Прийняття працівника за переведенням: особливості процедури

Переведення на інше підприємство — зручний спосіб реалізації гарантій працівникам, звільнення яких супроводжується обов’язковим працевлаштуванням (приміром, вагітних у разі закінчення строку трудового договору або повної ліквідації організації). У статті розглянемо, зокрема, які переваги має працівник, прийнятий за переведенням, та як усе оформити.

Оформлення працівника, прийнятого за переведення

Прийняти на роботу за переведенням слід з наступного дня після звільнення з попереднього місця роботи. Ця умова є обов’язковою, якщо про інше не домовилися сторони трудового договору.

Справді, у разі судового спору при обгрунтованості позову суд своїм рішенням зобов’язує роботодавця укласти трудовий договір з особою, запрошеною на роботу в порядку переведення, з першого робочого дня, наступного після дня звільнення з попереднього місця роботи (якщо була обумовлена інша дата — з цієї дати), а з іншими особами — з дня їх звернення до роботодавця з приводу прийняття на роботу (ч. 2 п. 6 постанови Пленуму Верховного Суду України «Про практику розгляду судами трудових спорів» від 06.11.1992 № 9).

які є курси кадровика онлайн

ДЕТАЛЬНА ПРОГРАМА

Працівник не може бути допущений до роботи без укладення трудового договору, оформленого наказом чи розпорядженням роботодавця, та повідомлення ДФС у порядку, встановленому постановою КМУ від 17.06.2015 № 413. Через необхідність дотримання цієї норми на практиці часто неможливо прийняти працівника за переведенням з наступного дня після звільнення з попередньої організації. Тому в гарантійному листі на працевлаштування доцільно зазначити, що організація гарантує працевлаштування з наступного робочого дня після подання працівником документів для працевлаштування.

Прийняття працівника за переведенням: особливості процедуриЧитайте також: Види переведення на іншу роботу, передбачені трудовим законодавством

Наказ про прийняття за переведенням

Підстава для наказу — заява працівника або трудовий договір, якщо укладаєте його в письмовій формі. 

Типовою формою № П-1 «Наказ (розпорядження) про прийняття на роботу» передбачено обов’язок підприємств зазначати умови прийняття на роботу — зокрема, позначати, що працівника приймають на роботу на умовах переведення.

Наказ про прийняття за переведенням слугуватиме підставою для внесення запису до трудової книжки про прийняття на роботу.

Також потрібно ознайомити працівника під підпис з умовами праці, колдоговором, ПВТР.

image95

Як скласти графік відпусток 2023

Випробування при прийнятті за переведенням

При переведенні на роботу до іншої організації законодавством заборонено встановлювати випробування (ч. 3 ст. 26 КЗпП).

Прийняття працівника за переведенням: особливості процедуриЧитайте також: Переведення на іншу посаду під час випробування

Пільги щодо надання відпусток переведеному працівнику

За бажанням працівника, переведеного на роботу з однієї організації до іншої, який не використав за попереднім місцем роботи повністю або частково щорічної основної відпустки і не одержав за неї грошової компенсації, щорічна відпустка повної тривалості надається до настання 6-місячного терміну безперервної роботи після переведення.

Intensyv_kadrovogo_obliku.png

ДЕТАЛЬНА ПРОГРАМА

Щорічна основна відпустка надається працівникам тривалістю не менш як 24 календарних дні за відпрацьований робочий рік, який відлічується з дня укладення трудового договору (ч. 1 ст. 6 Закону України «Про відпустки» від 15.11.1996 № 504/96-ВР; далі — Закон про відпустки).

Прийняття працівника за переведенням: особливості процедуриЧитайте також: Переведення працівника під час відпустки: чи можливо

Утім, якщо працівник, переведений на роботу до іншої організації, повністю або частково не використав щорічні основну та додаткові відпустки і не одержав за них грошової компенсації, до стажу роботи, що дає право на щорічні основну та додаткові відпустки, зараховується час, за який він не використав ці відпустки за попереднім місцем роботи (ч. 3 ст. 9 Закону про відпустки). Це дає підставу стверджувати, що для такого працівника датою початку робочого року будуть день і місяць прийняття до попередньої організації, а робочий рік — той, за який в попередній організації працівник не використав щорічну відпустку.

Якщо працівника до нової організації прийнято не наступного після дня звільнення з попереднього місця роботи, а наприклад, через три тижні, то цей період не зараховують до стажу, що дає право на щорічну відпустку.

Якщо працівник не використав за попереднім місцем роботи щорічної основної та додаткових відпусток повністю або частково і одержав за них грошову компенсацію, у перший рік роботи до настання шестимісячного терміну безперервної роботи в цій організації він має право на відпустку без збереження заробітної плати тривалістю до 24 календарних днів (п. 16 ч. 1 ст. 25 Закону про відпустки).

Прийняття працівника за переведенням: особливості процедуриВажливо. Закон України «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо оптимізації трудових відносин» від 01.07.2022 № 2352-IX вніс зміни до Закону про відпустки та з 19.07.2022 скасував право працівника:

  • якого звільняють за переведенням, — перерахувати компенсацію за щорічну відпустку на підприємство, на якому він працюватиме;
  • прийнятого за переведенням — отримати щорічну відпустку повної тривалості до настання 6-місячного терміну безперервної роботи після переведення.

Фінансові переваги прийнятого у порядку переведення працівника

Працівники, яких переведено на роботу в іншу організацію або в іншу місцевість, та у зв’язку зі змінами в організації виробництва і праці у разі продовження такими працівниками роботи, можуть мати право на переваги, передбачені Порядком проведення індексації грошових доходів населення, затвердженим постановою КМУ від 17.07.2003 № 1078.

Норма тривалості робочого часу 2023 з урахуванням воєнного стану

Також переведення працівника з однієї організації до іншої може давати право працівнику на збереження стажу роботи для отримання надбавок за вислугу років, як, наприклад, в організаціях залізничного транспорту, на умовах, передбачених колективним договором, 


Стаття підготовлена за матеріалами журналу "Кадровик-01"



зміст

Рекомендація місяця від редакції порталу «Кадровик-01»

Запрошуємо на вебінар «Перевірки Держпраці під час воєнного стану», який відбудеться 23 травня. Спікер — посадова особа Держпраці. У програмі — підстави для перевірки, як уникнути штрафів, різниця між трудовим договором і ЦПХ.

❗️Якщо хочете отримати персональну відповідь від посадової особи Держпраці, поставте запитання до 20 травня включно в чат вебінару❗️

Щоб переглянути вебінар та отримати сертифікат, реєструйтеся Система «Експертус Кадри» святкує День народження

Перевірки Держпраці під час воєнного стану

Останні новини

Усі новини

Гарячі запитання

Усі питання і відповіді