8 березня — вихідний: оформлення без порушень

4676
Автор
шеф-редактор Експертус Кадри

Запитання

Чи можна зробити 8 березня вихідним, якщо під час воєнного стану святкові дні є робочими?

Відповідь

Під час воєнного стану не застосовують норми статті 73 КЗпП (ч. 6 ст. 6 Закону України «Про організацію трудових відносин в умовах воєнного стану» від 15.03.2022 № 2136-IX; далі — Закон № 2136).

Норма частини шостої Закону № 2136 під час воєнного стану обов’язкова для усіх підприємств, так само як за мирних часів — статті 73 КЗпП. Тому роботодавець не має права самостійно вирішувати, дотримувати її чи ні.

Чи інформувати щоразу працівників про роботу у святковий день під час воєнного стану

Розглянемо варіанти, як оформити, щоб працівники відпочивали 8 березня:

  1. Оформити щорічну відпустку або відпустку без збереження зарплати на 8 березня 2024 року. Підстава — заяви працівників.
  2. Передбачити в колдоговорі або положенні про оплату праці, що працівники під час воєнного стану не працюють у святкові й неробочі дні, визначені статтею 73 КЗпП. За ці дні за працівниками зберігають середній заробіток.
    КЗпП встановлює мінімальні державні гарантії. Підприємство в межах повноважень і власним коштом може встановлювати додаткові трудові та соціально-побутові пільги для працівників (ч. 1 ст. 9-1 КЗпП).
    8 березня — вихідний: оформлення без порушеньСкачати зразок наказу про додаткові вихідні дні
  3. Видати наказ, що 8 березня 2024 року — додатковий вихідний день.
  4. Зменшити тривалість робочого часу в тижні, на який припадає святковий день.
    Підприємства можуть встановлювати меншу норму тривалості робочого часу, аніж 40 год на тиждень, коли укладають колективний договір (ч. 2 ст. 50 КЗпП). Тому в колдоговорі на період із 4 по 10 березня 2024 року можете встановити меншу тривалість робочого тижня — 32 год із робочими днями у понеділок, вівторок, середу та четвер.
    8 березня — вихідний: оформлення без порушеньСкачайте зразок наказу про додатковий вихідний день зі встановленням меншої тривалості робочого тижня
  5. Дозволити працівникам не працювати 8 березня 2024 року і протабелювати як робочий день.
  6. Перенести робочий день 8 березня на вихідний

Кожен варіант має переваги й недоліки. Деякі варіанти — ризиковані. Зважайте на це, коли обиратимете підхожий для вашого підприємства варіант.

Рекомендація місяця від редакції порталу «Кадровик-01»

Запрошуємо на вебінар «Перевірки Держпраці під час воєнного стану», який відбудеться 23 травня. Спікер — посадова особа Держпраці. У програмі — підстави для перевірки, як уникнути штрафів, різниця між трудовим договором і ЦПХ.

❗️Якщо хочете отримати персональну відповідь від посадової особи Держпраці, поставте запитання до 20 травня включно в чат вебінару❗️

Щоб переглянути вебінар та отримати сертифікат, реєструйтеся Система «Експертус Кадри» святкує День народження

Перевірки Держпраці під час воєнного стану

Останні новини

Усі новини

Статті за темою

Усі статті за темою

Наказ про роботу у вихідний день: зразок

Інколи трапляється, що для виконання, наприклад, невідкладних робіт, роботодавець залучає працівників до роботи у вихідний день. Як оформити наказ про залучення до роботи у вихідний день у 2023 році — у статті
87643

Перелік святкових та неробочих днів в Україні

Трудовим законодавством України передбачено святкові та неробочі дні. Робота у такі дні не проводиться. Але у виняткових випадках — допускається, за що працівники мають отримати або подвійну оплату, або інший день відпочинку
33265

Робота у вихідний день в Україні: що врахувати кадровику

Робота у вихідні дні згідно з КЗпП забороняється, окрім виняткових випадків. Кадровик має знати, коли саме дозволено залучати працівників до роботи в вихідний день, які документи при цьому оформити, та як компенсувати незручності. Дотримуйтесь алгоритму зі статті, щоб не порушити норм законодавства
42212

Вихідні 2020: хто та скільки відпочиває

Щоб добре працювати, потрібно вміти відпочивати. Ми підготували для вас відразу два: календар вихідних днів на 2020 рік при п’ятиденному робочому тижні та шестиденному. Працюйте та відпочивайте з насолодою.
35998