Переривання відпустки: умови та порядок

Трудовим законодавством не регламентованого такої процедури як переривання щорічної основної чи додаткової відпустки. Проте можуть виникнути ситуації, які змусять працівника приступити до роботи раніше, ніж було заплановано.

Законом про відпустки передбачено умови для відкликання працівника з відпустки. Переривання відпустки та відкликання з відпустки — процедури аналогічні. Тож розгляньмо, як правильно це оформити.

Частиною 3 статті 12 Закону «Про відпустки» від 15.11.1996 № 504/96-ВР визначено підстави, за яких допускається відкликання працівника з відпустки:

Відкликання зі щорічної відпустки допускається за згодою працівника лише для відвернення стихійного лиха, виробничої аварії або негайного усунення їх наслідків, для відвернення нещасних випадків, простою, загибелі або псування майна підприємства з додержанням вимог частини 1 цієї статті та в інших випадках, передбачених законодавством. У разі відкликання працівника з відпустки його працю оплачують з урахуванням тієї суми, що була нарахована на оплату невикористаної частини відпустки.

З яких видів відпусток можна відкликати працівника — читайте у консультації «Відкликання працівника з відпустки: оформлюємо правильно».

Особливості відкликання з відпустки державних службовців — у консультації «Порядок відкликання державних службовців із щорічних відпусток»

Основна умова для переривання відпустки — 14 к. д. безперервної частини відпустки

Щорічну відпустку на прохання працівника може бути поділено на частини будь-якої тривалості за умови, що основна безперервна її частина становитиме не менше 14-ти календарних днів (к. д.) (ч. 1 ст. 12 Закону про відпустки).

Тому перед перериванням відпустки слід перевірити, чи використав (або — чи зможе використати) працівник у робочому році, за який він перебуває у щорічній відпустці, одну безперервну частину тривалістю не менше 14 к. д.

Приклад

Припустімо, працівнику надано щорічну відпустку повної тривалості, яка становить 24 к. д. У цьому разі перервати відпустку на 12-й день не можна. Адже у працівника залишаться невикористаними 12 к. д., через що буде порушено норму закону щодо безперервної частини не менше 14 к. д.

Згода працівника на переривання відпустки має бути

Перед тим як безпосередній керівник працівника напише доповідну записку роботодавцю, варто зв’язатися телефоном чи іншими засобами комунікації (у т. ч. через соцмережі) з працівником й отримати попередню згоду на переривання відпустки.

Якщо працівник погодився перервати відпочинок, і узгодив дату повернення на роботу відтак є підстави подати доповідну записку роботодавцю.

Ідеально, якщо працівник подасть письмову згоду на переривання відпустки або в нижній частині доповідної записки безпосереднього керівника напише, що згоден на відкликання, поставить дату й підпис. Утім, найвірогідніше, зробити це він не встигне. Скажімо, якщо повернеться додому ввечері, а наступного дня — на роботу. Тож припустимо, якщо в перший день роботи після переривання відпустки працівник проставить на наказі відмітку про ознайомлення та зазначить, що згоден на відкликання з відпустки. Звісно, після усної домовленості з безпосереднім керівником працівник може передумати (або, приміром, брак квитків на транспорт не дасть змоги повернутися до місця роботи). Тоді наказ про переривання відпустки доведеться скасувати.

Наказ про переривання відпустки

Що обов’язково слід вказати в наказі про переривання відпустки та зразок оформлення — у консультації «Наказ про переривання відпустки».

Зміни до особової картки П-2 та графіка відпусток

В особових картках працівників (типова форма № П-2) відображають і дані наказів про переривання:

  • акуратно закресліть одинарною рискою попередній запис про кількість днів та дату закінчення відпустки;
  • нижче (або поряд) у відповідних графах вкажіть фактичну кількість наданих днів та дату закінчення відпустки;
  • навпроти нової дати у графі «Підстава, наказ №» зазначте номер і дату наказу про переривання відпустки.

Коригуючий запис про фактичну кількість днів використаної відпустки та день закінчення відпустки можна позначити іншим кольором, прийнятним у діловодстві (чорним, фіолетовим).

Нові дати відпустки, спричинені перериванням, мають бути відображені й у графіку відпусток.


Стаття підготовлена за матеріалами журналу "Кадровик-01"

зміст

Письмові комунікації для кадровика

Останні новини

Усі новини

Гарячі запитання

Усі питання і відповіді