Відрядження працівників: спецпідбірка для кадровика

До вашої уваги підбірка статей, які допоможуть без зайвих клопотів відправити працівника у відрядження. А також — допоможуть зорієнтуватися у разі виникнення «нестандартної» ситуації, пов’язаної з відрядженням.

Загальні питання щодо відрядження

Відрядження працівника: складні ситуації та їх вирішення

Відправлення працівника у відрядження — справа звична. Проте частенько вона супроводжується низкою складних ситуацій, рішення для яких — у роз’ясненні експерта.

Строки відрядження в межах України та за кордон

Інколи у фахівців відділу кадрів установ, організацій чи підприємств виникають запитання щодо відряджень. Зокрема, на який максимальний термін відрядження можна направити працівника? Чи впливає вид діяльності підприємства на термін відрядження?

Роз’їзний характер роботи чи службове відрядження: як визначити

Не одноразово трапляється, що робота деяких працівників пов’язана з постійними службовими поїздками в межах міста. Чи можна встановити для таких працівників роз’їзний характер роботи? Чи, все-таки, кожну таку поїздку оформлювати як відрядження?

Компенсація за відрядження у вихідний день: проводимо правильно

Відрядження, яке припадає на вихідний день оплачується відповідно до колективних договорів, які діють в рамках чинного законодавства України. В цьому документі, зазвичай, встановлюються такі важливі речі, як регулювання трудових, виробничих, соціально-економічних відносин, а також оплата праці, пільг та компенсацій, режим роботи та відпочинок працівників.

Компенсація за відрядження у святковий день

Службове відрядження — це поїздка працівника за розпорядженням керівника на певний строк до іншого населеного пункту для виконання службового доручення поза місцем його постійної роботи (за наявності документів, що підтверджують зв’язок службового відрядження з основною діяльністю підприємства).

Скасування відрядження: про що варто знати роботодавцю

Якщо напередодні відрядження працівник, наприклад, захворів, але наказ про відрядження видано і перераховано кошти працівнику. Як у такому випадку вчинити роботодавцю?

Радимо переглянути вебінар на тему

«Відрядження: відповіді на найпоширеніші запитання»

Відрядження працівників: спецпідбірка для кадровика

Кадрові документи для оформлення та обліку відряджень

Положення про службові відрядження працівників

Недержавні підприємства мають самостійно регулювати питання щодо відряджень. Для цього має бути створений відповідний документ — Положення про службові відрядження працівників.

Наказ про відрядження працівників: зразок

Направлення працівника у відрядження здійснює керівник підприємства або його заступник і оформляється відповідним наказом (розпорядженням).

Зразок наказу про відрядження директора

У відрядження можуть бути направлені як працівники за розпорядженням керівника, так і сам керівник. Хто підписує наказ про відрядження керівника?

Оформлення доповідної записки про продовження строку відрядження

Направляючи працівника у відрядження, обов’язково установлюються чіткі строки відрядження. Проте обставини можуть скластися так, що працівнику доведеться затриматися у відрядженні.

Зразок наказу про продовження строку відрядження

Днем прибуття з відрядження вважається день прибуття транспортного засобу до місця постійної роботи відрядженого працівника. Причому дата на транспортному квитку має збігатися з датою прибуття працівника з відрядження згідно з наказом про відрядження.

Зразок заповнення посвідчення про відрядження

Якщо на підприємстві використовується посвідчення про відрядження, то воно може вважатися одним із підтвердних документів для виплати добових.

Журнал реєстрації відряджень працівників

Раніше після ознайомлення працівника, якого направляють у відрядження, з наказом про відрядження організація мала зареєструвати такого працівника у Журналі реєстрації відряджень.

Працівник не відзвітував про відрядження: дії роботодавця

Відрядження працівників: спецпідбірка для кадровика
Відповідає Ольга Догадіна провідний експерт Експертус Кадри
Якщо порушення трудової дисципліни буде доведено, то до працівника можна застосувати заходи дисциплінарного стягнення. Чому?

Відрядження окремих категорій працівників

Відрядження сумісника за основним місцем роботи: оформлюємо правильно

Особа працює у установі за сумісництвом, але його відправляють у робочу поїздку з місця основної праці. Відомо, що можна оформити відпустку на період відрядження сумісника за власний рахунок, але 15 днів відпустки працівник уже використав у поточному році. Які ще можливі варіанти затвердження відсутності робітника за сумісництвом?

Відрядження жінки, яка має дитину віком до 3-х років: чи правомірно

В організації планується відрядження за кордон. Як одного із учасників — направлють жінку, яка має дитину віком 2-х років. Ця працівниця дає згоду на відрядження. Чи не вважатиметься відрядження жінки, яка має дитину віком до 3-х років, порушенням трудового законодавства?

Відрядження особи, що працює за договором ЦПХ

Чинним законодавством передбачено можливість укладення цивільно-правових договорів. Особи, які виконують роботу за такими договорами, не мають статусу працівника, організовують свою роботу самостійно і виконують її на власний ризик. Чи можна відправляти таких осіб у відрядження?

Відрядження працівника, що працює неповний робочий тиждень

Інколи для вирішення нагальних виробничих питань роботодавець відправляє працівників у відрядження. Серед команди відряджених можуть бути працівники, які працюють неповний робочий тиждень. Розберімося, як організувати роботу таким працівникам у відрядженні.


Стаття підготовлена за матеріалами журналу "Кадровик-01"

зміст

Рекомендація місяця від редакції порталу «Кадровик-01»

Запрошуємо на вебінар «Перевірки Держпраці під час воєнного стану», який відбудеться 23 травня. Спікер — посадова особа Держпраці. У програмі — підстави для перевірки, як уникнути штрафів, різниця між трудовим договором і ЦПХ.

❗️Якщо хочете отримати персональну відповідь від посадової особи Держпраці, поставте запитання до 20 травня включно в чат вебінару❗️

Щоб переглянути вебінар та отримати сертифікат, реєструйтеся Система «Експертус Кадри» святкує День народження

Перевірки Держпраці під час воєнного стану

Останні новини

Усі новини

Гарячі запитання

Усі питання і відповіді