Права неповнолітніх у трудових відносинах

3534

Запитання

Які особливості праці неповнолітніх закріплено в законодавстві?

Відповідь

Права неповнолітніх у трудових правовідносинах та їх особливості містяться у КЗпП.

Як приймати на роботу

Тривалість робочого часу неповнолітніх

Пунктом 1 частини першої статті 51 КЗпП встановлено скорочену тривалість робочого часу:

  • для неповнолітніх працівників віком від 16 до 18 років – 36 год. на тиждень;
  • для осіб віком від 15 до 16 років (учнів віком від 14 до 15 років, які працюють у період канікул) – 24 год. на тиждень.

Для учнів, які працюють протягом навчального року у вільний від навчання час, тривалість робочого часу не може перевищувати половини максимальної тривалості робочого часу, передбаченої в абз. 1 п. 1 ст. 51 КЗпП для осіб відповідного віку.

Прийняття на роботу неповнолітніх

Особи, які не досягли 18 років, у трудових правовідносинах прирівнюються у правах до повнолітніх, а в галузі охорони праці, робочого часу, відпусток та деяких інших умов праці користуються пільгами, встановленими законодавством України. Закон дозволяє приймати на роботу осіб, не молодше 16 років. За згодою одного із батьків прийматись на роботу особа, яка на момент працевлаштування досягла 15-річного віку. Учні загальноосвітніх шкіл, професійно-технічних і середніх спеціальних навчальних закладів можуть виконувати легку роботу, що не завдає шкоди здоров’ю і не порушує процес навчання, у вільний від навчання час по досягненні ними чотирнадцятирічного віку за згодою одного з батьків.

Як встановити випробування при прийнятті на роботу

На кожному підприємстві має вестися спеціальний облік працівників, які не досягли 18 років, із зазначенням дати їх народження.

Усі особи молодше 18 років можуть бути прийняті на роботу лише після попереднього медогляду. Вони також підлягають щорічному медогляду до досягнення 21 року.

Яку роботу не можна виконувати неповнолітнім

1. Заборонено використовувати працю осіб, які молодше 18 років:

  • на важких роботах;
  • на роботах з шкідливими або небезпечними умовами праці;
  • на підземних роботах.

2. Забороняється також залучати їх до підіймання і переміщення речей, маса яких перевищує встановлені для них граничні норми.

3. Забороняється залучати працівників молодше 18 років до нічних, надурочних робіт і робіт у вихідні дні.


⚡ ТОП-5 консультацій ⚡


Оплата праці неповнолітніх

Зарплата працівникам молодше 18 років при скороченій тривалості щоденної роботи виплачується в такому ж розмірі, як працівникам відповідних категорій при повній тривалості щоденної роботи. Праця працівників молодше 18 років, допущених до відрядних робіт, оплачується за відрядними розцінками, встановленими для дорослих працівників, з доплатою за тарифною ставкою за час, на який тривалість їх щоденної роботи скорочується порівняно з тривалістю щоденної роботи дорослих працівників.

Оплата праці учнів загальноосвітніх шкіл, професійно-технічних і середніх спеціальних навчальних закладів, які працюють у вільний від навчання час, провадиться пропорційно відпрацьованому часу або залежно від виробітку. Підприємства можуть встановлювати учням доплати до зарплати.

Щорічна відпустка неповнолітнім

Щорічні відпустки неповнолітнім працівникам надаються із певними особливостями:

  • такі працівники мають право на щорічну відпустку, яка надається у зручний для них час;
  • працівникам віком до 18 років

    відпустки повної тривалості

    у перший рік роботи надаються за їх заявою

    до настання шестимісячного терміну безперервної роботи;
  • особам віком до 18 років надається щорічна основна відпустка тривалістю 31 календарний день.

Це встановлено ст. 75 КЗпП та ч. 8 ст. 6 Закону України «Про відпустки».

Як оформляти документи за ДСТУ 4163:2020

За матеріалами Управління Держпраці у Тернопільській області

Рекомендація місяця від редакції порталу «Кадровик-01»

Запрошуємо на вебінар «Перевірки Держпраці під час воєнного стану», який відбудеться 23 травня. Спікер — посадова особа Держпраці. У програмі — підстави для перевірки, як уникнути штрафів, різниця між трудовим договором і ЦПХ.

❗️Якщо хочете отримати персональну відповідь від посадової особи Держпраці, поставте запитання до 20 травня включно в чат вебінару❗️

Щоб переглянути вебінар та отримати сертифікат, реєструйтеся Система «Експертус Кадри» святкує День народження

Перевірки Держпраці під час воєнного стану

Останні новини

Усі новини

Статті за темою

Усі статті за темою

Наказ про призначення уповноваженої особи

Існує декілька способів призначити уповноважену особу із закупівель. Якщо на вашому підприємстві вирішили доручити додаткові обов’язки уповноваженої особи із закупівель штатному працівнику або призначити Уповноваженого за суміщенням, стануть у пригоді зразки відповідних наказів за ДСТУ 4163:2020. Скачайте їх зі статті
38062

Строковий трудовий договiр: зразок і порядок укладання

Що таке строковий трудовий договір, ніби й зрозуміло з самої назви, але є нюанси. В яких випадках правомірно укладати строковий договір? Як оформити прийняття й що при цьому слід перевірити? Роз’яснюємо деталі, зокрема, про строкові трудові договори в умовах воєнного стану та додаємо зразок строкового трудового договору 2024.
116100