Працівник невчасно повернув звіт про відрядження: притягуємо до дисциплінарної відповідальності

Працівник після повернення з відрядження має відзвітувати, а саме — подати роботодавцю звіт про використання коштів, виданих на відрядження. Якщо працівник цього не зробив — роботодавець вправі застосувати щодо нього дисциплінарне стягнення.

Працівники зобов’язані працювати чесно і сумлінно, своєчасно і точно виконувати розпорядження власника або уповноваженого ним органу (далі — роботодавець), додержувати трудової і технологічної дисципліни (ст. 139 Кодексу законів про працю України ; далі — КЗпП).

Трудова дисципліна на підприємствах, в установах, організаціях (далі — організація) забезпечується створенням необхідних організаційних та економічних умов для нормальної високопродуктивної роботи (ч. 1 ст. 140 КЗпП).

Тому для забезпечення трудової дисципліни працівниками, направленими у відрядження, а також урегулювання організаційних та фінансових питань, пов’язаних із відрядженнями, організація має розробити Положення про відрядження (далі — Положення). У Положенні, зокрема, варто визначити термін, протягом якого працівник після повернення з відрядження зобов’язаний надати звіт про використання коштів, виданих на відрядження, а також (за потреби) посвідчення про відрядження з необхідними відмітками.

До речі, для працівників організацій, що повністю або частково фінансуються з державного бюджету, зазначене питання врегульовано пунктом 11 розділу ІІ Інструкції про службові відрядження в межах України та за кордон, затвердженої наказом Мінфіну від 13.03.1998 № 59.

Неподання працівником у термін, визначений Положенням, звіту про відрядження та посвідчення про відрядження з необхідними відмітками можна класифікувати як порушення трудової дисципліни.

До відома!

Законодавством передбачені норми, які дають право роботодавцю утримати із заробітної плати працівника неповернені коштів, видані на відрядження. Але, щоб це зробити, слід дотриматися єдиної важливої умови.

За порушення трудової дисципліни до працівника можна застосувати тільки один з таких заходів стягнення:

Увага! Законодавством, статутами і положеннями про дисципліну можуть бути передбачені для окремих категорій працівників й інші дисциплінарні стягнення (ст. 147 КЗпП).

Варто пам’ятати, що дисциплінарне стягнення застосовує роботодавець безпосередньо за виявленням проступку, але не пізніше одного місяця з дня його виявлення, не рахуючи часу звільнення працівника від роботи у зв’язку з тимчасовою непрацездатністю або перебування його у відпустці. Дисциплінарне стягнення не можна накласти пізніше шести місяців з дня вчинення проступку (ст. 148 КЗпП).

Отже, якщо роботодавець підозрює, що працівник неналежно виконав посадові обов’язки під час відрядження, рекомендуємо провести службове розслідування. За його результатами роботодавець зможе об’єктивно оцінити ситуацію та прийняти рішення про притягнення працівника до дисциплінарної відповідальності.

Роботодавець має право одноосібно, не створюючи комісію, прийняти рішення про притягнення працівника до дисциплінарної відповідальності на підставі документів (зокрема, пояснень працівника) та встановлених фактів.


Стаття підготовлена за матеріалами журналу "Кадровик-01"

Рекомендація місяця від редакції порталу «Кадровик-01»

Запрошуємо на вебінар «Перевірки Держпраці під час воєнного стану», який відбудеться 23 травня. Спікер — посадова особа Держпраці. У програмі — підстави для перевірки, як уникнути штрафів, різниця між трудовим договором і ЦПХ.

❗️Якщо хочете отримати персональну відповідь від посадової особи Держпраці, поставте запитання до 20 травня включно в чат вебінару❗️

Щоб переглянути вебінар та отримати сертифікат, реєструйтеся Система «Експертус Кадри» святкує День народження

Перевірки Держпраці під час воєнного стану

Останні новини

Усі новини

Гарячі запитання

Усі питання і відповіді