Заохочення чи покарання: забезпечуємо дотримання трудової дисципліни

Роботодавець має дотримуватися певних принципів під час накладання дисциплінарного стягнення

Заохочення чи покарання: забезпечуємо дотримання трудової дисципліни

Серед основних принципів трудової дисципліни Держпраці називає виконання працівниками своїх обов’язків якісно та у встановлені строки. 

Як скласти правила внутрішнього трудового розпорядку та внести до них зміни

Основним документом, що регулює трудову дисципліну, є правила внутрішнього трудового розпорядку, які визначають права та обов’язки працівників, режим роботи, правила поведінки на робочому місці тощо.

Важливо, що правила мають бути справедливими, а до всіх працівників слід забезпечувати рівне ставлення.

Крім того, для стимулювання колективу дотримуватися дисципліни можна використовувати методи заохочення (премії, нагороди, підвищення кваліфікації тощо). Одночасно роботодавець може карати порушників, застосовуючи дисциплінарні стягнення (їх види визначають законодавство та правилами внутрішнього трудового розпорядку).

Так, Кодекс законів про працю України передбачає, що за порушення трудової дисципліни може бути застосовано тільки один із заходів стягнення: або догану, або звільнення.

Водночас слід подбати про дотримання усіх норм під час застосування дисциплінарних стягнень — зокрема, йдеться про проведення розслідування та надання працівнику можливості висловитися на свій захист.

Заохочення чи покарання: забезпечуємо дотримання трудової дисципліни Пам'ятайте: працівник може оскаржити стягнення або через внутрішні комісії підприємства, або ж звернувшись до профспілки чи до суду.


За інформацією Південного міжрегіонального управління Державної служби з питань праці

Письмові комунікації для кадровика

Статті за темою

Усі статті за темою

Як скласти правила внутрішнього трудового розпорядку

У кадровій практиці є чимало запитань, на які законодавство не містить відповідей. Рішення можна прописати в Правилах внутрішнього трудового розпорядку. За роки незалежності не затверджено типових Правил, що відповідали б реаліям часу і потребам сторін трудових відносин. Ми допоможемо вам скласти дієвий документ.
170619

Оформлюємо Правила внутрішнього трудового розпорядку за типовою формою

Оформляючи ПВТР, варто прослідувати, щоб були усі необхідні реквізити. передбачені Національним стандартом України «Державна уніфікована система документації. Уніфікована система організаційно-розпорядчої документації. Вимоги до оформлювання документів» (ДСТУ 4163–2003).
17816

Затвердження Правил внутрішнього трудового розпорядку та введення їх в дію

Оскільки процес розроблення та затвердження ПВТР законодавчо не внормовано, то кожна організація має обрати власний алгоритм цих дій. Розкажемо, зокрема, як затвердити та оформити наказ про введення в дію Правил внутрішнього трудового розпорядку.
37551

Книга адаптації нового працівника

Важливим аспектом діяльності будь-якої компанії є правильно організована система адаптації персоналу, яка передбачає створення комплексу специфічних документів. Зокрема, Книги адаптації нового працівника
6141

Гарячі запитання

Усі питання і відповіді