Польові роботи: оформлюйте працівників без порушень!

При оформленні відносин важливо розрізняти тимчасові та сезонні роботи

Польові роботи: оформлюйте працівників без порушень!На початку сезону польових сільськогосподарських робіт податкова звернулася до роботодавців з нагадуванням про вимоги щодо оформлення працівників, яких залучають до таких робіт.

Трудові відносини із сезонними працівниками

Так, насамперед варто розрізняти сезонні та тимчасові роботи. Насамперед відмінність полягає у тривалості:

  • сезонні — роботи, які не можуть виконуватися весь рік через природні та кліматичні умови, тривають не більш ніж 6 місяців;
  • тимчасові — роботи, які тривають не більш ніж 2 місяці (у разі заміщення тимчасово відсутніх працівників, за якими зберігають місце роботи — не більш ніж 4 місяці).

Попри тимчасовий або сезонний характер робіт, працівники так само підпорядковуються правилам трудового розпорядку та працюють згідно з установленими колективним договором умовами щодо тривалості робочого часу, охорони праці, оплати тощо.

Так само незмінними є вимоги щодо оформлення працівників: на підстави заяви про прийняття на роботу видається наказ, укладається строковий трудовий договір та здійснюється повідомлення ДПС про прийняття особи на роботу. І все це — до початку робіт.

При цьому важливо вказати на сезонний або тимчасовий характер роботи в наказі про прийняття, а також зазначити строк, на який приймають працівника.

Відпустки (як і компенсація за них) надають пропорційно до відпрацьованого часу. Виплата вихідної допомоги при звільненні відбувається у загальному порядку.

За інформацією Головного управління ДПС у Дніпропетровській області

Рекомендація місяця від редакції порталу «Кадровик-01»

Запрошуємо на вебінар «Новий закон про мобілізацію — аналіз змін, наслідки», який відбудеться 9 травня. Спікер — юрист, сертифікований експерт з військового обліку Юлія Видиборець.

Щоб переглянути вебінар та отримати сертифікат, реєструйтеся Система «Експертус Кадри» святкує День народження

Новий закон про мобілізацію — аналіз змін, наслідки

Статті за темою

Усі статті за темою

Строковий трудовий договiр: зразок і порядок укладання

Що таке строковий трудовий договір, ніби й зрозуміло з самої назви, але є нюанси. В яких випадках правомірно укладати строковий договір? Як оформити прийняття й що при цьому слід перевірити? Роз’яснюємо деталі, зокрема, про строкові трудові договори в умовах воєнного стану та додаємо зразок строкового трудового договору 2024.
115676

Повідомлення про прийняття працівника на роботу

Перед тим як допустити нового працівника до виконання обов’язків, подайте повідомлення в податкову про прийняття його на роботу. Скачайте шаблон та скористайтеся зразком і підказками від наших фахівців, щоб правильно заповнити бланк повідомлення.
144243

Гарячі запитання

Усі питання і відповіді