Не пустити працівника у відпустку: законно чи ні?

У деяких випадках законодавство дозволяє роботодавцям такі дії

Не пустити працівника у відпустку: законно чи ні?

Закон України «Про організацію трудових відносин в умовах воєнного стану» (ст. 12) надає роботодавцеві право відмовити працівнику у наданні будь-якого виду відпусток, якщо такий працівник залучений до виконання робіт на об’єктах критичної інфраструктури.

Дев’ять відповідей на запитання про відпустки після змін, що вніс Закон № 3494

Єдиним винятком є надання відпустки у зв’язку з вагітністю та пологами та відпустки для догляду за дитиною до досягнення нею трирічного віку

Втім, якщо про працівників критичної інфраструктури не йдеться, відмовляти у відпустках, надання яких відбувається в обов’язковому порядку, заборонено. Це, наприклад:

Проте право на відмову може стосуватися тих відпусток надання яких здійснюється за угодою між працівником і роботодавцем. При цьому таку можливість роботодавець має як у воєнний, так і в мирний час. У Держпраці навели такі приклади:

  1. Відпустка без збереження заробітної плати без обмеження строку, встановленого частиною першою статті 26 Закону України «Про відпустки» (15 календарних днів), яка надається на прохання працівника під час воєнного стану. 
  2. Щорічна відпустка поза строками, визначеними графіком відпусток.
    Так, Кодекс законів про працю України передбачає, що черговість надання відпусток визначається графіками, які затверджуються роботодавцем за погодженням з виборним органом первинної профспілкової організації (профспілковим представником), і доводиться до відома всіх працівників.
    А от у разі перенесення щорічної відпустки новий термін її надання встановлюється за згодою між працівником і власником або уповноваженим ним органом. Відповідно, роботодавець може відмовити працівнику саме у такій ситуації. 

За інформацією Центрального міжрегіонального управління Державної служби з питань праці

Рекомендація місяця від редакції порталу «Кадровик-01»

Запрошуємо на вебінар «Як оформити відстрочку працівникам підприємства: алгоритм і судова практика», який відбудеться 11 липня. Спікер — адвокат, сертифікований експерт із військового обліку Леся Лавренюк

Щоб отримати сертифікат, реєструйтеся Система «Експертус Кадри» святкує День народження

Вебінар

Статті за темою

Усі статті за темою

Наперед використана відпустка: чи стягувати кошти при звільненні

Щорічна основна відпустка — право кожного працівника. Але за використаною наперед відпусткою може слідувати звільнення. Про те, коли можна йти у відпустку та які нюанси тягне за собою надання відпустки наперед, читайте у статті.
17445

Відпустка новоприйнятому працівнику

Загальновідоме правило — право працівника на відпустку повної тривалості у перший рік роботи настає після шести місяців безперервної роботи на підприємстві. А як же бути, якщо працівнику вкрай необхідно оформити відпусту до настання шестимісячного строку безперервної роботи? Коли стає доступною щорічна основна відпустка новому працівнику, читайте у статті.
13654

Заява на відпустку: зразок

«Як написати заяву на відпустку», — слова, які кадровик чує при оформленні щорічної основної відпустки, відпустки при народженні, для догляду за дитиною, за власний рахунок тощо. Щоб зекономити ваш час, ми зібрали зразки заяв на відпуску 2024 в одній статті. Користуйтесь та поповнюйте скарбничку бланків кадровика.
474209

Відпустка частинами: які види дозволено надавати частинами

Питання поділу відпустки на частини узгоджується між працівником та роботодавцем. А як ділити щорічну відпустку або чи можна здійснити поділ відпустки на дітей, відпустки без збереження зарплати чи навчальної відпустки, — відповіді на ці та інші запитання знайдете у статті
26477

Право чоловіка на декретну відпустку

Права чоловіків на декретну відпустку — гарантія соціальної та гендерної рівності. Декретні для чоловіків все частіше стають звичним явищем, що не викликає зайвої уваги ні роботодавців, ні працівників.
4775

Гарячі запитання

Усі питання і відповіді