Як прийняти ВПО, щоб отримати компенсацію за працевлаштування

Автор
провідний експерт із трудового законодавства Експертус Кадри
Скористайтесь допомогою експертів

Як прийняти ВПО, щоб отримати компенсацію за працевлаштуванняПорядок надання роботодавцю компенсації витрат на оплату праці за працевлаштування внутрішньо переміщених осіб внаслідок проведення бойових дій під час воєнного стану в Україні затверджений постановою КМУ від 20.03.2022 № 331 (далі — Порядок № 331, компенсація за працевлаштування, ВПО).

Воєнний стан

Щоб отримати компенсацію за працевлаштування ВПО, роботодавець має відповідати таким умовам:

  • бути не бюджетною установою (за винятком надавачів соціальних послуг), не фондом загальнообов’язкового державного соціального страхування;
  • перебувати на обліку як платник єдиного внеску на загальнообов’язкове державне соціальне страхування;
  • подавати податкову квартальну звітність або податкову річну звітність за останній звітний період на дату, коли подає заяву, щоб отримати компенсацію.

Підстава — пункт 2 Порядку № 331.

Те, що підприємство відповідає зазначеним умовам, може підтвердити бухгалтерська служба.

Умови до кандидата на працевлаштування ВПО внаслідок проведення бойових дій під час воєнного стану в Україні:

  1. після набрання чинності Указом Президента «Про введення воєнного стану в Україні» від 24 лютого 2022 р. № 64 особа отримала довідку про взяття на облік ВПО відповідно до Порядку оформлення і видачі довідки про взяття на облік внутрішньо переміщеної особи, затвердженого КМУ від 01.10.2014 № 509, у т. ч. після працевлаштування (п. 1 Порядку № 331);
  2. працевлаштовується на умовах, визначених Порядком № 331, вперше (ч. 2 п. 2 Порядку № 331).

Тобто, необхідно пересвідчитись, що довідка ВПО видана після 24.02.2022 та що попередній роботодавець (роботодавці) не працевлаштовував працівника відповідно до Порядку № 331. Цю інформацію можна з’ясувати безпосередньо в центрі зайнятості (далі — ЦЗ).

ЦЗ компенсує витрати на оплату праці ВПО за кожну працевлаштовану особу, зокрема за сумісництвом:

  • на умовах строкового трудового договору (контракту);
  • на умовах безстрокового трудового договору (контракту).
  • Водночас розмір зарплати працівника за повністю виконану місячну (годинну) норму праці не може бути нижчим за розмір мінімальної зарплати, встановленої законодавством, тобто 6700 грн у 2023 році.

Щоб отримати компенсацію, подайте заяву про компенсацію витрат до ЦЗ не раніше ніж через 5 к. д. після того, як працевлаштуєте ВПО:

  • в електронній формі — через Єдиний державний вебпортал електронних послуг (далі — Портал Дія);
  • у паперовій формі — під час візиту в ЦЗ або на адресу електронної пошти центру зайнятості за місцеперебуванням роботодавця.

Щоб подати заяву в електронній формі через Портал Дія:

  1. створіть електронний кабінет користувача на Порталі Дія та пройдіть електронну ідентифікацію та автентифікацію;
  2. заповніть, підпишіть та подайте заяву, яку формують засобами Порталу Дія. 

Заява має містити:

  • відомості про найменування юридичної особи або прізвище, ім’я, по батькові (за наявності) фізичної особи-підприємця, код згідно з ЄДРПОУ;
  • дані про працевлаштовану особу (прізвище, ім’я, по батькові);
  • реєстраційний номер облікової картки платника податків або серію та номер паспорта громадянина України (для фізичних осіб, які через свої релігійні переконання відмовляються прийняти реєстраційний номер облікової картки платника податків та повідомили про це відповідний контролюючий орган і мають відмітку в паспорті);
  • дані про документ, що підтверджує працевлаштування (наказ про прийняття);
  • розрахунковий рахунок роботодавця.

Усю додаткову інформацію Портал Дія отримає з державних реєстрів у порядку інформаційної взаємодії між ДПС, ПФУ та Мінцифри. Щоб подати заяву через Портал Дія, паперова копія довідки ВПО не потрібна.

Форму паперової заяви затверджує ЦЗ і розміщує на своєму сайті. До заповненої заяви додайте:

  • копію наказу про працевлаштування або документ, що підтверджує працевлаштування на умовах, передбачених Порядком № 331;
  • відомості про працівника, який є застрахованою особою;
  • копію довідки про взяття на облік внутрішньо переміщеної особи.

Підстава — пункт 5 Порядку № 331.

Ці ж документи можна направити на адресу електронної пошти ЦЗ.

Рішення надати/відмовити компенсацію за працевлаштування ЦЗ ухвалить протягом п’яти к. д. з дати, як отримав паперову заяву від роботодавця. Щодо заяви через Портал Дія строки не встановили.

ЦЗ перерахує роботодавцю кошти в розмірі 6700 гривень за перший місяць роботи працівника протягом п’яти робочих днів після того, як ці кошти зарахують на рахунок ЦЗ. Умова —  роботодавець сплачує єдиний внесок на загальнообов’язкове державне соціальне страхування за працівника. Щоб компенсувати витрати за другий місяць, треба підтвердити, що працівник продовжує працювати. Тобто, подати повторно заяву в ЦЗ в обраний спосіб. 

УВАГА! У такий спосіб можете отримати компенсацію за працевлаштування й у випадку, якщо працевлаштували ВПО раніше, аніж подали заяву до ЦЗ. У такому разі ЦЗ також перерахує кошти за два місяці роботи працівника (п. 12 Порядку № 331). Це максимальний строк виплати компенсації за працевлаштування ВПО.

І роботодавець, і працівник несуть відповідальність за достовірність документів та відомостей, які надають до ЦЗ. Протягом 180 к. д. після останньої виплати ЦЗ може перевірити, як роботодавець використовує перераховані кошти.

Особливості трудових договорів із сумісниками

Статті за темою

Усі статті за темою

Трудові відносини в умовах воєнного стану

Воєнний стан в Україні продовжено до 16 листопада 2023 року. У законодавстві про працю є обмеження, пов'язані з його дією. Матеріал допоможе правильно організувати роботу та не допускати помилок.
3739

Гарячі запитання

Усі питання і відповіді