Трудові чи цивільно-правові: які відносини на вашому підприємстві?

У податковій пояснили, в чому ключова відмінність

Трудові чи цивільно-правові: які відносини на вашому підприємстві?

Податкова служба закликала не плутати відносини, які виникають у разі укладення трудового та цивільно-правового договорів

Трудовий договір і цивільно-правовий договір: принципові відмінності

Так, якщо йдеться про відносини роботодавець — працівник, то їх визначає трудовий договір:

  • працівник зобов’язується виконувати роботу, зазначену в договорі;
  • роботодавець — виплачувати заробітну плату, забезпечувати належні умови праці (надати робоче місце, обладнання, засоби індивідуального захисту тощо).

При цьому робота виконується за певною спеціальністю, кваліфікацією чи посадою

Роботодавцем при цьому може бути як підприємство, так і ФОП чи просто фізична особа (наприклад, для нянь або водіїв).

Водночас у разі укладення цивільно-правового договору виникають відносини замовник — виконавець, і йдеться про надання конкретної послуги.

Замовник при цьому не повинен дбати про умови праці, адже за організацію та вчасне виконання роботи відповідає сам виконавець. Так само не враховують норми трудового законодавства, визначаючи розмір оплати.

Здебільшого такі угоди використовують для разових робіт.

Водночас саме трудові відносини надають працівникам соціальні гарантії (регулярна оплата, нормований робочий час, виплати за лікарняними, захист від незаконного звільнення тощо). Втім, при цьому працівник обмежений правилами трудового розпорядку та повинен отримувати дозвіл керівництва на відпустку або візит до лікаря.

За інформацією Північного міжрегіонального управління ДПС по роботі з великими платниками податків

Особливості трудових договорів із сумісниками

Статті за темою

Усі статті за темою

Трудовий договір з нефіксованим робочим часом: особливості укладення

Одним із видів трудового договору є трудовий договір з нефіксованим робочим часом. Прийняття на роботу з нефіксованим трудовим договором передбачає низку особливостей. Що має містити заява про прийняття на роботу з нефіксованим робочим часом, зразок її заповнення? Чи приймається наказ про прийняття на роботу з нефіксованим робочим часом, зразок такого наказу? Усе про трудовий договір з нефіксованим робочим часом, алгоритм укладення та реалізації, читайте у статті.
15960

Прийняття на роботу неповнолітніх

Праця неповнолітніх осіб — нині актуальна тема. Працевлаштування неповнолітніх в Україні та особливості звільнення неповнолітніх з роботи хоч і регулюються законодавством, однак лишають низку питань для роботодавців. Способи працевлаштування неповнолітніх, тривалість відпустки для неповнолітніх, дозвіл на працевлаштування неповнолітніх, додаткові підстави звільнення для неповнолітніх, про все це — у статті
12300

Строковий трудовий договiр: зразок і порядок укладання

Що таке строковий трудовий договір, ніби й зрозуміло з самої назви, але є нюанси. В яких випадках правомірно укладати строковий договір? Як оформити прийняття й що при цьому слід перевірити? Роз’яснюємо деталі, зокрема, про строкові трудові договори в умовах воєнного стану та додаємо зразок строкового трудового договору 2024.
122306

Ключове про трудовий договір зі зразком

Конституція України кожному громадянину гарантує право на працю. Реалізація цього права починається з укладання трудового договору. Що таке трудовий договір та його види? Який вид та форму договору обрати? З якого моменту трудовий договір вважається укладеним? У чому полягає відмінність трудового договору від цивільно-правових договорів? Як виглядає приклад трудового договору? Які можливості діють в період воєнного стану? Ми підготували для вас роз’яснення та зразок трудового договору 2024.
254495

Різниця між трудовим та цивільно-правовим договором

Трудовий договір та цивільно правова угода — два види договорів, що найчастіше укладаються між роботодавцем та працівником. Вони мають ряд важливих відмінностей, які впливають на права та обов’язки сторін, а також на порядок припинення відносин. У цій статті ви знайдете основні відмінності між трудовим та цивільно-правовим договором а також корисні поради щодо того, що краще обрати трудовий чи цивільно-правовий договір
2200

Гарячі запитання

Усі питання і відповіді