Цивільно-правовий договір: коли це порушення

За недотримання вимог законодавства загрожує штраф

Цивільно-правовий договір: коли це порушення

Насамперед слід розрізняти два типи угод: трудові та цивільно-правові.

Договір підряду VS трудовий договір: урахуйте ризики та убезпечтеся від штрафу

Так, трудовий договір укладається у відповідності до Кодексу законів про працю і передбачає, що працівник виконує роботу, яка визначається посадовими обов'язками.

При цьому особа дотримується правил внутрішнього розпорядку, а в самому договорі визначають посаду, оплату праці (не менше мінімальної зарплати) та дату початку виконання робіт.

Роботодавець має видати наказ про прийняття працівника і зробити відповідний запис у трудовій книжці.

А цивільно-правові відносини визначає Цивільний кодекс, при цьому працівник зобов’язується виконати певну роботу, а роботодавець — оплатити її.

Важливо, що розмір винагороди ніяк не залежить від розміру мінімальної заробітної плати. Жодних соціальних гарантій для працівників за таких умов немає.

У Держпраці наголосили, що цивільно-правові договори укладають лише для виконання конкретної роботи, що спрямована на одержання результату праці, а після досягнення мети договір вважається виконаним і його дія припиняється.

Тобто такі відносини не передбачають системного характеру, коли працівник постійно перебуває на своєму робочому місці та отримує регулярну оплату праці.

Якщо ж за системних відносин укладено цивільно-правовий договір, таку ситуацію оцінюють як фактичний допуск працівника до роботи без оформлення трудового договору (контракту), оформлення працівника  на неповний робочий час у разі фактичного виконання роботи повний робочий час, установлений на підприємстві, та виплати заробітної плати (винагороди) без нарахування та сплати єдиного внеску на загальнообов’язкове державне соціальне страхування та податків.

Укладення цивільно-правового договору для системних трудових відносин розцінюють як злісне порушення законодавства про працю, за яке передбчена накладається фінансова відповідальність.

За інформацією Управління інспекційної діяльності у Чернівецькій області Південно-Західного міжрегіонального управління Державної служби з питань праці

Особливості трудових договорів із сумісниками

Статті за темою

Усі статті за темою

Трудовий договір з нефіксованим робочим часом: особливості укладення

Одним із видів трудового договору є трудовий договір з нефіксованим робочим часом. Прийняття на роботу з нефіксованим трудовим договором передбачає низку особливостей. Що має містити заява про прийняття на роботу з нефіксованим робочим часом, зразок її заповнення? Чи приймається наказ про прийняття на роботу з нефіксованим робочим часом, зразок такого наказу? Усе про трудовий договір з нефіксованим робочим часом, алгоритм укладення та реалізації, читайте у статті.
15960

Прийняття на роботу неповнолітніх

Праця неповнолітніх осіб — нині актуальна тема. Працевлаштування неповнолітніх в Україні та особливості звільнення неповнолітніх з роботи хоч і регулюються законодавством, однак лишають низку питань для роботодавців. Способи працевлаштування неповнолітніх, тривалість відпустки для неповнолітніх, дозвіл на працевлаштування неповнолітніх, додаткові підстави звільнення для неповнолітніх, про все це — у статті
12300

Строковий трудовий договiр: зразок і порядок укладання

Що таке строковий трудовий договір, ніби й зрозуміло з самої назви, але є нюанси. В яких випадках правомірно укладати строковий договір? Як оформити прийняття й що при цьому слід перевірити? Роз’яснюємо деталі, зокрема, про строкові трудові договори в умовах воєнного стану та додаємо зразок строкового трудового договору 2024.
122306

Ключове про трудовий договір зі зразком

Конституція України кожному громадянину гарантує право на працю. Реалізація цього права починається з укладання трудового договору. Що таке трудовий договір та його види? Який вид та форму договору обрати? З якого моменту трудовий договір вважається укладеним? У чому полягає відмінність трудового договору від цивільно-правових договорів? Як виглядає приклад трудового договору? Які можливості діють в період воєнного стану? Ми підготували для вас роз’яснення та зразок трудового договору 2024.
254495

Різниця між трудовим та цивільно-правовим договором

Трудовий договір та цивільно правова угода — два види договорів, що найчастіше укладаються між роботодавцем та працівником. Вони мають ряд важливих відмінностей, які впливають на права та обов’язки сторін, а також на порядок припинення відносин. У цій статті ви знайдете основні відмінності між трудовим та цивільно-правовим договором а також корисні поради щодо того, що краще обрати трудовий чи цивільно-правовий договір
2200

Гарячі запитання

Усі питання і відповіді