпусток: бланк та зразок оформлення

Бланк графіку відпусток — це документ, який дозволяє організації планувати і контролювати відпустки працівників протягом року. Щоб дізнатися, що передбачає графік відпусток (рекомендована форма), читайте цю статтю.
62645

Тривалість щорічної основної відпустки після відпустки для догляду за дитиною

До кадровиків звернулась працівниця, яка щойно приступила до роботи після відпустки по догляду за дитиною, з проханням роз’яснити скільки невикористаних днів щорічної відпустки у неї залишилося до «декрету» і чому саме стільки? Щоб відповісти на ці запитання кадровик має знати, які саме періоди зараховують до стажу роботи, що дає право на отримання щорічної відпустки, та правильно розрахувати кількість днів невикористаної відпустки.
68537

Оформлення наказу про відпустку на Свято першого дзвоника 2024

Працівник хоче взяти відгул 1 вересня (цьогоріч Свято першого дзвоника припадає на 2 вересня) — дитина йде до школи. Директор не заперечує. Як оформити відпустку матері першокласника? Є варіанти: надати щорічну відпустку або відпустку без збереження зарплати
18400