ТОП-10 кадрових новин вересня: чи не пропустили Ви щось важливе

Рейтинговий дайджест новин, що вплинули на роботу кадровиків, на порталі «Кадровик-01». 1 вересня 2020 року запам’ятають не лише першокласники. Саме в цей день: стартували масштабні перевірки Держпраці; зросла мінімальна заробітна плата; змінились штрафи на роботодавця за порушення у сфері праці.

ТОП-10 кадрових новин вересня: чи не пропустили Ви щось важливе

Підстави для штрафів, хроніки перевірок Держпраці, аудит штатного розпису, підготовка до медогляду працівників у наступному році, робота нічних працівників, перехід на електронні трудові книжки, призов працівників на строкову військову службу та беззаперечний лідер —«Військкоматів не буде», — такими були новини, які найбільше вплинули на роботу кадровиків.

ТОП-10 кадрових новин вересня: чи не пропустили Ви щось важливе Військкоматів не буде, видів служби побільшає, а штрафи у сфері військового обліку стануть «кусючими»

Верховна Рада ухвалила у першому читанні Закон про зміни щодо удосконалення окремих питань ведення військового обліку. Підстав для штрафів поменшає, але вони значно зростуть. В КпАП залишиться одна стаття — 210-1 «Порушення законодавства про оборону, мобілізаційну підготовку та мобілізацію», яка фактично включає у себе всі, які можна уявити, порушення роботодавцем військового обліку.

ТОП-10 кадрових новин вересня: чи не пропустили Ви щось важливе Штраф у 792 тис. грн, попри наявність договорів з працівниками. Чому ВСУ підтримав позицію Держпраці?

Хроніки перевірок Держпраці, помилки колег з укладення з працівниками договорів ЦПХ , які не звільняють від відповідальності за допуск до роботи працівників без оформлення трудових відносин.

ТОП-10 кадрових новин вересня: чи не пропустили Ви щось важливе Як перевіряють ФОПів під час карантину: хроніки від Держпраці

Хоча платників єдиного податку 1–3 груп за неоформлених працівників відразу не штрафують, попередження не означає безумовної амністії. Інспектор праці складає протокол про адміністративне правопорушення і передає його до суду. Саме там вирішують, на яку суму «покарати» підприємця.

✨ Як пройти перевірку з праці під час карантину без стресу та штрафів

ТОП-10 кадрових новин вересня: чи не пропустили Ви щось важливе Звільняти через призов на строкову військову службу під час особливого періоду неправомірно. Позиція Верховного Суду.

За працівником, призваним на строкову військову службу в період дії особливого періоду, зберігають місце роботи (посаду) та середній заробіток на підприємстві.

ТОП-10 кадрових новин вересня: чи не пропустили Ви щось важливе ВРУ прийняла за основу закон про перехід на електронні трудові книжки

Закон набуде чинності після того, як депутати розглянуть правки до закону та приймуть його в другому читанні. А поки що готуємось до переходу на електронний облік трудової діяльності працівників та проводимо аудит паперових трудових книжок.

ТОП-10 кадрових новин вересня: чи не пропустили Ви щось важливе Медогляди працівників 2021: що необхідно зробити вже зараз

Вчасно надайте до Управління Держпраці заяву щодо визначення категорій працівників, які підлягають медичному огляду. Не забудьте додати до неї витяг зі штатного розпису та дані лабораторних досліджень. Не відкладайте все на останню мить, щоб не довелося перепрацьовувати за тиждень перед поданням.

ТОП-10 кадрових новин вересня: чи не пропустили Ви щось важливе Мінімальна зарплата зросла з 1 вересня: проведіть аудит штатного розпису

Набули чинності зміни до Закону про державний бюджет на 2020 рік. Збільшенню МЗП недостатньо просто порадіти. Перевірте штатний розпис підприємства. Якщо у ньому є хоч один посадовий оклад (тарифна ставка), встановлений раніше на рівні мінімалки — внесіть зміни, щоби бухгалтерії не довелося при кожній виплаті зарплати доплачувати до рівня мінімалки.

ТОП-10 кадрових новин вересня: чи не пропустили Ви щось важливе 94 тис. грн штрафу або як НЕ треба оформлювати працівників на стажування

Законодавство про працю не передбачає права роботодавця приймати працівника на стажування, особливо на безоплатне. Коли роботодавець хоче пересвідчитися у належних професійних якостях працівника, трудовим договором може бути обумовлено встановлення випробувального строку.

ТОП-10 кадрових новин вересня: чи не пропустили Ви щось важливе Майже на 3000 грн більше! Штраф за кожного неоформленого працівника підвищився з 01.09.2020

З 01.09.2020 за допуск до роботи кожного неоформленого працівника роботодавцю доведеться сплатити на 2 770 грн більше ніж раніше (еквівалент 10 МЗП). А за недопущення до перевірки або перешкоджання їй — на 4432 грн більше, ніж до 01.09.2020 (еквівалент 16 МЗП).

ТОП-10 кадрових новин вересня: чи не пропустили Ви щось важливе Маєте нічних працівників? Повідомлятимете Держпраці!

Мінекономіки розробило проєкт Закону «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо врегулювання питань роботи працівників у нічний час» та планує змінити статтю 54 КЗпП щоби ввести в трудове законодавство поняття «нічний працівник».

Олена Петровська,

експерт Експертус Кадри

Особливості трудових договорів із сумісниками

Статті за темою

Усі статті за темою

Неявки в підсумованому обліку робочого часу

Характерною особливістю підсумованого обліку робочого часу є те, що тривалість робочих часів упродовж облікового періоду може мати відхилення від норми робочого часу. Про такі відхилення від норми робочого часу, як неявки в підсумованому обліку робочого часу (відпустки, тимчасова непрацездатність тощо) та надурочна робота читайте у статті.
41

Склад документів особової справи працівника

Вічне запитання з кадрової практики: чи долучати до особової справи згоду на обробку персональних даних… Відповідь — ні! Дізнайтесь: які документи можна і потрібно формувати до особової справи працівника, а чого у жодному разі там не має бути.
159644

Розробка, укладення та виконання колективних договорів

Колективний договір — це угода між роботодавцем та колективом працівників (зазвичай представлений профспілкою), яка регулює умови праці, оплати праці, соціальні пільги, трудові права та обов’язки сторін. У статті ви дізнаєтеся про порядок укладення колективного договору та внесення змін до нього.
5803

Словник кадровика

Словник кадровика — це збірка спеціалізованих термінів і понять, які використовуються в галузі управління персоналом і кадрового обліку. Докладніше про словник кадровика та використання абревіатур в HR-сфері — у статті.
91

Оформлення запису в трудовій про прийняття строковика на час відпустки з вагітності та пологів основної працівниці

Буде помилкою вказати у трудовій, що працівницю прийняли за строковим трудовим договором на час відпустки з вагітності та пологів. Як тоді зробити правильний запис?
16397

Гарячі запитання

Усі питання і відповіді