Звільнення працівника, який проходить військову службу

У складний для країни час, коли Україна має боронити свої кордони, чимало працівників підприємств проходять військову службу. Декого призвали на службу військкомати, чимало українців вступили на військову службу добровільно, уклавши контракти.

Найближчим часом очікуємо на призов офіцерів, які отримали військове звання після закінчення військової кафедри цивільного вищу. Для них держава встановила особливі гарантії і зобов’язала роботодавця зберігати посаду й середню зарплату (ст. 119 Кодексу законів про працю України; далі — КЗпП).

Такі працівники набули особливого статусу: вони одночасно є військовослужбовцями і працівниками підприємств різних форм власності.

Зважаючи на покладений на роботодавців обов’язок — зберігати місце роботи (посаду), — доволі часто у кадровиків виникає запитання: чи можна звільнити працівника-військовослужбовця під час служби?

Якщо працівник-військовослужбовець сам попросив про звільнення

Якщо про звільнення просить сам працівник, роботодавець не може йому відмовити. Інше тлумачення статті 119 КЗпП суперечило б положенням статті 2 КЗпП щодо права громадян України на вільний вибір професії, роду занять і роботи.

Приклад

Під час строкової військової служби працівник-військовослужбовець приїхав у відпустку і подав заяву про звільнення за власним бажанням. Роботодавець повинен задовольнити його прохання.

Звільнити працівника-військовослужбовця хоче роботодавець

Тут законодавство надійно захищає позиції працівника. Якщо звільнення ініціює роботодавець — це порушення законодавства про працю. Керівника чекатиме адміністративна відповідальність від (штраф 50 до 100 неоподатковуваних доходів громадян (ч. 7 ст. 41 Кодексу України про адміністративні правопорушення), а підприємство — фінансові санкції (штраф у 10-кратному розмірі мінімальної зарплати за кожного працівника, щодо якого скоєно порушення (абз. 5 ч. 2 ст. 265 КЗпП).

Єдиний випадок, коли роботодавець може звільнити працівника-військовослужбовця, — ліквідація (припинення діяльності) підприємства (п.1 ст. 40 КзПП), і тільки за умови його повідомлення про заплановане вивільнення.

Інші варіанти звільнення працівника-військовослужбовця

Ініціювати звільнення може не тільки працівник-військовослужбовець чи роботодавець. Трудовий договір може припинятися й з інших підстав, за правилами статті 36 КЗпП.

Найчастіше йтиметься про звільнення під час служби працівника, в якого закінчується строк трудового договору (п. 2 ст. 36 КЗпП), та за угодою між працівником і роботодавцем (п. 1 ст. КЗпП).

Так, роботодавець має право звільнити працівника останнього дня строкового трудового договору.

Припинення трудового договору за пунктом 2 статті 36 КЗпП (у зв’язку з закінченням строку трудового договору) не є звільненням з ініціативи роботодавця. Тож звільнення за цією підставою працівника під час служби правомірне. Адже за таким працівником зберігають робоче місце, посаду і середній заробіток лише протягом строку дії трудового договору.

Дії роботодавця:

  • звільнити працівника останнього дня строку трудового договору;
  • провести повний розрахунок;
  • надіслати працівнику лист з повідомленням про звільнення та пропозицією отримати трудову книжку або надіслати заяву з зазначенням адреси, на яку слід переслати трудову книжку.

Якщо ви не звільните працівника останнього дня строку трудового договору, він вважатиметься продовженим на невизначений строк (ч. 1 ст. 39-1 КЗпП).

Приклад

З Авраменком уклали строковий трудовий договір на час відпустки для догляду за дитиною (до 3-х або до 6-ти років) працівниці Малишевської. Підкорюючись поклику серця, Авраменко уклав контракт на військову службу. Незважаючи на гарантії, запроваджені державою, робоче місце і середню зарплату роботодавець зберігає тільки під час роботи на підприємстві. А звільнить роботодавець працівника-військовослужбовця Авраменка напередодні виходу з відпустки постійного працівника Малишевської, бо має й інший обов’язок — надати робоче місце працівнику, який займався вихованням дитини.

Інший ймовірний варіант — працівник попросить про звільнення за угодою сторін. Звичайно, роботодавець не зобов’язаний задовольняти прохання працівника про звільнення за цією підставою. Однак не має сенсу змушувати працівника у цій ситуації змінювати формулювання звільнення на «власне бажання».

Приклад

За час проходження строкової військової служби працівник зрозумів, що його покликання — на професійних засадах проходити військову службу. Не варто з будь-яких міркувань заважати, підготуйте документи на звільнення за пунктом 1 статті 36 КЗпП.

Незалежно від причин звільнення кадрові процедури будуть сталими і звичними. Потрібно:

  • оформити звільнення;
  • провести повний розрахунок;
  • видати трудову книжку, а у випадку відбуття працівника на службу — надіслати лист з повідомленням про звільнення та пропозицією отримати трудову книжку або надіслати заяву з зазначенням адреси, на яку слід переслати трудову книжку.

Вихідна допомога військовослужбовцям при звільненні також виплачується на загальних підставах, визначених у статті 44 КЗпП. З усіх розглянутих випадків звільнення роботодавець має обов’язок сплатити вихідну допомогу тільки при звільненні внаслідок ліквідації підприємства. Розмір її становитиме не менше середньомісячної зарплати.


Стаття підготовлена за матеріалами журналу "Кадровик-01"

зміст

Як оперативно передати відомості про працівників на вебпортал ПФУ

Останні новини

Усі новини

Гарячі запитання

Усі питання і відповіді