Робота за сумісництвом: основні засади

Пам'ятайте про нормативні зміни після впровадження воєнного стану

Робота за сумісництвом: основні засадиМожливість поєднувати зайнятість за основним місцем роботи та за сумісництвом гарантовані Кодексом законів про працю України (якщо інше не передбачено законодавством, колективним договором або угодою сторін — ч. 1 ст. 21 КЗпП).

Робота за сумісництвом

Робота за сумісництвом виконується на умовах трудового договору у вільний від основної роботи час (на тому ж або на іншому підприємстві). Важливо, що години роботи за основним місцем та за сумісництвом не можуть збігатися.

Заробітна плата при цьому нараховується сумісникам за фактично виконану роботу.

У податковій служби зауважили, що після початку повномасштабного вторгнення було скасовано деякі рішення Кабінету Міністрів стосовно сумісництва:

  • постанова Кабінету Міністрів України від 3 квітня 1993 року № 245 «Про роботу за сумісництвом працівників державних підприємств, установ і організацій»;
  • постанова Кабінету Міністрів України від 04 березня 2015 року № 81 «Про роботу за сумісництвом працівників державних підприємств, установ і організацій, які переміщуються з районів проведення антитерористичної операції».

За матеріалами Головного управління ДПС у Дніпропетровській області

Рекомендація місяця від редакції порталу «Кадровик-01»

Запрошуємо на вебінар «Перевірки Держпраці під час воєнного стану», який відбудеться 23 травня. Спікер — посадова особа Держпраці. У програмі — підстави для перевірки, як уникнути штрафів, різниця між трудовим договором і ЦПХ.

❗️Якщо хочете отримати персональну відповідь від посадової особи Держпраці, поставте запитання до 20 травня включно в чат вебінару❗️

Щоб переглянути вебінар та отримати сертифікат, реєструйтеся Система «Експертус Кадри» святкує День народження

Перевірки Держпраці під час воєнного стану

Статті за темою

Усі статті за темою

Відпустка за сумісництвом: тривалість, види та порядок надання

Законодавство гарантує право сумісникам отримувати щорічну відпустку і за основним місцем роботи, і за сумісництвом. Який порядок надання відпустки суміснику, чи можлива відпустка за сумісництвом на одному підприємстві, чи вносити сумісників до графіка відпусток, чи передбачає законодавство відпустку на дітей суміснику — розкажемо у статті.
57436

Прийняття на роботу за сумісництвом: форма наказу

Укладення трудового договору, зокрема при прийнятті на роботу за сумісництвом, оформлюють наказом про прийняття працівника на роботу. Скачайте зразок наказу, оформлений за вимогами ДСТУ.
117175

Сумісництво та суміщення: принципова різниця, яку необхідно врахувати

Сумісництво і суміщення професій і посад є досить проблемним питанням для працівників кадрових служб. Нерідко сумісництво та суміщення в трудовому праві плутають або, ще гірше, ототожнюють їх. У статті ви знайдете все про сумісництво і суміщення, порівняльна характеристика яких є дуже важливою. Отже, сумісництво і суміщення: в чому різниця?
85958

Наказ про звільнення сумісника

Звільнення з роботи працівника-сумісника здійснюється за наявності загальних підстав, передбачених законодавством.
66983

Сумісництво: особливості роботи й оформлення

Робота за сумісництвом є правом працівників підприємств, установ, організацій. Сумісництво — це вид організації праці. Які особливості роботи за сумісництвом, специфіка оплати праці сумісників, роз’яснюємо у статті.
217669

Гарячі запитання

Усі питання і відповіді