Відпустка в табелі обліку використання робочого часу

UA RU
Облік використання робочого часу на підприємствах, в установах, організаціях провадять за допомогою табелів щомісячно на всіх працівників.

Табель обліку використання робочого часу (далі — Табель) є підставою для нарахування працівникам заробітної плати, а також джерелом відомостей для державних статистичних спостережень з праці.

Типову форму Табеля (форма № П-5) затверджено наказом Держкомстату України від 05.12.2008 № 489 (далі — Наказ № 489) і введено в дію з 1 січня 2009 року.

Умовні позначення різних видів відпусток, що передбачені формою № П-5

Умовні позначення

Код

буквений

цифровий

Основна щорічна відпустка (ст.6 Закону України «Про відпустки»)

В

08

Щорічна додаткова відпустка (ст. 7, 8 Закону України «Про відпустки»)

Д

09

Додаткова відпустка, передбачена  ст. 20, 21, 30 Закону України «Про статус і соціальний захист громадян, які постраждали внаслідок Чорнобильської катастрофи»

Ч

10

Творча відпустка (ст.16 Закону України «Про відпустки»)

ТВ

11

Додаткова відпустка у зв’язку з навчанням (ст.13, 14, 15, 151 Закону України «Про відпустки»)

Н

12

Відпустка без збереження заробітної плати у зв’язку з навчанням (п.12, 13, 17 ст. 25 Закону України «Про відпустки»)

НБ

13

Додаткова відпустка без збереження заробітної плати в обов’язковому порядку (ст. 25 крім п. 3, 12, 13, 17 Закону України «Про відпустки»)

ДБ

14

Додаткова оплачувана відпустка працівникам, які мають дітей (ст. 19 Закону України «Про відпустки»)

ДО

15

Відпустка у зв’язку з вагітністю і пологами (стаття 17 Закону України «Про відпустки») та відпустка для догляду за дитиною до досягнення нею трирічного віку (ст. 18 Закону України «Про відпустки»)

ВП

16

Відпустка для догляду за дитиною до досягнення нею 6-ти річного віку (ст. 25 п.3 Закону України «Про відпустки»)

ДД

17

Відпустка без збереження заробітної плати за згодою сторін (стаття 26 Закону України «Про відпустки»)

НА

18

Інші відпустки без збереження заробітної плати (на період припинення виконання робіт)

БЗ

19

Усі дні щорічних відпусток та соціальної відпуски працівникам, що мають дітей, у Табелі відмічають як відпустку. Оскільки такі відпустки рахуються у календарних днях, відповідно — вихідні дні теж зараховуються до тривалості таких відпусток.

Відображення в Табелі святкового дня, що припадає на період відпустки

Форма Табелю носить рекомендаційний характер і складається з мінімальної кількості показників, необхідних для заповнення форм державних статистичних спостережень. Тому типова форма № П-5 може бути доповнена іншими показниками, необхідними для обліку робочого часу в організації.

Увага!

Організація може вводити будь-які буквені коди, за умови, що вони не збігаються з буквеними кодами типової форми № П-5.

Ураховуючи зазначене й те, що типовою формою № П-5 не передбачено буквених кодів для відміток про святкові та неробочі дні, святковий день, який припав на час щорічної відпустки працівника, можна позначити, приміром, буквеним кодом «СВ».

Введення додаткового коду слід закріпити в локальному акті організації, наприклад, видавши наказ про внесення доповнень до Положення про облік використання робочого часу в організації.

Табелювання навчальної відпустки

Табелювання навчальної відпустки залежить від того, чи підлягає вона оплаті.

Так, оплачувану додаткову відпустку у зв’язку з навчанням позначають буквеним кодом «Н» (цифровий код — 12), а відпустку без збереження заробітної плати у зв’язку з навчанням (наприклад, працівнику-суміснику) — «НБ» (цифровий код — 13).

Оскільки навчальні відпустки надають у календарних днях, то у табелі обліку використання робочого часу позначають як дні навчальної відпустки усі календарні дні, що припадають на її період, у т. ч. вихідні, святкові й неробочі дні (ст. 5 Закону України «Про відпустки»).

Відпустка у зв’язку з вагітністю та пологами у Табелі

Працівник, відповідальний за ведення табелю обліку використання робочого часу, позначає в табелі всі календарні дні, що припадають на період відпустки у зв’язку з вагітністю та пологами, буквеним кодом «ВП» (або цифровим кодом «16») відповідно до Наказу № 489.

Інколи трапляються ситуації, коли вагітна не з’являється на роботу й не надає листок непрацездатності. У такому разі відсутність на роботі необхідно позначати в табелі буквеним кодом «НЗ» (або цифровим кодом «28»), а коли листок непрацездатності буде надано, підготувати за відповідний період скоригований табель обліку використання робочого часу на працівницю.

Відпустка по догляду за дитиною і робота під час відпустки у Табелі

Відпустка по догляду за дитиною до досягнення трирічного віку позначається у Табелі літерним кодом «ВП». Але, яка часто трапляється, перебуваючи у відпустці, жінка виявляє бажання працювати. Таке право гарантоване державою (ст. 179 КЗпП).

Табелювання працівниці, яка під час відпустки для догляду стала до роботи на іншій посаді

У такому разі у Табелі працівницю відображають двічі: за основною посадою табелюють як таку, що перебуває у відпустці для догляду, а за посадою за сумісництвом — як таку, що працює на умовах неповного робочого часу (літерний код РС).

Табелювання працівниці, яка під час відпустки для догляду стала до роботи за своєю посадою

Є декілька варіантів заповнення Табеля у такому випадку:

  • введення додаткових рядків до Табеля. В одному рядку відображати роботу з неповним робочим часом (літерний код РС) і кількість відпрацьованих годин, в іншому — відпустку для догляду.
  • введення окремого додаткового коду для позначення роботи на умовах неповного робочого часу під час відпустки для догляду за дитиною, наприклад РД.

Стаття підготовлена за матеріалами журналу "Кадровик-01"

зміст

Як оперативно передати відомості про працівників на вебпортал ПФУ

Останні новини

Усі новини

Гарячі запитання

Усі питання і відповіді