ТОП — 10 новин серпня, які хвилюють кадровиків

Рейтинговий дайджест новин журналу «Кадровик-01». Перевірте, чи не пропустили Ви щось важливе серед 135 новин серпня.

ТОП — 10 новин серпня, які хвилюють кадровиків

Реформа освітньої мережі, перевірки ФОП-роботодавців, робота в умовах неповного робочого часу та як проходитимуть перевірки з праці з 1 вересня.  Строк карантину та його умови. Як звільняти працівників закладу освіти в «помаранчевій» та «червоній» зоні — роз’яснення експерту журналу «Кадровик-01». Правові позиції Держпраці та Верховного суду у трудових спорах. Соціальні відпустки працівникам, що мають дітей.

Новини, які найбільш впливають на роботу кадровиків у серпні-вересні:

ТОП — 10 новин серпня, які хвилювали кадровиків  Президент підписав зміни до закону про середню освіту

З новими поправками засновники матимуть більш широкий вибір типів закладів для реформування шкіл — інтернатів та зможуть ліквідовувати їх.

ТОП — 10 новин серпня, які хвилювали кадровиків  Долучили до роботи друга або родича — сплатіть 125 тис. грн штрафу

Держпраці наголошує, що законодавство не передбачає можливості допуску особи до роботи на основі товариських, дружніх чи родинних стосунків.

ТОП — 10 новин серпня, які хвилювали кадровиків  Перевели працівника на роботу в умовах неповного робочого дня (тижня)? Перевірте, чи правильно оплачуєте його працю

Оплачувати таку роботу можна декількома способами, але обов'язково з додержанням мінімальних державних гарантій в оплаті праці.

ТОП — 10 новин серпня, які хвилювали кадровиків  Штраф за 1 незадекларованого працівника або сплата ЄСВ за 11 працівників протягом року: оберіть свій варіант

Як проходитимуть перевірки з праці з 1 вересня? Чому варто ретельно до них підготуватись?

ТОП — 10 новин серпня, які хвилювали кадровиків  З 1 вересня перевірятимуть роботодавців, які звільняли працівників під час карантину 

З 01.09.2020 заплановано проведення інспекційних заходів у роботодавців, які мають найвищий ризик застосування незадекларованої праці. Це суб’єкти, у яких обсяг наданих послуг (виконаних робіт) не відповідає фактичній чисельності найманих працівників, у яких відбулося зменшення кількості найманих працівників під час карантину та відсутня позитивна динаміка працевлаштування після пом’якшення карантинних заходів, а також ті, які приховують трудові відносини, замінюючи їх іншими видами цивільних або господарських відносин.

ТОП — 10 новин серпня, які хвилювали кадровиків  Карантин продовжать до 1 листопада Адаптивний карантин в Україні подовжено до 31 жовтня: дії кадровика

Уряд встановлює нові обмеження в роботі суб’єктів господарювання. За потреби — змініть графік роботи підприємства або запровадьте гнучкий графік роботи, забезпечте транспортування працівників до роботи й додому.

ТОП — 10 новин серпня, які хвилювали кадровиків  Як звільняти працівників закладу освіти в «помаранчевій» та «червоній» зоні? Роз’яснює експерт журналу «Кадровик-01»

Працівники закладів освіти можуть відвідувати заклади освіти, а відтак можуть прийти на роботу, ознайомитись з наказом про звільнення та отримати трудову книжку.

ТОП — 10 новин серпня, які хвилювали кадровиків  87 тис. гривень штрафу: ВСУ підтвердив правову позицію Управління Держпраці

Підставою для проведення позапланової перевірки одного із сільськогосподарського товариства стала колективна заява працівників господарства.

ТОП — 10 новин серпня, які хвилювали кадровиків  Посада, на яку приймаєте працівника, обов’язково має бути в Класифікаторі професій — наголошує Держпраці

З 01.09.2020 року розпочнуться перевірки роботодавців. Першочергово інспектори праці перевірятимуть легалізацію зайнятості працівників та правильність оформлення трудових відносин з ними.

ТОП — 10 новин серпня, які хвилювали кадровиків  Чи залежить «дитяча» відпустка від відпрацьованого часу та дати народження дітей — роз’яснення Держпраці

Відпустка працівникам, які мають дітей, належить до категорії соціальних, а не щорічних.

Олена Петровська,
експерт Експертус Кадри

Особливості трудових договорів із сумісниками

Статті за темою

Усі статті за темою

Розробка, укладення та виконання колективних договорів

Колективний договір — це угода між роботодавцем та колективом працівників (зазвичай представлений профспілкою), яка регулює умови праці, оплати праці, соціальні пільги, трудові права та обов’язки сторін. У статті ви дізнаєтеся про порядок укладення колективного договору та внесення змін до нього.
5738

Словник кадровика

Словник кадровика — це збірка спеціалізованих термінів і понять, які використовуються в галузі управління персоналом і кадрового обліку. Докладніше про словник кадровика та використання абревіатур в HR-сфері — у статті.
47

Оформлення запису в трудовій про прийняття строковика на час відпустки з вагітності та пологів основної працівниці

Буде помилкою вказати у трудовій, що працівницю прийняли за строковим трудовим договором на час відпустки з вагітності та пологів. Як тоді зробити правильний запис?
16339

Формування та облік внутрішнього опису документів особової справи працівника

Внутрішній опис відображає включення документів до справи і містить відомості про порядкові номери документів справи, їх індекси, дати, заголовки та номери аркушів справи, на яких розташований кожен документ. Внутрішній опис заповнює кадровик при первинному оформленні особової справи
126367

Декретна відпустка, або Будьте обережні з термінологією

Декретна відпустка в Україні — одна із трудових гарантій, що передбачена законом. Декретна відпустка по вагітності та декретна відпустка по догляду за дитиною є часто застосовуваною на різних підприємствах, в установах та організаціях, однак на сьогодні лишається низка практичних питань щодо того як оформляється декретна відпустка найманого працівника. Скільки триває декретна відпустка? Як оплачується декретна відпустка? Чи можна продовжити декретну відпустку? Чи відрізняється декретна відпустка у військовий час?
45633

Гарячі запитання

Усі питання і відповіді