Звільнення працівника, який відмовився обслуговувати клієнтів державною мовою

З 16.01.2021 працівники сфери обслуговування зобов’язані обслуговувати клієнтів державною мовою. Утім, Закон про мову не надає роботодавцю права звільнити працівника, який не володіє державною мовою. Відсутня така підстава для звільнення і в КЗпП. А штраф на підприємство від 5100 до 6800 грн. Що ж робити?

Ви змінили істотні умови праці на підприємстві, щоб працювати відповідно до нових норм, але не всі працівники погодилися із цим. Як звільнити працівників, що відмовилися працювати в нових умовах?

Колишні істотні умови праці не можна зберегти. Якщо працівник не згоден працювати у нових умовах, трудовий договір припиняють на підставі пункту 6 ст. 36 КЗпП (ч. 4 ст. 32 КЗпП).

Підготуйте накази про звільнення працівників, які не погодилися працювати за новими правилами. Але будьте уважні та обережні: не звільняйте працівників, поки не сплине двомісячний строк попередження, інакше порушите ст. 32 КЗпП.

Із працівників, яких звільняєте за пунктом 6 ст. 36 КЗпП, не утримуйте коштів за наперед використану щорічну відпустку (п. 2 ч. 2 ст. 127 КЗпП).

Ознайомте працівників з наказами під підпис. Відповідальні за табельний облік подають бухгалтеру табелі обліку використання робочого часу на працівників, яких звільняють.

Закон про державну мову: що має знати кадровик

У день звільнення внесіть запис про звільнення до трудової книжки та вручіть її працівнику. Працівник ставить підпис, що отримав трудову книжку в

Бухгалтер у день звільнення виплачує працівнику належні кошти.

Рекомендація місяця від редакції порталу «Кадровик-01»

Запрошуємо на вебінар «Перевірки Держпраці під час воєнного стану», який відбудеться 23 травня. Спікер — посадова особа Держпраці. У програмі — підстави для перевірки, як уникнути штрафів, різниця між трудовим договором і ЦПХ.

❗️Якщо хочете отримати персональну відповідь від посадової особи Держпраці, поставте запитання до 20 травня включно в чат вебінару❗️

Щоб переглянути вебінар та отримати сертифікат, реєструйтеся Система «Експертус Кадри» святкує День народження

Перевірки Держпраці під час воєнного стану

Останні новини

Усі новини

Гарячі запитання

Усі питання і відповіді